Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία με την χώρα να βαίνει πιθανόν προς πρόωρες εκλογές και την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να βρίσκεται σε δεινή θέση.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι θα καταθέσει στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, μετά την οδυνηρή ήττα του καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου ενέκριναν πρωτοβουλία με σκοπό την αναβολή του Brexit, που προβλέπεται να γίνει την 31η Οκτωβρίου.
Η πρωτοβουλία εγκρίθηκε με 328 ψήφους υπέρ (301 κατά), με τις ψήφους των κοινοβουλευτικών της αντιπολίτευσης αλλά και 21 μελών των Συντηρητικών που εναντιώνονται στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία που έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείει ο Τζόνσον, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά τη νέα αναβολή.
Ο πρωθυπουργός είχε ήδη απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα χθες, με τη μεταπήδηση ενός βουλευτή των Συντηρητικών σε ένα μικρό φιλοευρωπαϊκό φιλελεύθερο κόμμα.
Η κυβέρνησή του είχε ήδη αναγγείλει πως εάν έχανε στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα συγκαλούσε πρόωρες εκλογές για τη 14η Οκτωβρίου.
Η πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα εξεταστεί σήμερα στο κοινοβούλιο. Χρειάζεται να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του σώματος για να εγκριθεί.
Επίσης σήμερα, οι κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν επί του σχεδίου νόμου που απαιτεί από τον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την αναβολή του Μπρέξιτ από τις Βρυξέλλες.
Οι Βρετανοί ενέκριναν με το 52% των ψήφων στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 την αποχώρηση από την ΕΕ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό την Τερέζα Μέι, συνήψε τη Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά το κείμενο αυτό απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Μετά την έλευσή του στη εξουσία στα τέλη του Ιουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ως τώρα κάποια νέα πρόταση για την άρση του αδιεξόδου.
Οι 21 «αντάρτες»
Οι 21 βουλευτές της συμπολίτευσης, των Συντηρητικών, οι οποίοι εναντιώθηκαν στη γραμμή της κυβέρνησης και ψήφισαν υπέρ της πρωτοβουλίας για να εμποδιστεί η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, αποπέμπονται από τις τάξεις του κόμματος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του BBC που επικαλείται πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση.
Στους 21 αντάρτες συγκαταλέγονται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ αλλά και ο Νίκολας Σόουμς — ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Ολοένα πιο Διχασμένο Βασίλειο
Εν μέσω της πολιτικής θύελλας του Brexit, ωστόσο, είναι κάθε άλλο παρά σαφές το, εάν η αντιπολίτευση θα εγκρίνει την προκήρυξη εκλογών. Για να περάσει η πρόταση χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή των Κοινοτήτων των 650 μελών.
Ο Κόρμπιν αξίωνε καιρό εκλογές, που θεωρεί τον καλύτερο δρόμο για να αρθεί το αδιέξοδο, ωστόσο πολλοί μεταξύ όσων επιδιώκουν να αποτραπεί το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προειδοποιούν πως ο Τζόνσον θα επιδιώξει οι εκλογές να γίνουν σε χρόνο που θα εμποδίζει το κοινοβούλιο να αποτρέψει το Brexit την 31η Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.
Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, ο Κόρμπιν τόνισε πως εάν ο Τζόνσον θέλει εκλογές, είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίσει πρώτα την αναβολή του διαζυγίου, η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της οποίας θα διεξαχθεί σήμερα.
Το δημοψήφισμα του 2016 αποκάλυψε ένα Ηνωμένο Βασίλειο βαθιά διχασμένο για πολλά περισσότερα πράγματα από την ΕΕ, βάζοντάς το σε διαδικασία ενδοσκόπησης σχεδόν για τα πάντα: από τη μετανάστευση ως τον καπιταλισμό, την αυτοκρατορία, την Ένωση, το τι σημαίνει σήμερα η βρετανική ταυτότητα.
Πυροδότησε επίσης σφοδρές εμφύλιες συγκρούσεις και στα δύο μεγάλα κόμματα, με δεκάδες κοινοβουλευτικούς να ορκίζονται ότι θα βάλουν τις τύχες της χώρας πάνω από την πίστη τους στο κόμμα τους.
Θα χρειαστεί κάποιος πολύ σοβαρός πολιτικός λόγος για να υπάρξει αναβολή της αποχώρησης, θυμίζει η Ιρλανίδα
Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα πρέπει να παρουσιάσει κάποιον «πολύ σημαντικό πολιτικό λόγο» προκειμένου να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο Πάσκαλ Ντόναχου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, μετά την επιτυχή έναρξη της προσπάθειας μελών της Βουλής των Κοινοτήτων να αποτρέψουν το λεγόμενο no-deal Brexit την 31η Οκτωβρίου.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν διευκρινίσει ότι εάν κληθούν να εξετάσουν νέα αναβολή [της διαδικασίας], θα πρέπει να τους παρουσιαστεί κάποιος πολύ σημαντικός πολιτικός λόγος για αυτό, κι ακόμη δεν έχουμε ακούσει ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο λόγος», εξήγησε ο Ντόναχου στην ιρλανδική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση RTÉ.
Ερωτηθείς εάν η Ιρλανδία θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με τον Μπόρις Τζόνσον μετά την καθαρή ήττα του ηγέτη των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Τρίτης, ο Ντόναχου απάντησε: «Είναι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συναλλασσόμαστε με όποιον κι αν είναι ο πρωθυπουργός του ΗΒ».
Με πληροφορίες από Reuters/ AFP/DPA