Οι ερευνητές που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA ρίχνουν μια πρώτη ματιά στο σχηματισμό άστρων, το αέριο και τη σκόνη σε κοντινούς γαλαξίες με πρωτοφανή ανάλυση σε υπέρυθρα μήκη κύματος.
Η μεγαλύτερη έρευνα κοντινών γαλαξιών στο πρώτο έτος επιστημονικής λειτουργίας του τηλεσκοπίου James Webb πραγματοποιείται από τη συνεργασία που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Physics at High Angular resolution in Nearby Galaxies (PHANGS), στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ερευνητές από όλο τον κόσμο.
Η ομάδα μελετά ένα ποικίλο δείγμα 19 σπειροειδών γαλαξιών, και κατά τους πρώτους μήνες της επιστημονικής λειτουργίας του Webb, έχουν γίνει παρατηρήσεις σε πέντε από αυτούς τους στόχους, οι οποίοι παρουσιάζονται σε αυτό το βίντεο.
Οι γαλαξίες αυτοί είναι οι M74, NGC 7496, IC 5332, NGC 1365 και NGC 1433.
«Η σαφήνεια με την οποία βλέπουμε τη λεπτή δομή σίγουρα μας εξέπληξε», δήλωσε ο David Thilker, μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.
«Βλέπουμε άμεσα πώς η ενέργεια από το σχηματισμό των νεαρών αστέρων επηρεάζει το αέριο γύρω τους, και είναι απλά αξιοσημείωτο», δήλωσε επίσης το μέλος της ομάδας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, Erik Rosolowsky