Τα smartphone "προδίδουν" την τοποθεσία μας

Τα smartphone "προδίδουν" την τοποθεσία μας Facebook Twitter
0

Μια νέα έρευνα του τμήματος υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Ιλινόις των ΗΠΑ, βρήκε νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αισθητήρες στα smartphone μας, οι οποίοι συλλέγουν φαινομενικά ακίνδυνο δεδομένα, μπορεί να τα κάνουν ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.

Μάλιστα ο καθηγητής υπολογιστών Romit Roy Choudhury και η ομάδα του, υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν ο χρήστης επιλέξει να μην επιτρέψει σε μια εφαρμογή να συλλέξει στοιχεία που σχετίζονται με τη γεωγραφική του θέση, δεν είναι αρκετό για να προστατέψει τη συσκευή και τα προσωπικά δεδομένα σε αυτή, από πιθανές παρακολουθήσεις.

Αισθητήρες όπως τα επιταχυνσιόμετρα (accelerometers) οι οποίοι αντιλαμβάνονται τις κινήσεις ενός smartphone στις τρεις διαστάσεις και χρησιμοποιούνται από εφαρμογές fitness μέχρι απλά παιχνίδια, μπορούν να καταγράψουν και να αφήσουν μοναδικά, ανεξίτηλα ψηφιακά αποτυπώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της συσκευής. "Η μοναδικότητα αυτών των ψηφιακών αποτυπωμάτων, είναι αποτέλεσμα μικρών κατασκευαστικών ατελειών στην κατασκευή ενός smartphone", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ερευνητική ομάδα.

Με άλλα λόγια, η ίδια μέθοδος ελέγχου μιας εφαρμογής όπως το Flappy Bird, θα μπορούσε με κακόβουλη παρέμβαση, να ανιχνεύσει τη γεωγραφική σας θέση, υποστηρίζει η ομάδα που κατάφερε να εντοπίσει διάφορες συσκευές, μέσω αυτών των στοιχείων με ακρίβεια 96%. Και το χειρότερο; Το ψηφιακό αποτύπωμα παραμένει "ακόμα και αν σβήσετε από τη συσκευή σας μια εφαρμογή, η επανεγκαταστήσετε το λειτουργικό της".

Η έρευνα καταλήγει ότι ακόμα και με την παρούσα ισχύ που διαθέτουν τα σημερινά smartphone, δεν είναι σε θέση να προστατευτούν από αυτό το σοβαρό κενό ασφαλείας.

[via]

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM