Το CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act), πρόκειται για το νέο επικίνδυνο νομοσχέδιο που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση και το οποίο θα επιτρέπει την άμεση παράδοση στοιχείων για τους διαδικτυακούς χρήστες, εφόσον ζητηθεί από κάποια κυβερνητική οργάνωση. Σημειώνεται πως το Facebook και η Google τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου.
Ο ιστότοπος digitaltrends παρουσιάζει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία:
1. To CISPA δεν έχει καμία σχέση με το SOPA
Όπως είναι λογικό, οι περισσότεροι αναγνώστες συγχέουν το CISPA με το SOPA, στην πραγματικότητα όμως τα δύο νομοσχέδια δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους. Το CISPA έχει να κάνει με την ιδιωτικότητα και συγκεκριμένα την παράλογη αναζήτηση και κατάσχεση των στοιχείων του χρήστη, ενώ το SOPA με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου στο Διαδίκτυο. Η μοναδική ομοιότητα τους εντοπίζεται στο γεγονός ότι αμφότερα σχετίζονται με το Internet.
2. To CISPA βελτιώθηκε έπειτα από κάποιες τροπολογίες
Συνολικά 11 τροπολογίες προστέθηκαν στο νομοσχέδιο CISPA από το ξεκίνημα του, βελτιώνοντας σε κάποιο βαθμό ζητήματα όπως το είδος των πληροφοριών που θα μπορούν να συλλέγονται και το πώς η κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές.
3. Το νομοσχέδιο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο
Παρά τις όποιες βελτιώσεις, το νομοσχέδιο δεν παύει να είναι επικίνδυνο και ασαφές. Όπως αναφέρει, τα συλλεχθέντα δεδομένα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για απροσδιόριστους σκοπούς “εθνικής ασφάλειας”, ενώ δεν καθορίζεται επακριβώς σε ποιους άλλους οργανισμούς θα μπορούν να διαμοιράζονται.
4. Το CISPA δεν είναι το μόνο υποψήφιο νομοσχέδιο στο Κογκρέσο
Μπορεί το CISPA να μονοπωλεί αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον, αλλά δύο ακόμη νομοσχέδια και συγκεκριμένα τα "Cybersecurity Act of 2012" (S. 2105) και SECURE IT Act (S. 2151) διατηρούν πιθανότητες να ψηφιστούν.
5. Είναι αμφίβολο αν το CISPA εγκριθεί από τη Γερουσία
Το πιθανότερο είναι ότι η Γερουσία θα ζητήσει νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, δεδομένης μάλιστα της αντίθεσης του Obama που απείλησε να ασκήσει ακόμα και βέτο. Δεν αποκλείεται το CISPA να συνδυαστεί με άλλα νομοσχέδια (όπως τα Lieberman και McCain) κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναψηφιστεί από την Αμερικανική Βουλή πριν φτάσει και πάλι στα χέρια του Obama.
σχόλια