Τα μικρόβια που βρέθηκαν στο στομάχι του Ότζι, του «ανθρώπου των πάγων», μιας μούμιας ηλικίας 5.300 ετών που βρέθηκε θαμμένος κάτω από έναν παγετώνα στις Άλπεις το 1991, ρίχνουν φως στην ιστορία της ανθρώπινης μετανάστευσης στον πλανήτη, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές που ανέλυσαν τα υπολείμματα του Ότζι, ο οποίος σκοτώθηκε από βέλος σε ηλικία μεταξύ 40 και 50 ετών, την ώρα που έκανε πεζοπορία ανάμεσα σε δύο από τις υψηλότερες κορυφές των Άλπεων Έτσταλερ, κατάφεραν να εντοπίσουν στο εσωτερικό του στομαχιού ένα βακτήριο , το λεγόμενο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα παλιό παθογόνο μικρόβιο που κατάφερε με την πάροδο των ετών να μεταλλαχθεί σε διαφορετικά στελέχη, ανάλογα με την περιοχή του κόσμου όπου εντοπίζεται.
«Παραδόξως, ένα στέλεχος του βακτηρίου στο έντερο του Ότζι παρουσιάζει ομοιότητες με το αντίστοιχο ασιατικό στέλεχος του βακτηρίου», ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Science», «κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που θέλουν τους σύγχρονους Ευρωπαίους να συνδέονται με τα στελέχη του βακτηρίου της Βορείου Αφρικής».
Εάν τα υπολείμματα στο στομάχι του «ανθρώπου των πάγων» απεικονίζουν πράγματι την εικόνα των Ευρωπαίων πριν από 5.300 χρόνια, η ανάλυση δείχνει πως η μετανάστευση των ανθρώπων από την Αφρική δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί και το στέλεχος του βακτηρίου δεν είχε αναμειχθεί με το αντίστοιχο ασιατικό στέλεχος.
«Αυτό το γονιδίωμα μας δίνει μια διαφορετική προοπτική», τόνισε ο Yoshan Moodley, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Venda της Νότιας Αφρικής. «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι μεταναστευτικές ροές που έφεραν το αφρικανικό ελικοβακτήριο στην Ευρώπη δεν είχαν ξεκινήσει, ή τουλάχιστον δεν είχαν ξεκινήσει την εποχή που ζούσε ο «άνθρωπος των πάγων».
Περίπου ο μισός πληθυσμός στον πλανήτη έχει το βακτήριο στο στομάχι του. Το ελικοβακτήριο του πυλωρού μπορεί να προκαλέσει έλκη ή λοιμώξεις. Συνήθως μεταδίδεται μέσω των παιδιών που παίζουν στο χώμα.
Πηγή: Guardian