Pirola: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Pirola: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού BA.2.86, γνωστή και ως Pirola, εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει θέσει στη λίστα με τα υπό παρακολούθηση στελέχη. Πιστεύεται ότι εξαπλώνεται γρήγορα και γίνεται ενδελεχής έρευνα, καθώς έχει πολλές μεταλλάξεις.

Η Pirola έχει τοποθετηθεί από τον ΠΟΥ στη λίστα των «στελεχών ενδιαφέροντος» κάτι που σημαίνει ότι πως οι γενετικές της ιδιότητες, της δίνουν πλεονέκτημα επικράτησης. 

Η BA.2.86 είναι υποστέλεχος της Όμικρον και κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε τέσσερις ηπείρους, αλλά οι ειδικοί υποψιάζονται ότι είναι πιο διαδεδομένη.

Οι πολλές μεταλλάξεις της αποτελούν λόγο ανησυχίας για την επιστημονική κοινότητα. Πολλές από αυτές βρίσκονται στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα αλλά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να τον αναγνωρίσει.

Σύμφωνα με τον Jesse Bloom, καθηγητή στο Fred Hutchinson Cancer Center που ειδικεύεται στην εξέλιξη των ιών, οι μεταλλάξεις στο BA.2.86 αντιπροσωπεύουν «ένα εξελικτικό άλμα παρόμοιο σε μέγεθος» με εκείνο που είχε κάνει η Όμικρον - σε σχέση και με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Τα δεδομένα που έγιναν γνωστά από την Κίνα δείχνουν πως η Pirola ξεφεύγει εύκολα από τα αντισώματα - ιδίως εκείνα που αναπτύσσονται μετά από μόλυνση του ατόμου.  Άγνωστο παραμένει και το επίπεδο αποτελεσματικότητας του επικαιροποιημένου εμβολίου

Ωστόσο, από την έως τώρα έρευνα φαίνεται πως μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική από άλλες παραλλαγές. 

Η επιδημιολόγος Catherine Bennett δήλωσε στο ABC News ότι, παρόλο που γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η BA.2.86 έχει μειωμένη ικανότητα να μολύνει ανθρώπους και είναι λιγότερο πιθανό να γίνει η επόμενη κυρίαρχη παραλλαγή, παραμένει σημαντικό να «παρακολουθούμε και να περιμένουμε».

Παράλληλα, επιστήμονες στη Σουηδία δημοσίευσαν τα αποτελέσματα έρευνας που έκαναν σε εργαστήριο για την Pirola που υποδηλώνουν πως τα αντισώματα που παράγονται από το νέο εμβόλιο δεν θα παντελώς ανίσχυρα έναντι της παραλλαγής.

Υπάρχουν μερικές θεωρίες για το από πού προήλθε, αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών σε κάποιον με χρόνια λοίμωξη, δήλωσε ο James Wood, μαθηματικός του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, δεν διαφέρουν από εκείνα των προηγούμενων στελεχών. Κυρίαρχα είναι η ο πυρετός και ο πονόλαιμος.

Πέντε κρούσματα Pirola στην Ελλάδα

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημέρωσε την Πέμπτη πως στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί συνολικά πέντε κρούσματα της Pirola. 

Η υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες, αλλά οι παγκόσμιος υγειονομικές αρχές πιστεύουν πως έχει μεταδοθεί παγκοσμίως. Η Ελλάδα, μαζί με την Αυστραλία, ήταν από τις τελευταίες χώρες που επιβεβαίωσαν κρούσματα. 

Σε συνέντευξή της στο Mega, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε πως αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι πως «έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις».

«Αυτό μας φοβίζει, γι' αυτό προβληματιζόμαστε και προετοιμαζόμαστε. Πλέον ο κορωνοϊός είναι γνωστός στον ιατρικό κόσμο και οι μεταλλάξεις του και μπορούμε να τον διαχειριστούμε σε σχέση με πριν από 2 χρόνια» επεσήμανε η ίδια.

Με πληροφορίες από New York Times/ABC News/MEGA

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM