Οι μυστικοί κανόνες και οι κατευθυντήριες γραμμές του Facebook που ορίζουν τι μπορούν να δημοσιεύουν οι 2 δισεκατομμύρια χρήστες του, αποκαλύπτονται για πρώτη φορά σε μια μεγάλη έρευνα του Guardian που αναμένεται να πυροδοτήσει παγκόσμιο διάλογο σχετικά με το ρόλο και την ηθική του κολοσσού των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.
Έχοντας στην κατοχή του πάνω από 100 εγχειρίδια εσωτερικής κατάρτισης και έγγραφα, δίνονται στοιχεία για τον σχεδιασμό που χρησιμοποίησε το Facebook ώστε να μετριάσει ζητήματα όπως η βία, το μίσος, η τρομοκρατία, η πορνογραφία, ο ρατσισμός και ο αυτοτραυματισμός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές ακόμη και για τα «στημένα παιχνίδια» και τον κανιβαλισμό.
Τα αρχεία Facebook δίνουν την πρώτη άποψη για τους κώδικες και τους κανόνες που διατυπώνονται από τον ιστότοπο, ο οποίος βρίσκεται υπό τεράστια πολιτική πίεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Παρουσιάζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που προσπαθούν να αντιδράσουν σε νέες προκλήσεις όπως το εκδικητικό πορνό - και τις προκλήσεις για τους διαχειριστές που λένε ότι είναι συγκλονισμένοι από τον όγκο της εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά έχουν "μόλις 10 δευτερόλεπτα" για να αντιδράσουν.«Το Facebook δεν μπορεί να συγκρατήσει τον έλεγχο του περιεχομένου του», ανέφερε μία πηγή. «Έχει αυξηθεί πάρα πολύ, πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.
Πολλοί διαχειριστές λένε ότι ανησυχούν για την ασυνέπεια και την ιδιαιτερότητα κάποιων πολιτικών που εφαρμόζονται. Σχετικά με το σεξουαλικό περιεχόμενο λέγεται ότι είναι το πιο περίπλοκο και συγκεχυμένο πεδίο. Ένα έγγραφο αναφέρει ότι το Facebook εξετάζει περισσότερες από 6,5 εκατομμύρια αναφορές εβδομαδιαίως σχετικά με ενδεχομένως ψεύτικους λογαριασμούς.
Ο Guardian μελέτησε τα έγγραφα που παραδόθηκαν στους διαχειριστές μέσα στο τελευταίο έτος.
Σχόλια όπως "Κάποιος να πυροβολήσει τον Τραμπ" θα πρέπει να διαγράφονται, επειδή ως αρχηγός κράτους είναι σε προστατευμένη κατηγορία. Αλλά μπορεί να είναι επιτρεπτό να πείτε: «Για να τσακίσετε το λαιμό μιας σκύλας, σιγουρευτείτε ότι θα ασκήσετε όλη σας την πίεση στο μέσον του λαιμού της» ή "fuck off and die" επειδή δεν θεωρούνται αξιόπιστες απειλές.
Τα βίντεο των βίαιων θανάτων, αν και χαρακτηρίζονται ως ενοχλητικά, δεν πρέπει πάντα να διαγράφονται επειδή μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ευαισθητοποίησης σε θέματα όπως η ψυχική ασθένεια.
Ορισμένες φωτογραφίες μη φυσικής κακοποίησης και εκφοβισμού παιδιών δεν χρειάζεται να διαγραφούν εκτός αν υπάρχει σαδιστικό στοιχείο στη δημοσίευση.
Μπορούν να μοιραστούν φωτογραφίες κακοποίησης ζώων. Οι φωτογραφίες που χαρακτηρίζονται ενοχλητικές θα πρέπει να έχουν ακραίο περιεχόμενο.
Όλα τα "χειροποίητα" έργα τέχνης που δείχνουν γυμνό και σεξουαλική δραστηριότητα επιτρέπονται, αλλά όχι η ψηφιακά φτιαγμένη τέχνη που δείχνει σεξουαλική δραστηριότητα.
Βίντεο αμβλώσεων επίσης επιτρέπονται, εφόσον δεν υπάρχει γυμνό.
Το Facebook επιτρέπει σε ανθρώπους το livestream με αυτοκαταστροφικές απόπειρες επειδή δεν «θέλει να λογοκρίνει ή να τιμωρεί ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο».
Όποιος έχει περισσότερους από 100.000 οπαδούς σε μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων χαρακτηρίζεται ως δημόσιο πρόσωπο - κάτι που δεν παρέχει την πλήρη προστασία που παρέχεται σε ιδιώτες.
Άλλοι τύποι παρατηρήσεων που επιτρέπονται από τα έγγραφα περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη φράση «ελπίζω ότι κάποιος θα σας σκοτώσει» που όμως ως απειλή θεωρείται γενική και αναξιόπιστη.
Σε ένα από τα έγγραφα, το Facebook αναγνωρίζει ότι «οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη βίαιη γλώσσα για να εκφράσουν την απογοήτευση στο διαδίκτυο και αισθάνονται ασφαλείς να το πράξουν». «Πιστεύουν ότι το θέμα δεν θα επανέλθει σε αυτούς και αισθάνονται αδιάφοροι προς το άτομο που δέχεται τις απειλές λόγω της έλλειψης ενσυναίσθησης που δημιουργείται από την επικοινωνία μέσω συσκευών, σε αντιδιαστολή με την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή», αναφέρεται.
