Οι πόλεις στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν ποιος δεν ανακυκλώνει σωστά τα σκουπίδια

Οι πόλεις στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν ποιος δεν ανακυκλώνει σωστά τα σκουπίδια Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Πολλές πόλεις στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βελτιώσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, να μειώσουν τις μολύνσεις στα δίκτυα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Ωστόσο, η χρήση αυτής της τεχνολογίας εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα των πολιτών.

Στο East Lansing, μια πανεπιστημιακή πόλη στο Μίσιγκαν, η παρουσία πλαστικών σακουλών και πλαστικών ταινιών στα ανακυκλώσιμα υλικά είναι συχνό φαινόμενο λόγω του φαινομένου "wish-cycling", όπου οι πολίτες τοποθετούν ακατάλληλα αντικείμενα στους κάδους ανακύκλωσης με την ελπίδα ότι θα ανακυκλωθούν.

Ο Cliff Walls, υπεύθυνος περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της πόλης, εξήγησε στο Bloomberg CityLab Conference ότι η εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση είναι δύσκολη, κυρίως λόγω του συχνά μεταβαλλόμενου πληθυσμού των φοιτητών. Έτσι, το 2022, η πόλη ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας κάμερες και υπολογιστές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να καταγράφουν τα μη ανακυκλώσιμα αντικείμενα στους κάδους. Οι φωτογραφίες στέλνονται στους κατοίκους μαζί με εκπαιδευτικό υλικό, ελπίζοντας να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που διήρκεσε 24 εβδομάδες, στάλθηκαν πάνω από 5.000 καρτ ποστάλ, και η μόλυνση των ανακυκλώσιμων μειώθηκε κατά 20%. Στην καναδική πόλη Leduc, στην Αλμπέρτα, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μείωσε τη μόλυνση των κάδων κομποστοποίησης από 68% σε μόλις 9%.

Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν για τους κινδύνους παραβίασης της ιδιωτικότητας. Η τεχνητή νοημοσύνη συλλέγει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία από αποδείξεις ή ακόμα και προσωπικά δεδομένα υγείας. Η Sarah Powazek, διευθύντρια του προγράμματος δημόσιου συμφέροντος στο Κέντρο Μακροχρόνιας Κυβερνοασφάλειας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, προειδοποίησε ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά ή να καταλήξουν σε λάθος χέρια.

Η Powazek επισήμανε επίσης τον κίνδυνο της "παρακολούθησης", όπου τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τη διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθούν από τις αρχές για άλλους σκοπούς, όπως η παρακολούθηση κοινοτήτων ή η δίωξη πολιτών.

Οι υπεύθυνοι των πόλεων, όπως ο Walls, δήλωσαν ότι συνεργάζονται στενά με τους παρόχους τεχνολογίας και τις ρυθμιστικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι τα δεδομένα των πολιτών είναι προστατευμένα και δεν πωλούνται σε τρίτους.

Με πληροφορίες από


 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

paidia-fysi

Τech & Science / «Ίσες ευκαιρίες» ούτε στο παιχνίδι: Τα κορίτσια παίζουν στη φύση λιγότερο από τα αγόρια

Ακόμη και από δύο ετών, καταγράφονται διακρίσεις στο παιχνίδι αγοριών και κοριτσιών - Οι ερευνητές σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι η διαφορά των φύλων στη σωματική δραστηριότητα φαίνεται να ξεκινά τόσο νωρίς στη ζωή
LIFO NEWSROOM
AI: Όλο και πιο διαδεδομένες γίνονται οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Τech & Science / AI: Όλο και πιο διαδεδομένες οι αληθοφανείς εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Το Internet Watch Foundation αναφέρει ότι το υλικό που παράγεται με AI είναι τόσο αληθοφανές που δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης
LIFO NEWSROOM
Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM