To 2017 ήταν το έτος που ξέσπασε ο ιός των κρυπτονομισμάτων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα πιο σημαντικά εικονικά νομίσματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές και κατέστη σαφές ότι το εμπόριο της κρυπτο-οικονομίας περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία εικονικών νομισμάτων, εκτός από το ευρέως διαδεδομένο Bitcoin.
Ο ερασιτεχνικός πανικός και ο κακός χειρισμός της εικονικής οικονομίας έχει προκαλέσει τη σημαντική κατάρρευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων σε όλες τις παγκόσμιες αγορές.
To Bitcoin, από μόνο του, ξεπέρασε κάθε μύθο στην ιστορία του κυβερνοχώρου. Mέσα σε ένα χρόνο (2017), αυξήθηξε κατά ένα συγκλονιστικό ποσοστό 1.000% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2016), ωστόσο παραμένει ένα χαμηλής απόδοσης κρυπτονόμισμα σε σχέση με άλλες μορφές εικονικού χρήματος.
Μέσα στο 2017, παρά την ξέφρενη κούρσα του, το Bitcoin δεν έφτασε καν στην πρώτη δεκάδα των περιουσιακών στοιχείων κρυπρογράφησης με τις καλύτερες επιδόσεις. Τουλάχιστον, αυτό δείχνουν τα στοιχεία της CryptoCompare. Aντ' αυτού το Ripple θεωρείται ο νικητής του 2017 σε αντοχή και επιδόσεις. Ήταν το πιο σεβαστό κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιήθηκε σε συστήματα πληρωμών τα οποία υιοθετούν ίδιες λειτουργίες με τα συστήματα μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Εν τω μεταξύ, to Bitcoin κατάφερε να αγγίξει την 14η θέση των καλύτερων κρυπτονομισμάτων του κόσμου. Παρ' όλα αυτά, ήταν καλύτερο σε σύγκριση με δεκάδες άλλους ομόλογους του. Αυτός ο παράγοντας της θέσης είναι σημαντικός για τους αντίπαλους κρυπτογραφικούς πόρους που διαθέτουν τα blockchains, εξαιρουμένων εκείνων που προσφέρθηκαν μέσω ICOs (Initial Coin Offerings) σε όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Μέχρι στιγμής, το 2018 είναι πλούσιο σε αλλαγές στο τοπίο της απόδοσης του εικονικού χρήματος. Σε όλο το φάσμα των συναλλαγών. Η επίσημη εικόνα αυτή τη στιγμή, δείχνει ότι από τα μέσα του Ιανουαρίου, η υγεία του Ripple έχει κλονιστεί. Το πιο ισχυρό κρυπτονόμισμα του 2017 έχασε μέχρι και 19 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στον πρώτο μήνα του 2018.
Το Ethereum είναι ένα άλλο δημοφιλές (και εναλλακτικό) εικονικό νόμισμα. Θεωρείται ως το δεύτερο πιο ισχυρό κρυπτονόμισμα αυτή τη στιγμή. Μαζί με τη φήμη του, όμως, ήρθε και ένα τεράστιο μερίδιο προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της πτώσης της αξίας του. Παρ' όλα αυτά, ο Ιανουάριος ήταν ευγενικός με το Ethereum, το οποίο βελτίωσε την αξία του με ένα εντυπωσιακό 22%.
Το ΝΕΟ είναι αναμφισβήτητα το κρυπτονόμισμα που όλοι θα παρακολουθούν μέσα στο 2018. Έχει διατηρήσει μια εντυπωσιακή αύξηση 122%, που το έχει φέρει στην υψηλότερη κορυφή της εικονικής ζωής του, από τον Δεκέμβριο του 2017. Αντικειμενικά, λοιπόν, υπήρξε το πιο συνεπές κρυπτονόμισμα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα στην αγορά.
Η σημερινή κατάσταση
Εκτός από το ΝΕΟ, κάθε άλλο κρυπτονόμισμα είχε σημαντικές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί επενδυτές, κυριολεκτικά, κλαίνε για τις σκληρές πτώσεις του Bitcoin, του Ethereum και του Ripple. Μόνο το 2017, οι απώλειες που καταγράφηκαν από τα κρυπτονομίσματα (με τις καλύτερες αποδόσεις) ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Bitcoin έχει πέσει τόσο πολύ που θεωρείται ότι παρουσιάζει την μεγαλύτερη οριακή απώλεια στο εμπόριο των κρυπτονομισμάτων. Η τιμή του έχει μειωθεί πλέον κατά 64%, και αυτή η είδηση έχει προκαλέσει άμεσες επιπτώσεις σε ολόκληρο το οικοσύστημα της κρυπτο-οικονομίας, αφού η πτώση του έφερε την εικονική χρηματαγορά σε επίπεδα κάτω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, το γεγονός ότι το Bitcoin είναι στιγματισμένο σήμερα με την εικόνα του πεσμένου γίγαντα, οφείλεται μόνο στην δημοτικότητα που του έχουν χαρίσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης - όταν όλοι μιλούν γι' αυτό, χωρίς καν να γνωρίζουν πώς εξορρύσεται.
Ποιος προκαλεί την πτώση της κρυπτο-οικονομίας;
Η τρέχουσα πτώση της τιμής των κρυπτονομισμάτων μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους σημαντικούς παράγοντες. Ο πρώτος και σημαντικός παράγοντας είναι η παγκόσμια πίεση που ασκείται στο εμπόριο κρυπτονομισμάτων από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Προφανώς, πολλά έθνη έχουν ενταχθεί σε ένα αόρατο παγκόσμιο κίνημα για να θέσουν αυστηρούς κανονισμούς σε μια οικονομία που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Η προτεινόμενη απαγόρευση της «κρυπτο-μανίας» από χώρες όπως η Νότια Κορέα έχει επηρεάσει δραματικά την υγεία των καλύτερων κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.
Έτσι, ενώ το 2017 ήταν αναμφίβολα το καλύτερο έτος για το Bitcoin, ο νέος χρόνος ήρθε με εμπόδια που τελικά οδήγησαν στην παγκόσμια καταστολή της πώλησης εικονικού χρήματος σε βασικές αγορές.
Ο δεύτερος σημαντικός λόγος της πτώσης οφείλεται στις εξαργυρώσεις που πραγματοποιούν οι εταιρείες ICO. Αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του blockchain σε όλο τον κόσμο κατάφεραν να αντλήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από το Ethereum, παρά την έλλειψη ειδικών προϊόντων που υποτίθεται ότι προσφέρουν αυτοί οι οργανισμοί. Αυτές οι νέες blockchain επιχειρήσεις εξαργύρωσαν τεράστια ποσά σε εκατομμύρια δολάρια που είχαν συγκεντρωθεί μέσω της πλατφόρμας του Ethereum, ενώ στην πραγματικότητα ήταν σε μεγάλο βαθμό υπερτιμημένες και δεν είχαν κερδίσει την αξία τους μέσω του εικονικού εμπορίου. Δύο τρανταχτά παραδείγματα, η CØSMOS που κέρδισε 16 εκατομμύρια δολάρια και η Bancor που κέρδισε 153 εκατομμύρια. Αυτές οι εταιρείες αποκόμισαν σημαντικά οφέλη μόνο από τις δεξιότητες μάρκετινγκ και τη βασική σοφία της αγοράς του δρόμου.
Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αστάθεια των νεοεμφανιζόμενων επιχειρήσεων δεν αποτελεί απειλή στην τάξη των καθιερωμένων εταιρειών. Οι σοβαρές οργανώσεις επιμένουν να κρατούν ζωντανά τα νομίσματά τους για παρατεταμένες περιόδους. Κάθε νεοσύστατη εταιρεία που θέλει να κερδίσει γρήγορα μετρητά θα μπορούσε να εμπορεύεται Ethereum και να επηρεάζει έτσι την συμπεριφορά άλλων φορέων στην εικονική χρηματαγορά.
Επειδή, λοιπόν, αρκετοί ICO προγραμματιστές δεν έχουν την πρόθεση να περιμένουν μέχρι να αποκομίσουν τα χρηματικά τους οφέλη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να εφεύρουν μηχανισμούς ρύθμισης αυτών των συμπεριφορών, για να σταματήσουν έτσι την πτώση της εικονικής οικονομίας εξ αιτίας όσων αναζητούν κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων από κατεστραμένες οικονομίες.
Ρυθμίσεις που πρέπει να στοχεύουν σε λειτουργικά επιχειρηματικά μοντέλα, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποσαφήνιση των οργανωτικών στόχων, αλλά και των φιλοδοξιών της νέας οικονομίας.
Επιπλέον, ο ερασιτεχνικός πανικός και ο κακός χειρισμός της εικονικής οικονομίας έχει προκαλέσει τη σημαντική κατάρρευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων σε όλες τις παγκόσμιες αγορές. Ενώ αρκετές κυβερνήσεις έχουν τολμήσει να προχωρήσουν σε σχέδια για να ρυθμίσουν το εμπόριο των εικονικών νομισμάτων, αυτά είναι ευρέως εκτεθειμένα, και άρα ανεξέλεγκτα, επειδή οι κεντρικές τράπεζες δεν ελέγχουν τέτοιου είδους περιουσιακά στοιχεία.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι για έναν έμπειρο οικονομολόγο, η πτώση των τιμών είναι ένα θετικό στοιχείο, αφού έτσι γίνεται μια νέα καλή αρχή για την διόρθωση και την ανάπτυξη αυτής της νέας αγοράς. Όσο για τους ερασιτέχνες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό (νέο) μέρος του χαρτοφυλακίου της κρυπτο-οικονομίας, ας καταλάβουν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν γρήγορες και αποτελεσματικές (ή μη) αποφάσεις για να συμβαδίσουν με το τρέχον hype της αγοράς. Με άλλα λόγια, μπορούν άνετα να κάτσουν και στα αυγά τους.