Πώς τα Ιωάννινα εξελίσσονται σε κόμβο τεχνολογίας και ψηφιακών καινοτομιών

Κορυφαίες γερμανικές εταιρίες, προγραμματιστές, startup εταιρίες και καινοτόμες ιδέες έχουν έναν τόπο προορισμού, τα Ιωάννινα. Facebook Twitter
Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου
0

Δύο γερμανικές παγκοσμίου φήμης επιχειρήσεις πληροφορικής, η TeamViewer και η P&I, και μερικές startup εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού έχουν καταφέρει να στρέψουν την προσοχή πολλών σε όσα συμβαίνουν στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο των Ιωαννίνων, δίπλα στο πανεπιστήμιο.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος την πόλη, δήλωσε ότι τα Ιωάννινα γίνονται κόμβος ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ πολλές γερμανικές εφημερίδες τελευταία παρουσιάζουν την περιοχή των Ιωαννίνων, με μια δόση υπερβολής προφανώς, ως τη «Silicon Valley της Ελλάδας». 

Τι όμως συμβαίνει πραγματικά και ποιος είναι ο λόγος που υπάρχει αυτό το τεχνολογικό ενδιαφέρον για την πόλη αυτή; 

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ το γερμανικό κανάλι ARD (που παρουσίασε τα Ιωάννινα ως «τη Silicon Valley της Ευρώπης – όχι απλώς της Ελλάδας») ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει εταιρείες τεχνολογίας με φορολογικές ελαφρύνσεις και καλά εκπαιδευμένους ειδικούς». 

Το ρεπορτάζ του ARD φιλοξένησε δηλώσεις του Όλιβερ Στάιλ, διευθύνοντα συμβούλου της Teamviewer –μιας από τις δύο μεγάλες γερμανικές εταιρείες που ήρθαν εδώ– ο οποίος λέει ότι «στη Γερμανία είναι δύσκολο να βρεθούν προγραμματιστές, αλλά υπάρχουν πολλοί καλά εκπαιδευμένοι και καινοτόμοι άνθρωποι στα Ιωάννινα».

Ένα πάρκο γεμάτο υπολογιστές

Δίπλα από το πανεπιστήμιο και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης βρίσκεται το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου που ξεκίνησε να λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία το 2003, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου. Σκοπός του ήταν να δημιουργηθούν στους χώρους του θερμοκοιτίδες - startup εταιρειών τεχνολογίας που θα έκαναν τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό χώρο και θα ήθελαν να παραγάγουν κάποιο προϊόν ή καινοτόμες εφαρμογές. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες δημιουργήθηκαν μέσα από το ερευνητικό κομμάτι του πανεπιστημίου.

Σήμερα στεγάζονται 27 εταιρείες εκεί, οι οποίες δεν είναι όλες startups, με μεγαλύτερη την κορυφαία γερμανική εταιρεία λογισμικού P&I. 

Σύμφωνα με τον κ. Βάββα (αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκπρόσωπο του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου), «την τελευταία πενταετία έχει γίνει σπουδαίο έργο. Το 2016 χρησιμοποιούνταν 800 τ.μ. του πάρκου από επιχειρήσεις, ενώ αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούνται 1760. Έχει φτάσει στα όρια των φορέων που μπορεί να φιλοξενήσει».

H γερμανική εταιρία TeamViewer, ακολουθώντας το παράδειγμα της P&I, αποφάσισε να δημιουργήσει κι αυτή με τη σειρά της ένα hub για Έρευνα και Τεχνολογία στα Γιάννενα. Πρόκειται για κορυφαία εταιρεία παγκόσμιας τεχνολογίας που παρέχει μια πλατφόρμα συνδεσιμότητας για απομακρυσμένη πρόσβαση, έλεγχο, διαχείριση και επισκευή συσκευών οποιουδήποτε είδους.

Ο χώρος είναι γεμάτος καινούργια γραφεία. Μπαίνοντας μέσα στο γραφείο κάθε εταιρείας, είναι σαν να ανοίγεις την πόρτα σε μια νέα τεχνολογική ιδέα. Τους χώρους αυτούς τους νοικιάζει η καθεμιά τους και με αυτόν τον τρόπο έχει πρόσβαση στις αίθουσες συνεδριάσεων, στο ρεύμα, στη γραμματειακή υποστήριξη και στα δίκτυα οπτικής ίνας του πάρκου. 

Έχοντας όλες ως κύριο τρόπο λειτουργίας το IT κομμάτι, οι εταιρείες δημιουργούν δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες. Στους διαδρόμους και μέσα στα γραφεία συναντάς νέους ανθρώπους από 25 μέχρι 40 ετών και υπολογιστές, πάρα πολλούς υπολογιστές! 

Το γερμανικό ενδιαφέρον

Η P&I AG είναι μια γερμανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας με έδρα το Wiesbaden, που αναπτύσσει και εμπορεύεται καινοτόμο cloud software διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Οι πάνω από 15.000 πελάτες της είναι μεγάλες εταιρείες της κεντρικής Ευρώπης και έχει τα γραφεία της σε 16 τοποθεσίες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στη Silicon Valley της California.

H P&I Hellas ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 στο Τεχνολογικό Πάρκο στα Ιωάννινα με 14 προγραμματιστές, αλλά τελευταία έχει εξελιχθεί σε κέντρο καινοτομίας (innovation center) και απασχολεί 125 εργαζομένους, οι οποίοι έχουν ηλικία, κατά μέσο όρο, τα 31 έτη. Το 80% από αυτούς είναι από την Ήπειρο και οι περισσότεροι έχουν σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Από το 2004 CEO της εταιρείας είναι ο κ. Βασίλης Τριάδης, ο οποίος κατάγεται από την Ηπειρο. Γνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο των αποφοίτων του τμήματος Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αποφάσισε να επιλέξει την πόλη αυτή. 

«Από τους 14 προγραμματιστές, που ξεκινήσαμε το 2017, παραμένουμε όλοι στην εταιρεία και σήμερα», μας λέει ένας εργαζόμενος της P&I, προσθέτοντας ότι «υπάρχει νεανικό κλίμα και καλή συνεργασία».

Κορυφαίες γερμανικές εταιρίες, προγραμματιστές, startup εταιρίες και καινοτόμες ιδέες έχουν έναν τόπο προορισμού, τα Ιωάννινα. Facebook Twitter
Τα γραφεία της P&I

Η P&I Hellas δεν είναι μόνο ένα development and innovation center. Είναι εντυπωσιακό ότι στα Γιάννενα αναπτύσσει νέα «made in Ioannina» προϊόντα, αφού τα applications της εταιρείας για τα κινητά είναι αποκλειστικό δημιούργημα της P&I Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, υποστηρίζονται και εξελίσσονται τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα και υπάρχει η τεχνογνωσία για να παρέχεται ένα ολοκληρωμένο customer support στους πελάτες.

Στόχος της, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, τα επόμενα δύο χρόνια στο κέντρο καινοτομίας στα Ιωάννινα να απασχολούνται 200 εργαζόμενοι. Για τον λόγο αυτό αναζητά συνεχώς υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό. «Ακόμα και μέσα σε συνθήκες καραντίνας, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, προσλήφθηκαν 45 άτομα» αναφέρει προγραμματιστής της εταιρείας.

Μοναδικό πρόβλημα ότι είναι το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων δεν παρέχει τη δυνατότητα απευθείας πτήσεων προς την Γερμανία, δυσχεραίνοντας έτσι τις μετακινήσεις των στελεχών της εταιρείας, αλλά και των νέων επιχειρηματιών που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν. 

H γερμανική εταιρία TeamViewer, ακολουθώντας το παράδειγμα της P&I, αποφάσισε να δημιουργήσει κι αυτή με τη σειρά της ένα hub για Έρευνα και Τεχνολογία στα Γιάννενα. Πρόκειται για κορυφαία εταιρεία παγκόσμιας τεχνολογίας που παρέχει μια πλατφόρμα συνδεσιμότητας για απομακρυσμένη πρόσβαση, έλεγχο, διαχείριση και επισκευή συσκευών οποιουδήποτε είδους.

Λόγω έλλειψης χώρου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, η εταιρεία έκανε τα γραφεία της ανεξάρτητα, κοντά στο κέντρο της πόλης, όπου και πραγματοποίησε πρόσφατα τα εγκαίνιά της με την παρουσία του πρωθυπουργού.

Κορυφαίες γερμανικές εταιρίες, προγραμματιστές, startup εταιρίες και καινοτόμες ιδέες έχουν έναν τόπο προορισμού, τα Ιωάννινα. Facebook Twitter
Όλες οι εταιρίες και οι φορείς του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου.

Όπως μας εξηγεί ο Phillip Deutscher, VP της TeamViewer και γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος της εταιρείας, «πήραμε την απόφαση να έρθουμε στα Ιωάννινα, γιατί υπάρχουν πολλά και καλά πανεπιστήμια στην πόλη και τις γύρω περιοχές, με ταλαντούχους μηχανικούς και χωρίς καθόλου ανταγωνισμό στα ταλέντα, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές. Επίσης, στα Γιάννενα είχαμε σημαντική υποστήριξη από την τοπική αυτοδιοίκηση, που κατάλαβε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα τεχνολογικό κέντρο στην περιοχή και τις ευκαιρίες που αυτό θα φέρει». Και πράγματι η επένδυση της εταιρείας του ολοκληρώθηκε σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών. 

Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων εδώ είναι τα 30 έτη, με σπουδές στον τομέα των υπολογιστών αλλά και των μαθηματικών και της φυσικής. Σύμφωνα με τον Phillip Deutscher, «σήμερα το κέντρο στα Γιάννενα έχει περίπου 50 υπαλλήλους. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εταιρεία επενδύει στις γυναίκες, αφού το 32% των υπαλλήλων αποτελείται από αυτές. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η απασχόληση 150 υπαλλήλων και στοχεύουμε να προσλάβουμε στελέχη υψηλού επιπέδου και να τους δώσουμε μια μοναδική ευκαιρία να εργαστούν στην πόλη τους».

Η απόφαση ανοίγματος της εταιρείας στην Ήπειρο ήταν συνειδητή και μέχρι τώρα είναι αρκετά ικανοποιητική, όπως λένε. «Τα Γιάννενα βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και αποτελούν πηγή αποφοίτων μηχανικών. Το κέντρο μας χρειάζεται αυτά τα ταλέντα για να δημιουργούν καινοτόμες λύσεις που θα εξελίσσουν την εταιρεία μας» αναφέρει ο Deutscher.

Αξίζει να σημειωθεί πως η TeamViewer και η P&I βρίσκονταν, μέχρι πριν από δύο χρόνια, κάτω από το ίδιο fund, αυτό της Permira, μέχρι που η δεύτερη εξαγοράστηκε από άλλη εταιρεία.

Κορυφαίες γερμανικές εταιρίες, προγραμματιστές, startup εταιρίες και καινοτόμες ιδέες έχουν έναν τόπο προορισμού, τα Ιωάννινα. Facebook Twitter
Συνεδριακή αίθουσα στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Δύο ελληνικές εταιρείες

Το Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων  φιλοξενεί και πλήθος μικρότερων, ελληνικών εταιριών, που συμβάλλουν σημαντικά στην εξέλιξη της επιστήμης της πληροφορικής στα Γιάννενα.

