ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Oι επιστήμονες βρήκαν το «κλειδί» για να ξαναγίνουν οι ντομάτες νόστιμες

Oι επιστήμονες βρήκαν το «κλειδί» για να ξαναγίνουν οι ντομάτες νόστιμες Facebook Twitter
0

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το γενετικό «κλειδί» για να αποκαταστήσουν τη γεύση της ντομάτας, η οποία έχει χάσει πια την παλιά νοστιμιά της. Οι γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν ποια γονίδια είναι αναγκαία για να επανέλθει η πρωταρχική πλούσια γεύση της ντομάτας, παρέχοντας έτσι τον αναγκαίο «οδικό χάρτη» επανόδου στις παλιές καλές εποχές, με μια σταδιακή διαδικασία μέσα από διασταυρώσεις ποικιλιών και όχι με γενετική τροποποίηση.

 Με το πέρασμα των χρόνων, εδώ και μισό περίπου αιώνα, καλλιεργητές και έμποροι έχουν ασκήσει εξελικτικές πιέσεις στις ντομάτες για να γίνουν πιο μεγάλες και πιο ανθεκτικές, ώστε να αντέχουν περισσότερο κατά την μεταφορά τους και στα ράφια των καταστημάτων. Όμως το τίμημα γι' αυτό ήταν να χαθεί ένα μέρος από την παλιά γεύση τους, που είχαν πριν περίπου 100 χρόνια. 

 Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρι Κλέε του Ινστιτούτου Διατροφικών και Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", «διάβασαν» (αλληλούχισαν) το γονιδίωμα σχεδόν 400 αρχαίων και σύγχρονων ποικιλιών ντοματών από διάφορα μέρη του κόσμου. Παράλληλα, ένα πάνελ καταναλωτών κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τις ποικίλες ντομάτες για τη γεύση τους και άλλα χαρακτηριστικά.

 Τελικά, οι επιστήμονες εντόπισαν 13 χημικές ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη γεύση και οι οποίες έχουν ατονήσει στις σύγχρονες ντομάτες, καθώς έχουν σταδιακά χαθεί τα αντίστοιχα γονίδια. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι οι μικρότερες ντομάτες είναι πιο γλυκές και γευστικές, ενώ αντίθετα η σύγχρονη τάση ευνοεί τις μεγαλύτερες ντομάτες, που όμως είναι λιγότερο νόστιμες.

 Η ντομάτα εξελίχθηκε στη φύση πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια κοντά στην Ανταρκτική και αρχικά ήταν ένα μικρού μεγέθους φρούτο. Οι πρώτες καλλιέργειές της εκτιμάται ότι υπήρξαν πριν από 2.500 χρόνια στην Κεντρική και Νότια Αμερική, από όπου, μετά την ισπανική κατάκτηση του 16ου αιώνα, εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα πια έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες ποικιλίες διεθνώς και η ντομάτα είναι μία από τις καλλιέργειες με την μεγαλύτερη σημασία παγκοσμίως, μεταξύ άλλων χάρη στη θρεπτική αξία της, καθώς είναι σημαντική πηγή βιταμινών A και C. Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ντοματών στον κόσμο.

 «Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ντομάτα του σούπερ-μάρκετ αισθητά πιο νόστιμη, όπως ήταν πριν από έναν αιώνα», δήλωσε ο Κλέε. Εκτίμησε ότι για να συμβεί αυτό, θα χρειασθούν τρία έως τέσσερα χρόνια. Για μια πραγματικά καλή ντομάτα, αξίζει να περιμένουμε να δούμε αν όντως έχει δίκιο!

0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM
Πάγος: To «life-hack» που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε για την καταπολέμηση του άγχους

Τech & Science / Νιώθετε άγχος; Πώς μπορείτε να επιβραδύνετε τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς χρησιμοποιώντας μόνο μια σακούλα πάγου

Καθηγήτρια του Harvard αποκαλύπτει τον απλό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σταματήσετε το άγχος και την ταχυκαρδία «όπως και τα δελφίνια»
LIFO NEWSROOM
New York Times: Η SpaceX μπαίνει «φουριόζα» στο παιχνίδι της διεθνούς κατασκοπείας παρά τις ανησυχίες του Πενταγώνου για τον Έλον Μασκ

Διεθνή / New York Times: Η SpaceX μπαίνει «φουριόζα» στο παιχνίδι της διεθνούς κατασκοπείας παρά τις ανησυχίες του Πενταγώνου για τον Έλον Μασκ

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν για τους πιθανούς δεσμούς του Μασκ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως και για τον κίνδυνο δημιουργίας μονοπωλίου της SpaceX, αλλά δεν μπορούν να αντισταθούν στις αξιόπιστες υπηρεσίες της
LIFO NEWSROOM
«Το αλκοόλ ρέει άφθονο στη φύση, δεν καταναλώνεται μόνο από τους ανθρώπους» λέει επιστημονική έρευνα

Τech & Science / Οι σφήκες μπορούν να καταναλώνουν όσο αλκοόλ θέλουν χωρίς συνέπειες: Έρευνα δείχνει ότι και τα ζώα πίνουν

«Το αλκοόλ δεν καταναλώνεται μόνο από τους ανθρώπους» εξηγεί επιστημονική έρευνα - Τι συμβαίνει με τις φρουτόμυγες - Πώς το αλκοόλ στα φρούτα επηρεάζει την ερωτική διάθεση των εντόμων
LIFO NEWSROOM
Έρευνα: Το Σύμπαν θα είχε «πεθάνει» πριν ένας πίθηκος με πληκτρολόγιο γράψει έργα του Σαίξπηρ

Τech & Science / Έρευνα: Το Σύμπαν θα είχε «πεθάνει» πριν ένας πίθηκος με πληκτρολόγιο γράψει έργα του Σαίξπηρ

Η μελέτη τους δοκίμασε το «θεώρημα του άπειρου πιθήκου», ένα θεωρητικό πείραμα που υποδεικνύει ότι ένας άπειρος χρόνος θα μπορούσε να καταστήσει πιθανό το απίθανο, τοποθετώντας ωστόσο ρεαλιστικά όρια στους πιθήκους που πληκτρολογούν
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνοι από τον υδράργυρο στην εγκυμοσύνη- Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τech & Science / Κίνδυνοι από τον υδράργυρο στην εγκυμοσύνη - Γιατί οι γυναικολόγοι λένε όχι σε διατροφή με τόνο στην κύηση

Ο υδράργυρος εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα κυρίως μέσω της ρύπανσης των θαλασσών και των ποταμών και απορροφάται από τους οργανισμούς μέσω των φυκιών και του πλαγκτού
LIFO NEWSROOM