Τα πρώτα «μωρά» στον κόσμο ήταν ψάρια από τη Σκωτία

Τα πρώτα «μωρά» στον κόσμο ήταν ψάρια από τη Σκωτία Facebook Twitter
Τα πιο «μωρά» στον κόσμο ήταν ψάρια από τη Σκωτία (JAN DEN BLAAUWEN)
0

Τα πρώτα «μωρά» γνωστά στην επιστήμη ανακαλύφθηκαν στα απολιθώματα ενός πρωτόγονου ψαριού που βρέθηκε στο Όρκνεϊ της Σκωτίας.

Οι ερευνητές λένε ότι τα αγέννητα έμβρυα που ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα στο νησί χρονολογούνται πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια.

Το ψάρι Watsonosteus fletti, τώρα μέρος της συλλογής των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας, είχε γεννήσει «μωρά».

Τα μικροσκοπικά απολιθώματα ανακαλύφθηκαν όταν οι επιστήμονες πρόσεξαν κάποιες σχισμές στους βράχους, που σχηματίστηκαν κατά τη Μεσοδεβόνια περίοδο.

Είναι τουλάχιστον τρία εκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερα από τους προηγούμενους κατόχους του «ρεκόρ», που βρέθηκαν στην Αυστραλία.

Τα πρώτα «μωρά» στον κόσμο ήταν ψάρια από τη Σκωτία Facebook Twitter
Οι ερευνητές λένε ότι τα αγέννητα έμβρυα που ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα στο νησί χρονολογούνται πριν από 385 εκατομμύρια χρόνια (ROGER JONES)

Λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Palaeontology.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Mike Newman, δήλωσε στο BBC Radio Orkney ότι «Πραγματικά τυχαία είδαμε ό,τι πρόκειται για οστά, παρόλο που είναι απολιθωμένα. Στη συνέχεια περάσαμε στην κοιλότητα του σώματος.

Μέσα βρήκαμε το περιεχόμενο του εντέρου. Αλλά τότε υπήρχαν αυτά τα παράξενα, πολύ λεπτά, μικρά οστά. Έγινε εμφανές όταν κοιτάζοντας τη λεπτομέρεια αυτών των οστών, καταλάβαμε ό,τι πρόκειται για τα μωρά ενός ενήλικα.»

Φαίνεται πως εκείνο τα ψάρι θα γεννούσε «μωρά» και όχι αυγά. Αλλά πέθανε και βυθίστηκε στον πάτο της λίμνης, ενώ ήταν ακόμα έγκυος.

Αρχικά οι ερευνητές πίστευαν ό,τι τα οστά θα μπορούσαν να ήταν μικρά ψάρια που είχε φάει. Ωστόσο, τα οστά αυτά φαίνεται πως ήταν ακόμη σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να είναι ανεξάρτητες πηγές τροφής.

Σε ό,τι αφορά στη χρονολόγηση, μπορούν να είναι σίγουροι καθώς υπάρχει έναν σαφές μοτίβο από στρώματα  του βράχου που βρίσκονται στον πυθμένα της αρχαίας λίμνης.

Ένα άλλο στοιχείο, που επιβεβαιώνει την χρονική περίοδο, είναι ό,τι ολόκληρο το οικοσύστημα είναι σαφώς διαφορετικό, αρκετά πιο παλαιό από τα αυστραλιανά παραδείγματα.

Τα πρώτα «μωρά» στον κόσμο ήταν ψάρια από τη Σκωτία Facebook Twitter
Το ψάρι Watsonosteus fletti, τώρα μέρος της συλλογής των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας, είχε γεννήσει «μωρά». (JAN DEN BLAAUWEN)

Πλέον, οι επιστήμονες επισημαίνουν ό,τι γνωρίζουν τι ψάχνουν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να βρεθούν ακόμη και παλαιότερα έμβρυα στον απολιθωμένο σημείο. Αλλά, τουλάχιστον προς το παρόν, αυτά είναι τα πρώτα μωρά που έχουν επίσημα αναγνωριστεί.

«Μπορούμε ακόμη και να επιστρέψουμε άλλα 10 εκατομμύρια χρόνια πίσω, όταν ερευνήσουμε άλλες περιοχές που έχουν παλαιότερα, παρόμοια, απολιθώματα» επισημαίνει ο Newman.

Τα έμβρυα εντάσσονται σε μια μεγάλη λίστα με σκωτσέζικα απολιθώματα, σύμφωνα με τον δρ Stig Walsh του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, η Σκωτία και τα γύρω νησιά έχουν ένα φανταστικό όγκο απολιθωμάτων. «Το Όρκνεϊ, ειδικότερα, είναι πραγματικά σημαντικό. Αυτή η περιοχή φιλοξενούσε έναν τεράστιο αριθμό μορφών ζωής» επισημαίνει.

«Φαίνεται ότι έχουμε τα πρώτα από όλα τα είδη. Έχουμε το πρώτο χερσαίο ζώο. Το πρώτο ζώο με ραβδώσεις στον πλανήτη. Έχουμε το πρώτο χερσαίο οικοσύστημα. Και όταν άκουσα τι είχαν ανακαλύψει σκέφτηκα," Ναι! Εμείς " έχουμε άλλη μία πρωτιά». Τα πρώτα μωρά.

Με πληροφoρίες του BBC

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγετώνας της Αποκάλυψης»: Η κατάρρευσή του απειλεί τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές

Περιβάλλον / «Παγετώνας της Αποκάλυψης»: Η κατάρρευσή του απειλεί τις παράκτιες κοινότητες από το Μαϊάμι και το Λονδίνο μέχρι το Μπαγκλαντές

Οι επιστήμονες έψαξαν βαθιά κάτω από τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» και τα ευρήματά τους ισοδυναμούν με πιθανή καταστροφή για τον πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά

Τech & Science / Νέα αιματολογική εξέταση προβλέπει κίνδυνο για ασθένειες σε παιδιά

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με εξοπλισμό που χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο του πλάσματος αίματος σε βρέφη, καθιστώντας εφικτό για τους γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια ασθενειών και να παρέχουν έγκαιρες θεραπείες
LIFO NEWSROOM
Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τech & Science / Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Τα δεδομένα μελέτης επέτρεψαν στους ερευνητές να αποσυνδέσουν την επίδραση του θηλασμού στο μικροβίωμα του βρέφους από μια σειρά άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων
LIFO NEWSROOM
Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Τech & Science / Είχε η Γη δακτύλιο όπως ο Κρόνος; - Τι αποκαλύπτουν οι κρατήρες στην επιφάνεια του πλανήτη

Επιστήμονες θεωρούν ότι οι ανώμαλες θέσεις των κρατήρων πρόσκρουσης, τα συντρίμμια μετεωριτών σε ιζηματογενή πετρώματα, τα τσουνάμι και η σύντομη έκθεση μετεωριτών σε διαστημική ακτινοβολία σχετίζονται
LIFO NEWSROOM
Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Διεθνή / Έρχονται αλλαγές στο Instagram με στόχο την προστασία των εφήβων

Η εφαρμογή θα εμποδίζει τους εφήβους να βλέπουν ευαίσθητες φωτογραφίες και βίντεο - Οι γονείς θα βλέπουν σε ποιους λογαριασμούς στέλνει μηνύματα το παιδί τους - Οι έφηβοι θα λαμβάνουν επίσης μια ειδοποίηση για έξοδο από την εφαρμογή μετά από 60 λεπτά χρήσης κάθε μέρα
LIFO NEWSROOM