Σε τρεις πρωτοπόρους των μοριακών μηχανών το φετινό Νόμπελ Χημείας

Σε τρεις πρωτοπόρους των μοριακών μηχανών το φετινό Νόμπελ Χημείας Facebook Twitter
0

Ο Γάλλος Ζαν-Πιερ Σοβάζ (Jean-Pierre Sauvage), ο Βρετανός σερ Ζ. Φρέιζερ Στόνταρτ (J. Fraser Stoddart) και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Λ. Φερίνγκα (Bernard L. Feringa) βραβεύτηκαν με το φετινό Νόμπελ Χημείας για «τον σχεδιασμό και τη σύνθεση μοριακών συσκευών» ή νανο-συσκευών.

Η επιτροπή των βραβείων στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουδίας περιέγραψε τα εργαλεία που δημιούργησαν οι τρεις πρωτοπόροι των μοριακών μηχανών ως τις «μικρότερες μηχανές του κόσμου», οι οποίες μπορούν στο μέλλον να να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νανο-ρομπότ με εφαρμογές στην ιατρική, αλλά και έξυπνων υλικών που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε εξωτερικά σήματα.

Η ανάπτυξη των υπολογιστών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η σμίκρυνση των μηχανών μπορεί να οδηγήσει σε επαναστάσεις, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Guardian με τον Φερίγνκα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ολλανδός επιστήμονας δήλωσε έκπληκτος και συγκινημένος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM