To Google Maps δίνει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες του να επισκεφθούν πλανήτες και φεγγάρια του ηλιακού μας συστήματος.
Η Google ανακοίνωσε μέσα από το Keyword (το επίσημο blog της) μια νέα προσθήκη στην υπηρεσία των Google Maps που επιτρέπει την περιήγηση στους πλανήτες και τα φεγγάρια που συνάντησε στο ταξίδι του το Cassini. Πριν από είκοσι χρόνια, το διαστημικό σκάφος εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ σε ένα ταξίδι με σκοπό να αποκαλύψει τα μυστικά του Κρόνου και των πολλών φεγγαριών του. Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, το Cassini τράβηξε και έστειλε πίσω στη Γη σχεδόν μισό εκατομμύριο φωτογραφίες, επιτρέποντας έτσι στους επιστήμονες να αναδημιουργήσουν αυτούς τους μακρινούς κόσμους με πρωτοφανή λεπτομέρεια. Σήμερα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ειδική σελίδα της Google όπου υπάρχουν όλοι οι καταγεγραμμένοι πλανήτες και φεγγάρια, και μέσα από τον υπολογιστή σας να χαθείτε σε πραγματικά πρωτόγνωρες περιοχές αυτού του γαλαξία. Η Google μάλιστα προτείνει να ανοίξετε το Maps, να δείτε ότι βλέπετε τη Γη σαν πλανήτη, μετά να δοκιμάσετε να κάνετε zoom out ώστε να τη βλέπετε να χάνετε σαν μια κουκίδα μέχρι να φτάσετε στο διάστημα.
Οι χρήστες του Google Maps μπορούν τώρα να εξερευνήσουν τον παγωμένο Εγκέλαδο, ένα φυσικό δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου, όπου το Cassini εντόπισε νερό κάτω από τον φλοιό του φεγγαριού, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει ενδεχόμενη ύπαρξη ζωής. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν κάτω από τα πυκνά σύννεφα του Τιτάνα για να δουν τις λίμνες μεθανίου, καθώς και να αντικρίσουν από κοντά τον μεγάλο κρατήρα του Μίμα (επίσης φυσικού δορυφόρου του Κρόνου). Στο εγχείρημα συνέβαλε ο αστρονόμος Björn Jónsson, ο οποίος δημιούργησε τους πλανητικούς χάρτες της Ευρώπης, του Γανυμήδη, της Ρέας και του Μίμα χρησιμοποιώντας εικόνες που προέρχονταν από τη NASA και τον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος). Επίσης, η Google έχει προσθέσει στη λίστα τον Πλούτωνα, την Αφροδίτη και πολλά άλλα φεγγάρια, παρέχοντας συνολικά 12 νέους κόσμους στους χρήστες της. Οπότε βάλτε τις διαστημικές στολές σας και αφεθείτε στο δέος μιας σκοτεινής γωνιάς του γαλαξία που ονομάζουμε σπίτι.
Μπορείτε να ξεκινήσετε το διαστημικό σας ταξίδι από εδώ.