«Παραιτήθηκα εξαιτίας του ChatGPT» αναφέρει εκπαιδευτικός - Πώς ανιχνεύονται οι εργασίες που εκπονούνται με AI

Μπορεί να ανιχνευτεί μια εργασία που διεξήχθη μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η χρήση του ChatGPT, του προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης που βρίσκει πληροφορίες σε δευτερόλεπτα, έχει «εισβάλει» σε μεγάλο βαθμό, στα σχολεία.

Μαθητές από όλο τον κόσμο, καταφεύγουν στο σύστημα της OpenAI, για να γράφουν τις εργασίες τους, με τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν ανησυχίες.

«Το φετινό φθινόπωρο είναι το πρώτο μετά από σχεδόν 20 χρόνια που δεν επιστρέφω στην τάξη» αναφέρει η εκπαιδευτικός, Βικτόρια Λίβινστον, στο περιοδικό TIME, εξηγώντας ότι παραιτήθηκε από τη δουλειά της ως καθηγήτρια Γλώσσας και Λογοτεχνίας, κυρίως «εξαιτίας των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) όπως το ChatGPT».

«Η γραφή είναι μια διαδικασία στενά συνδεδεμένη με τη σκέψη». Αυτό υποστηρίζουν πολλοί από τους ακαδημαϊκούς που λένε, ότι μια εργασία, γραμμένη μέσω ChatGPT, είναι κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά, για τους μαθητές ή φοιτητές.

«Στο μεταπτυχιακό, πέρασα μήνες προσπαθώντας να συναρμολογήσω κομμάτια της διατριβής μου, στο μυαλό μου και τελικά διαπίστωσα ότι μπορούσα να λύσω το παζλ μόνο μέσω της γραφής. Το γράψιμο είναι σκληρή δουλειά. Μερικές φορές είναι τρομακτική. Με τον εύκολο πειρασμό της Τεχνητής Νοημοσύνης, πολλοί -ίσως οι περισσότεροι- από τους μαθητές μου δεν ήταν πλέον πρόθυμοι να περάσουν την ταλαιπωρία» συνέχισε η εκπαιδευτικός στο TIME.

Από τη μεριά του, ο Ίαν Μπόγκοστ, καθηγητής Κινηματογράφου και Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, αναφέρει: «Η κατάσταση έχει πλέον εξελιχθεί σε παραλογισμό. Οι καθηγητές πασχίζουν να συνεχίσουν να διδάσκουν και αναρωτιούνται αν βαθμολογούν μαθητές ή υπολογιστές. Εν τω μεταξύ, ένας ατελείωτος αγώνας εξοπλισμών για την εξαπάτηση και την ανίχνευση της τεχνητής νοημοσύνης, είναι σε εξέλιξη».

«Παραιτήθηκα εξαιτίας του Chat GPT» αναφέρει εκπαιδευτικός - Τι συμβαίνει στα σχολεία με τη χρήση AI Facebook Twitter

Πρόσφατα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η OpenAI έχει μια μέθοδο για να ανιχνεύει κατά μία αξιόπιστη προσέγγιση, πότε κάποιος χρησιμοποιεί το ChatGPT για να γράψει ένα δοκίμιο ή μια ερευνητική εργασία. «Η εταιρεία δεν την έχει δημοσιεύσει παρά τις ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες σχετικά με τους φοιτητές που χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αντιγράψουν» επισημαίνεται.

Τέλος, γίνεται αναφορά στον πλέον διαδεδομένο τρόπο που μπορεί να ελεγχθεί μια εργασία, το Association for Computing Machinery σχετικά με τις αρχές για την ανάπτυξη συστημάτων για την ανίχνευση δημιουργικού περιεχομένου Τεχνητής Νοημοσύνης.

Πώς ανιχνεύονται οι εργασίες που εκπονούνται με AI

Oi εργασίες που εκπονούνται με τη χρήση εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, μπορούν να γίνουν αντιληπτές με διάφορους τρόπους. Εκτός από το να συγκρίνουν τον τρόπο γραφής ενός μαθητή ή φοιτητή, με προηγούμενες εργασίες του, οι καθηγητές, έχουν και εκείνοι με την πλευρά τους, την τεχνολογία, με μερικούς από τους παρακάτω τρόπους.

Αρχικά, με τη χρήση λογισμικού ανίχνευσης AI, όπως το GPTZero, που εξετάζουν, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένα μοτίβα γραφής και στατιστικές ιδιότητες που διαφέρουν από τα ανθρώπινα κείμενα.

Δεύτερον, εξετάζονται τα στιλ γραφής.Τα κείμενα που δημιουργούνται από AI τείνουν να είναι συνεπή στο ύφος τους, χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερες μεταβολές. 

Σε άλλη περίπτωση, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να  εξετάσει τα μεταδεδομένα που μπορεί να υπάρχουν σε ένα κείμενο και να αποκαλύπτουν την πηγή δημιουργίας του, όπως για παράδειγμα, κώδικες που συνδέονται με AI.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM