Ο Vint Cerf, που θεωρείται από πολλούς ένας από τους "Πατέρες του Internet", προειδοποίησε σε ομιλία του σε συνέδριο, για την πιθανότητα έλευσης μιας εποχής, ενός "ψηφιακό μεσαίωνα", όπου τα ψηφιακά αρχεία που συγκεντρώνουμε σήμερα, δεν θα είναι προσβάσιμα από τα λογισμικά του αύριο.
Στην ομιλία του, σύμφωνα με το BBC, ο Cerf εκφράζει το φόβο ότι τα ψηφιακά μας αρχεία, όπως φωτογραφίες και κείμενα, που προκύπτουν από τη συνεχή ψηφιοποίηση όλο και περισσότερων πτυχών της ζωής μας, κινδυνεύουν με εξαφάνιση, αφου τα προγράμματα και οι υπολογιστές του αύριο θα έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που θα αδυνατούν να τα αναγνωρίσουν.
Ο Cerf, που σήμερα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στην Google, ονομάζει την εποχή αυτή "ψηφιακό μεσαίωνα", και προειδοποιεί ότι εάν δεν κρατήσουμε φυσικά, εκτυπωμένα αρχεία κειμένων ή φωτογραφιών που είναι αποθηκευμένα στο "σύννεφο" σήμερα, ίσως στο μέλλον να μην έχουν τη δυνατότητα να διαβαστούν από τα υπερ-εξελιγμένα συστήματα, στη μορφή που είναι σήμερα.
ΤΟ BBC αναφέρει ότι η προσπάθεια του Cerf, τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην εξεύρεση μιας μεθόδου, εν είδει ψηφιακής ακτινογραφίας των συστημάτων και των αρχείων που χρησιμοποιούμε σήμερα, (κειμένων, φωτογραφιών, μουσικής, ή video games) που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να διατηρήσει την ψηφιακή της ιστορία, ώστε να είναι προσβάσιμη στις μελλοντικές γενιές.
"Φανταστείτε να κάνετε μια αναζήτηση στην Google το έτος 3000. Την επόμενη χιλιετία μπορεί να μην υπάρχει η Google. Πρέπει να βρεθεί μια μέθοδος που θα επιτρέπει στον όγκο της πληροφορίας που είναι αποθηκευμένος στη Google, να μεταφερθεί σε κάποια άλλη online, αντίστοιχη υπηρεσία του μέλλοντος", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Vint Cerf.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Cerf, όπου αναφέρεται στον κίνδυνο ενός "ψηφιακού Μεσαίωνα":
σχόλια