Η Κομισιόν αποκάλυψε τα σχέδιά της για να ανατρέψει το 'κατακερματισμένο' τοπίο, όπως περιγράφεται, στην αγορά ψηφιακών υπηρεσιών, εμπορίου, ταχυδρομικών υπηρεσιών καθώς και του ψηφιακού φάσματος συχνοτήτων δικτύων κινητής και παρόχων σύνδεσης στο διαδίκτυο που επικρατεί σήμερα εντός της Ε.Ε.
Πρόκειται για ένα πλάνο 16 σημείων που αποκάλυψε μόλις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Andrus Ansip, με στόχο τόσο την ενοποίηση της λεγόμενης ψηφιακής αγοράς εντός των ευρωπαϊκών συνόρων όσο και το πλασάρισμα της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιομηχανίας ως άμεσα ανταγωνιστική έναντι της αντίστοιχης αμερικανικής.
«Ο στόχος της ενοποιημένης ψηφιακής αγοράς, είναι να γκρεμίσουμε τα νομοθετικά τείχη και επιτέλους να κινηθούμε από 28 τοπικές αγορές σε μια ενιαία πανευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά», δήλωσε η Κομισιόν.
Για να κατανοήσει κάποιος το σκηνικό, φανταστείτε ότι ένας αμερικανός χρήστης του Netflix, μόνιμος κάτοικος Σαν Φρανσίσκο, μπορεί να ταξιδέψει έως την Νέα Υόρκη, να κάνει log in στον λογαριασμό του και να συνεχίσει απροβλημάτιστα να χρησιμοποιεί την υπηρεσία streaming εκεί καθώς και οπουδήποτε αλλού εντός ΗΠΑ. Κάτι το οποίο με τις ισχύουσες νομοθεσίες, που αποπειράται να ανατρέψει η πρόταση της Κομισίον, δεν μπορεί να ισχύσει μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση το παρόν σκηνικό, για παράδειγμα, μόνο το 15% των κατοίκων της ΕΕ, πραγματοποιούν ψηφιακές αγορές από κάποια άλλη χώρα από αυτή που κατοικούν, κυρίως λόγω των νομικών ορίων και του δαιδαλώδους συστήματος φορλογικών συντελεστών που διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Το σχέδιο 16 σημείων που παρουσίασε η Κομισιόν που φυσικά δεν αφορά μόνο σε ψηφιακές υπηρεσίες streaming, αλλά καλύπτει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών όπως παροχή internet (φανταστείτε να χρησιμοποιείτε πάροχο μια ιταλική εταιρεία), ταχυδρομικές υπηρεσίες και κούριερ, καθώς και έναν ενιαίο νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.
«Ο στόχος της ενοποιημένης ψηφιακής αγοράς, είναι να γκρεμίσουμε τα νομοθετικά τείχη και επιτέλους να κινηθούμε από 28 τοπικές αγορές σε μια ενιαία πανευρωπαϊκή ψηφιακή αγορά», δήλωσε η Κομισιόν.
Το εν λόγω πλάνο που παρουσίασε η Κομισιόν, που αναμένεται σύμφωνα με εκτιμήσεις να αυξήσει το Πανευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 415 δισεκατομμύρια ευρώ, πρόκειται να κατατεθεί ως προτάσεις νόμων προς ψήφιση από την Ευρωβουλή έως το τέλος του 2016, ενώ ήδη έχουν συσταθεί επιτροπές για την επίβλεψη της ενιαίας πανευρωπαϊκής ψηφιακής αγοράς και την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς.
Ολόκληρη η πρόταση της Kομισιόν, αναλυτικά και στα Ελληνικά, βρίσκεται εδώ.
σχόλια