Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η μετάδοση του νέου κορωνοϊού μέσω του αέρα μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια ιατρικών πράξεων, που παράγουν αερολύματα.
Ο οργανισμός σημείωσε, επίσης, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις νέων εξάρσεων, που σχετίζονται με εσωτερικούς χώρους όπου επικρατούσε συνωστισμός, επισημάνθηκε το ενδεχόμενο μετάδοσης αερολυμάτων, σε συνδυασμό με μετάδοση σταγονιδίων, όπως για παράδειγμα σε πρόβες χορωδιών, σε εστιατόρια ή σε γυμναστήρια.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο ΠΟΥ παραδέχθηκε ότι «προκύπτουν στοιχεία» σχετικά με τη μετάδοση μέσω του αέρα του νέου κορωνοϊού, αφότου μια ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τη διασπορά του ιού.
Πρόσφατα, ο ΠΟΥ είχε υποστηρίξει ότι ασυμπτωματική μετάδοση, ενώ είναι πιθανή είναι «πολύ σπάνια». Σύμφωνα με τους New York Times ειδικοί στον χώρο της υγείας ανέφεραν πως και οι δύο αναθεωρήσεις ήταν καθυστερημένες, και όχι τόσο εκτεταμένες όσο περίμεναν. «Είναι αναζωογονητικό να βλέπουμε ότι ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τώρα την πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η Linsey Marr, ειδική αερολυμάτων στη Virginia Tech.
Τα αερολύματα είναι σταγονίδια, τόσο μικρά, που μπορούν να παραμείνουν στον αέρα. Στην πιο πρόσφατη περιγραφή του για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η μετάδοση του ιού από αερολύματα μπορεί ευθύνεται για «κρούσματα του Covid-19 που αναφέρθηκαν σε εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα, χώρους λατρείας ή χώρους εργασίας όπου οι άνθρωποι μπορεί να φώναζαν, να μιλούσαν ή να τραγουδούσαν».
Ο ΠΟΥ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού μέσω αέρα στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας οι οποίοι ασχολούνται με διαδικασίες που παράγουν αερολύματα. Όμως, αυξάνονται οι ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες, σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους, ο ιός μπορεί να διατηρηθεί για ώρες και να προκαλέσει μολύνσεις δημιουργώντας εστίες υπερμετάδοσης.
Παράλληλα ο ΠΟΥ εξακολουθεί να τονίζει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα σταγονίδια του βήχα ή η επαφή με μία μολυσμένη επιφάνεια. Εκτός από την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν μολυνθεί και το πλύσιμο των χεριών, οι άνθρωποι θα πρέπει να «αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, τις στενές επαφές και τους κλειστούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό». Ο οργανισμός σημειώνει πως σπίτια και χώροι εργασίας πρέπει να εξασφαλίζουν καλό αερισμό.
H συζήτηση για τη μετάδοση μέσω αέρα σε σχέση με τη μετάδοση από σταγονίδια και επιφάνειες συνεχίζεται και οι νέες παραδοχές του ΠΟΥ δεν απαντούν στο ερώτημα. Σημειώνεται πως αφότου οι The Times ανέφεραν ότι μία διεθνής ομάδα 239 ειδικών καλεί τον ΠΟΥ να επανεξετάσει τα περί αερογενούς μετάδοσης η δρ. Benedetta Allegranzi, επικεφαλής της επιτροπής Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων του οργανισμού, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα διάδοσης του ιού μέσω του αέρα σε κλειστούς χώρους με κακό εξαερισμό και συνωστισμό.
Σε εξωτερικούς χώρους, οποιοσδήποτε ιός σε μικρά ή μεγάλα σταγονίδια «αραιώνεται» πολύ γρήγορα στον αέρα και δεν αποτελεί κίνδυνο. Αλλά ακόμη και μια μικρή πιθανότητα εξάπλωσης μέσω αέρα σε εσωτερικούς χώρους έχει τεράστιες επιπτώσεις στο πώς οι άνθρωποι πρέπει να προστατευτούν.
Έτσι μπορεί να χρειαστεί οι άνθρωποι να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο παραμονής σε εσωτερικούς χώρους με άτομα πέρα από εκείνα που μένουν στο ίδιο σπίτι, πέρα από το να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας και να φορούν μάσκες. Επιχειρήσεις, σχολεία και οίκοι ευγηρίας ίσως χρειαστεί να επενδύσουν σε νέα συστήματα εξαερισμού ή υπεριώδη φώτα.
Όπως μεταδίδουν οι ΝΥΤ ορισμένοι ειδικοί επικρίνουν τον ΠΟΥ επειδή άργησε να αναγνωρίσει την πιθανότητα εξάπλωσης μέσω αέρα, δίνοντας έμφαση στο πλύσιμο των χεριών ως πρωταρχική προληπτική στρατηγική. Η μετάδοση μέσω αέρα αποτελεί την πλέον πιθανή εξήγηση για πολλές ομαδικές μολύνσεις, ανάμεσα σε αυτές μια χορωδία στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και ένα εστιατόριο στην Κίνα, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες.
Επιτροπή για τον χειρισμό της πανδημίας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τον χειρισμό εκ μέρους του της πανδημίας της Covid-19 και την απάντηση που δόθηκε από τις κυβερνήσεις. Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και η πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ συμφώνησαν να ηγηθούν της επιτροπής και να επιλέξουν τα μέλη της, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στη διάρκεια συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης των αντιπροσώπων των 194 κρατών μελών του ΠΟΥ.
Ο Τέντρος επισήμανε πως τα κράτη μέλη του ΠΟΥ είχαν ζητήσει ομόφωνα τον Μάιο να αξιολογηθεί η παγκόσμια απάντηση στην πανδημία. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε επίσης εναντίον των «διαιρέσεων» της διεθνούς κοινότητας που «δίνουν το πλεονέκτημα» στον κορωνοϊό, δύο ημέρες μετά την επίσημη επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ ότι αποσύρονται από τον οργανισμό.
«Οι διαιρέσεις ανάμεσά μας δίνουν το πλεονέκτημα στον ιό» και «δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία, αν είμαστε διαιρεμένοι», υπογράμμισε ο Τέντρος απευθυνόμενος στους διπλωμάτες των κρατών μελών.
Με πληροφορίες από New York Times/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP
σχόλια