Συναντήσαμε τον Γιαννιώτη μηχανικό Χαλίλ Χούρι, τεχνικό διευθυντή της εταιρείας ΚΑΠΑ ΡΕΝ ΜΕΠΕ, που αυτή την περίοδο αναπτύσσει την πλατφόρμα Atman IoT, η οποία αφορά τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από συσκευές Internet of things. «Έχουμε φτιάξει μια πλατφόρμα και τη χρησιμοποιούν για διαφορές χρήσεις. Για παράδειγμα, ένας πελάτης μας τη χρησιμοποιεί έτσι ώστε να συλλέξει δεδομένα από αισθητήρες που μετρούν το πόσο παχύρρευστο είναι ένα υγρό για βιομηχανική χρήση» αναφέρει.

Η επιλογή της εγκατάστασης της εταιρείας στο πάρκο δεν έγινε τυχαία. «Με το να εγκατασταθεί μια μικρή εταιρεία εδώ στο πάρκο κερδίζει, πέρα από το γρήγορο set up της σε έναν χώρο, τη συνεργασία με τις υπόλοιπες εταιρείες που βρίσκονται εδώ. Μπορείς να ανταλλάξεις ιδέες με συναδέλφους, μια που όλοι μας έχουμε ως κύριο αντικείμενο την πληροφορική ή κάτι παρεμφερές» μας λέει ο Χαλίλ Χούρι.

Μοναδικός του συνεργάτης στην εταιρεία είναι ο εικοσιπεντάχρονος Κωνσταντίνος, που τελειώνει τη σχολή πληροφορικής στα Ιωάννινα. Με ένα γρήγορο training από τον Χούρι, κατάφερε να εξειδικευτεί σε τομείς που είχε ανάγκη η εταιρεία και να δουλέψει σε μόνιμη βάση για αυτή.

Όσο για το αν τα Γιάννενα μπορούν σταδιακά να αποτελέσουν κόμβο τεχνολογίας, ο Χαλίλ Χούρι πιστεύει πως όχι απλά μπορούν, αλλά είναι απαραίτητο η Ήπειρος να πετύχει στον τομέα αυτό γιατί δεν χρειάζεται βαριές υποδομές.

«Οι μεγάλες υποδομές στην Ήπειρο δεν ήρθαν ως τώρα. Οι δρόμοι τελείωσαν πριν από δύο χρόνια, το αεροδρόμιο τώρα αρχίζει να επεκτείνεται, αλλά και πάλι έχει λίγες πτήσεις, τρένο δεν υπάρχει, μεγάλος κόμβος για μεταφορές δεν είναι, όλα αυτά έχουν οδηγήσει στο να υστερεί η περιοχή σε ανάπτυξη. Από την άλλη, η πληροφορική είναι μια επιστήμη που στην ουσία αν έχεις έναν υπολογιστή, ιδέες και όρεξη για δουλειά, μπορείς να πετύχεις πράγματα».

Κορυφαίες γερμανικές εταιρίες, προγραμματιστές, startup εταιρίες και καινοτόμες ιδέες έχουν έναν τόπο προορισμού, τα Ιωάννινα. Facebook Twitter
Η είσοδος στο κτίριο του πάρκου

Στο διπλανό γραφείο βρίσκεται ο κ. Δημήτρης Γκάτσιος, CEO της εταιρείας Capemed. Η εταιρεία αυτή κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας που διοργάνωσε το Τεχνολογικό Πάρκο το 2015 κι έκτοτε άνοιξε τα γραφεία της εκεί. Ασχολείται με το κομμάτι της ψηφιακής ιατρικής, παρέχοντας βοήθεια σε οτιδήποτε χρειάζονται οι γιατροί για την καθημερινότητά τους, αλλά και ερευνητικά, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση ασθενών και σε νέα συστήματα πρόληψης ασθενειών. 

Η σχολή της πληροφορικής στα Γιάννενα εξασφαλίζει επαγγελματική αποκατάσταση, αφού πολλοί είναι οι απόφοιτοι της που βρίσκουν θέσεις εργασίας στις εταιρείες του πάρκου. «Αυτήν τη στιγμή όλες οι εταιρείες στο Τεχνολογικό Πάρκο έχουν ανοιχτές θέσεις και ψάχνουν άτομα να τις καλύψουν. Εμείς έχουμε δύο θέσεις ανοιχτές και ψάχνουμε τον καλύτερο υποψήφιο» αναφέρει ο κ. Γκάτσιος. 

Τα Γιάννενα ωστόσο δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα τέτοιες συνθήκες ώστε να προσελκύουν πολλούς εργαζομένους από την Αθήνα και άλλες περιοχές. «Οι περισσότεροι υποψήφιοι που μας στέλνουν το βιογραφικό τους είναι είτε Ηπειρώτες που θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους από την Αθήνα, είτε Γιαννιώτες απόφοιτοι του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι σπάνιο να θέλει κάποιος από αλλού να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ για να δουλέψει σε κάποια εταιρεία, βέβαια πάντα παίζει ρόλο και το μισθολογικό κομμάτι» λέει ο κ Γκάτσιος.

Οι σκεπτικιστές

Η έλευση της P&I και της TeamViewer στη πόλη των Ιωαννίνων έχει πυροδοτήσει έντονο ενδιαφέρον στις τοπικές αρχές και προσδοκίες για έλευση περισσότερων εταιρειών. Υπάρχουν όμως και κάποιοι πιο δύσπιστοι με το εγχείρημα αυτό. 

Ο κ. Στέφος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στα Γιάννενα και πρώην βουλευτής, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις επενδύσεις νέων τεχνολογικών εταιρειών στην πόλη. Όπως μας είπε, θεωρεί ότι οι εταιρείες έρχονται στα Γιάννενα γιατί βρίσκουν υψηλού επιπέδου ειδικευμένο προσωπικό, αλλά παρέχουν πολύ χαμηλές αμοιβές σε σύγκριση με αυτές που παρέχονται σε εργαζομένους σε αντίστοιχες θέσεις στο εξωτερικό.

Αναφέρει επίσης ότι οι πελάτες των δύο μεγάλων γερμανικών εταιρειών της πόλης είναι στο εξωτερικό και δεν πωλούν τα προϊόντα τους σε τοπικό επίπεδο, «έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι ενισχύεται η τοπική αγορά». «Είναι θετικό να υπάρχουν τόσες νέες θέσεις εργασίας στην πόλη, αλλά χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα για να πούμε πως τα Ιωάννινα θα γίνουν μητρόπολη τεχνολογίας» υποστηρίζει.

Το επόμενο βήμα

Το υπάρχον τεχνολογικό πάρκο δεν έχει άλλο χώρο για να φιλοξενήσει νέες εταιρείες, αλλά το ενδιαφέρον που υπάρχει, από τη Γερμανία κυρίως, εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να δημιουργήσει στην περιοχή της Πεδινής ένα νέο πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Με την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης, η Περιφέρεια φιλοδοξεί για τα επόμενα δέκα χρόνια το καινούριο πάρκο να είναι σε θέση να φιλοξενήσει κι άλλες εταιρείες στους τομείς των νέων τεχνολογιών και πληροφορικής. 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Βάββα, «η TeamViewer δεν κατάφερε να εγκατασταθεί στο πάρκο λόγω έλλειψης χώρου. Το γεγονός αυτό και το ενδιαφέρον που υπάρχει από άλλες εταιρείες της κεντρικής Ευρώπης μας οδήγησε να πάρουμε την απόφαση ενός νέου πάρκου υψηλής τεχνολογίας. Άλλωστε ήταν μια ιδέα που ωρίμαζε εδώ και δύο χρόνια στην Περιφέρεια. Ήρθε η στιγμή να την υλοποιήσουμε».

Μένει να δούμε αν τα Γιάννενα, εκτός από τα γρόσια και τα γράμματα, θα γίνουν «πρώτα» και στην τεχνολογία.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / ΔΕΠΥ: Οι ενήλικες που πάσχουν από διάσπαση προσοχής έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μελέτη

Η ΔΕΠΥ συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αναφέρουν οι ερευνητές
LIFO NEWSROOM