Τα πρώτα «μωρά» στον κόσμο ήταν ψάρια από τη Σκωτία

Τα πρώτα «μωρά» στον κόσμο ήταν ψάρια από τη Σκωτία Facebook Twitter
Τα πιο «μωρά» στον κόσμο ήταν ψάρια από τη Σκωτία (JAN DEN BLAAUWEN)
0

Τα πρώτα «μωρά» γνωστά στην επιστήμη ανακαλύφθηκαν στα απολιθώματα ενός πρωτόγονου ψαριού που βρέθηκε στο Όρκνεϊ της Σκωτίας.

Οι ερευνητές λένε ότι τα αγέννητα έμβρυα που ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα στο νησί χρονολογούνται πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια.

Το ψάρι Watsonosteus fletti, τώρα μέρος της συλλογής των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας, είχε γεννήσει «μωρά».

Τα μικροσκοπικά απολιθώματα ανακαλύφθηκαν όταν οι επιστήμονες πρόσεξαν κάποιες σχισμές στους βράχους, που σχηματίστηκαν κατά τη Μεσοδεβόνια περίοδο.

Είναι τουλάχιστον τρία εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερα από τους προηγούμενους κατόχους του «ρεκόρ», που βρέθηκαν στην Αυστραλία.

Τα πρώτα «μωρά» στον κόσμο ήταν ψάρια από τη Σκωτία Facebook Twitter
Οι ερευνητές λένε ότι τα αγέννητα έμβρυα που ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα στο νησί χρονολογούνται πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια (ROGER JONES)

Λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Palaeontology.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Mike Newman, δήλωσε στο BBC Radio Orkney ότι «Πραγματικά τυχαία είδαμε ό,τι πρόκειται για οστά, παρόλο που είναι απολιθωμένα. Στη συνέχεια περάσαμε στην κοιλότητα του σώματος.

Μέσα βρήκαμε το περιεχόμενο του εντέρου. Αλλά τότε υπήρχαν αυτά τα παράξενα, πολύ λεπτά, μικρά οστά. Έγινε εμφανές όταν κοιτάζοντας τη λεπτομέρεια αυτών των οστών, καταλάβαμε ό,τι πρόκειται για τα μωρά ενός ενήλικα.»

Φαίνεται πως εκείνο τα ψάρι θα γεννούσε «μωρά» και όχι αυγά. Αλλά πέθανε και βυθίστηκε στον πάτο της λίμνης, ενώ ήταν ακόμα έγκυος.

Αρχικά οι ερευνητές πίστευαν ό,τι τα οστά θα μπορούσαν να ήταν μικρά ψάρια που είχε φάει. Ωστόσο, τα οστά αυτά φαίνεται πως ήταν ακόμη σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να είναι ανεξάρτητες πηγές τροφής.

Σε ό,τι αφορά στη χρονολόγηση, μπορούν να είναι σίγουροι καθώς υπάρχει έναν σαφές μοτίβο από στρώματα  του βράχου που βρίσκονται στον πυθμένα της αρχαίας λίμνης.

Ένα άλλο στοιχείο, που επιβεβαιώνει την χρονική περίοδο, είναι ό,τι ολόκληρο το οικοσύστημα είναι σαφώς διαφορετικό, αρκετά πιο παλαιό από τα αυστραλιανά παραδείγματα.

Τα πρώτα «μωρά» στον κόσμο ήταν ψάρια από τη Σκωτία Facebook Twitter
Το ψάρι Watsonosteus fletti, τώρα μέρος της συλλογής των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας, είχε γεννήσει «μωρά». (JAN DEN BLAAUWEN)

Πλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν ό,τι γνωρίζουν τι ψάχνουν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βρεθούν ακόμη και παλαιότερα έμβρυα στον απολιθωμένο σημείο. Αλλά, τουλάχιστον προς το παρόν, αυτά είναι τα πρώτα μωρά που έχουν επίσημα αναγνωριστεί.

«Μπορούμε ακόμη και να επιστρέψουμε άλλα 10 εκατομμύρια χρόνια πίσω, όταν ερευνήσουμε άλλες περιοχές που έχουν παλαιότερα, παρόμοια, απολιθώματα» επισημαίνει ο Newman.

Τα έμβρυα εντάσσονται σε μια μεγάλη λίστα με σκωτσέζικα απολιθώματα, σύμφωνα με τον δρ Stig Walsh του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η Σκωτία και τα γύρω νησιά έχουν ένα φανταστικό όγκο απολιθωμάτων. «Το Όρκνεϊ, ειδικότερα, είναι πραγματικά σημαντικό. Αυτή η περιοχή φιλοξενούσε έναν τεράστιο αριθμό μορφών ζωής» επισημαίνει.

«Φαίνεται ότι έχουμε τα πρώτα από όλα τα είδη. Έχουμε το πρώτο χερσαίο ζώο. Το πρώτο ζώο με ραβδώσεις στον πλανήτη. Έχουμε το πρώτο χερσαίο οικοσύστημα. Και όταν άκουσα τι είχαν ανακαλύψει σκέφτηκα," Ναι! Εμείς " έχουμε άλλη μία πρωτιά». Τα πρώτα μωρά.

Με πληροφoρίες του BBC

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM