Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν κρυφά τεχνητή νοημοσύνη επειδή φοβούνται ότι φαίνονται αναλώσιμοι

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν κρυφά τεχνητή νοημοσύνη επειδή φοβούνται ότι τους κάνει να φαίνονται αναλώσιμοι Facebook Twitter
Τεχνητή Νοημοσύνη/ Φωτ.: Getty Images
0

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο είναι πλέον συστηματική, καθώς οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να διευκολύνουν το πολυάσχολο πρόγραμμά τους, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με τη νέα  τεχνολογία που θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας εξακολουθούν να υπάρχουν, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Microsoft και του LinkedIn.

Η Microsoft και η LinkedIn δημοσίευσαν την Τετάρτη τον ετήσιο δείκτη εργασιακών τάσεων, ο οποίος εξέτασε τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας με έρευνα σε 31.000 άτομα σε 31 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ινδίας, της Σιγκαπούρης, της Αυστραλίας και της Βραζιλίας.

Διαπίστωσε ότι αν και το 75% των εργαζομένων χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι τη χρησιμοποιούν για τις πιο σημαντικές εργασίες τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 53% αυτών που χρησιμοποιούν την ΤΝ στην εργασία τους για τα πιο σημαντικά τους καθήκοντα ανησυχούν ότι αυτό τους κάνει να φαίνονται αναλώσιμοι.

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους επαγγελματίες ανησυχούν ότι το ΑΙ θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας τους και σκέφτονται να παραιτηθούν από την τρέχουσα θέση εργασίας τους μέσα στο επόμενο έτος.

Η Colette Stallbaumer, γενική διευθύντρια του Microsoft Copilot και συνιδρύτρια του Microsoft WorkLab, δήλωσε στο CNBC Make It ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να αρχίσουν να αγκαλιάζουν την AI.

«Όσο περισσότερο μπορείς ως εργαζόμενος να προσαρμοστείς και να μάθεις, τόσο καλύτερα θα είσαι», δήλωσε ο Stallbaumer. «Νομίζω ότι αυτό είναι το σημείο όπου οι άνθρωποι πρέπει να ξεπεράσουν λίγο τον φόβο και να μετακινηθούν προς την αισιοδοξία, να μετακινηθούν προς την αναπτυξιακή νοοτροπία, αξιοποιώντας την ευκαιρία να μάθουν αυτές τις δεξιότητες, επειδή όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα τους καταστήσουν πιο εμπορεύσιμους, είτε είστε σήμερα μέσα στην εταιρεία σας, είτε θέλετε να κάνετε μια μετακίνηση ή να ζητήσετε προαγωγή».

Οι εργοδότες επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους με γνώσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Σύμφωνα με την έρευνα, οι προσλήψεις που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη έχουν εκτοξευθεί κατά 323% τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αλλά και εργαζόμενοι από μη τεχνικό υπόβαθρο που γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία AI, όπως το ChatGPT και το Microsoft Copilot, έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση.

Η μελέτη έδειξε ότι το 66% των εργοδοτών δήλωσε ότι δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες AI και το 71% των ηγετών θα προτιμούσε να προσλάβει έναν λιγότερο έμπειρο εργαζόμενο με δεξιότητες AI παρά έναν πιο έμπειρο χωρίς αυτές.

Παρόλο που οι εργοδότες εκτιμούν τις γνώσεις ΑΙ στον εργασιακό χώρο, δεν υιοθετούν ενεργή προσέγγιση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Σχεδόν τα μισά από τα στελέχη των ΗΠΑ δεν επενδύουν επί του παρόντος σε εργαλεία ή προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης για τους υπαλλήλους και μόλις το ένα τέταρτο των εταιρειών σχεδιάζει να προσφέρει σχετική κατάρτιση φέος. 

Εν τω μεταξύ, μόνο το 39% των ανθρώπων παγκοσμίως, που χρησιμοποιούν την ΤΝ στην εργασία τους, έχουν λάβει εκπαίδευση από τους εργοδότες τους.

Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προκόψουν

Πάνω από τα τρία τέταρτα των επαγγελματιών δηλώνουν ότι χρειάζονται δεξιότητες ΤΝ για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας και ότι θα τους δώσει πρόσβαση σε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Ακριβώς κάτω από το 70% δηλώνουν ότι μπορεί να τους βοηθήσει να πάρουν ταχύτερα προαγωγή.

«Νομίζω ότι το κλειδί για όλους είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι για τους περισσότερους από εμάς, οι δουλειές μας θα αλλάξουν και θα προκύψουν νέες κατηγορίες θέσεων εργασίας και αυτό που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν αυτό το άγχος, είναι να σκέφτονται πρώτα τις δεξιότητες», εξήγησε ο Raman.

Με πληροφορίες από CNBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