«Πρέπει να πούμε ότι η βίαιη γλώσσα είναι συχνά αναξιόπιστη έως ότου η γίνει πιο συγκεκριμένη ώστε να δώσει λογικό λόγο να δεχτούμε ότι δεν υπάρχει πλέον απλώς μια έκφραση συναισθημάτων αλλά μετάβαση σε ένα σχέδιο. Από αυτή την άποψη, φράσεις όπως «θα σε σκοτώσω» ή «Fuck off and die» δεν είναι αξιόπιστες και είναι βίαιες εκφράσεις αμηχανίας και απογοήτευσης». «Οι άνθρωποι συχνά εκφράζουν περιφρόνηση ή διαφωνία, απειλώντας ή ζητώντας τη βία με γενικά περίεργους και δύσκολους τρόπους», αναφέρει η οδηγία.
Οι πολιτικές του Facebook σχετικά με θέματα που περιλαμβάνουν βίαιο θάνατο, εικόνες μη σεξουαλικής σωματικής κακοποίησης παιδιών και σκληρότητας σε ζώα δείχνουν πώς ο ιστότοπος προσπαθεί να προχωρήσει σε ένα ναρκοπέδιο, αναφέρει ο Guardian.
Τα αρχεία λένε: «Τα βίντεο βίαιων θανάτων είναι ενοχλητικά αλλά μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ευαισθητοποίησης. Για τα βίντεο, πιστεύουμε ότι οι ανήλικοι χρειάζονται προστασία και οι ενήλικες χρειάζονται μια επιλογή. Σηματοδοτούμε ως «ενοχλητικά» τα βίντεο των βίαιων θανάτων ανθρώπων».
Αυτά τα βίντεο πρέπει να είναι "κρυμμένα από τους ανηλίκους" αλλά να μην διαγράφονται αυτόματα επειδή μπορούν να είναι πολύτιμα για τη δημιουργία συνειδητοποίησης για τις αυτοτραυματισμούς και τις ψυχικές ασθένειες ή εγκλήματα πολέμου και άλλα σημαντικά ζητήματα.
Όσον αφορά τη μη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, το Facebook λέει: «Δεν λαμβάνουμε μέτρα για φωτογραφίες με κακοποίηση παιδιών. Χαρακτηρίζουμε ως ακατάλληλα όμως τα βίντεο με κακοποίηση παιδιών και αφαιρούμε εικόνες παιδικής κακοποίησης αν μοιράζονται με σαδιστικό η τρόπο που εξαίρει την πράξη». Ένα έγγραφο εξηγεί ότι το Facebook δεν διαγράφει αυτόματα στοιχεία για κακοποίηση παιδιών χωρίς σεξουαλική εκμετάλλευση για να επιτρέπεται η κοινή χρήση του υλικού, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να ταυτοποιηθεί και να διασωθεί, αλλά προσθέτει φίλτρα για να προστατεύσει το κοινό. Αυτό μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για το βίντεο ότι το περιεχόμενο είναι ενοχλητικό.
Οι πολιτικές για την κακοποίηση των ζώων εξηγούνται επίσης, με μια οδηγία που λέει: «Επιτρέπουμε φωτογραφίες και βίντεο που τεκμηριώνουν την κακοποίηση των ζώων για ευαισθητοποίηση, αλλά μπορεί να προστεθεί προστασία των θεατών σε κάποιο περιεχόμενο το οποίο θεωρείται εξαιρετικά ενοχλητικό από το κοινό. Γενικά, οι εικόνες της κακοποίησης των ζώων μπορούν να μοιραστούν στον ιστότοπο. Κάποιες εξαιρετικά σκληρές εικόνες μπορεί να χαρακτηριστούν ως ενοχλητικές. Οι φωτογραφίες του ακρωτηριασμού των ζώων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δείχνουν βασανιστήρια, μπορούν να επισημανθούν ως ενοχλητικές παρά ως διαγραμμένες. Οι συντονιστές μπορούν επίσης να αφήσουν φωτογραφίες κατάχρησης όταν ένας άνθρωπος κλωτσάει ή κτυπά ένα ζώο».
Το Facebook δήλωσε:«Επιτρέπουμε στους ανθρώπους να μοιράζονται εικόνες κακοποίησης ζώων για να ευαισθητοποιήσουν και να καταδικάσουν την κατάχρηση, αλλά να αφαιρείται το περιεχόμενο που εξαίρει τη σκληρότητα κατά των ζώων».
Τα αρχεία δείχνουν ότι το Facebook έχει εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για το γυμνό μετά την κατακραυγή του περασμένου έτους, όταν αφαιρέθηκε μια διάσημη φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετνάμ επειδή το κορίτσι στην εικόνα ήταν γυμνό. Τώρα επιτρέπει "εξειδικευμένες εξαιρέσεις" σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές.
Ρητορική βίας, παραβιάσεις και παραδείγματα:
Με πληροφορίες από Guardian