Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της πανδημίας κορωνοϊού και να διασφαλίσουν ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός, οι νέες θεραπείες και τα εμβόλια διανείμονται ισότιμα.
Η παρέμβαση έρχεται εν μέσω φόβων ότι ένα κενό στην παγκόσμια ηγεσία θα παρατείνει την πανδημία και θα μεγεθύνει σημαντικά τον απολογισμό σε ζωές αλλά και στην οικονομία.
Με επιστολή στην εφημερίδα Sunday Telegraph, ο Γκέιτς ζητά μια «παγκόσμια προσέγγιση» για την καταπολέμηση της νόσου και προειδοποιεί πως εάν ο ιός αφεθεί να εξαπλωθεί μέσω αναπτυσσόμενων εθνών ανεμπόδιστα, θα ανακάμψει και θα χτυπήσει πλουσιότερα έθνη σε επακόλουθα κύματα.
«Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα. Ακόμη και αν τα πλούσια έθνη κατορθώσουν να επιβραδύνουν την ασθένεια τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε να επιστρέψει εάν η πανδημία παραμείνει αρκετά σοβαρή αλλού. Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ένα μέρος του πλανήτη μολύνει ξανά ένα άλλο»,γράφει.
Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος έχει προειδοποιήσει κατά το παρελθόν για μια πανδημία, καλεί τους ηγέτες του κόσμου να συνδέσουν και να συμφωνήσουν τώρα σε τρεις δράσεις. «Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να διασφαλίσουμε ότι οι παγκόσμιες πηγές για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας κατανέμονται αποτελεσματικά - πράγματα όπως μάσκες, γάντια και διαγνωστικές εξετάσεις», λέει.
«Είμαι μεγάλος πιστός του καπιταλισμού, αλλά μερικές αγορές απλά δεν λειτουργούν σωστά σε μια πανδημία, και η αγορά για τα ιατρικά είδη είναι ένα προφανές παράδειγμα».
Ο ιός δεν ενδιαφέρεται για τα σύνορα. Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν ένα μέρος του πλανήτη μολύνει ξανά ένα άλλο
Δεύτερον, καλεί τους ηγέτες να δεσμεύσουν την αναγκαία χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για την ανάπτυξη εμβολίου. Υπάρχουν «τουλάχιστον οκτώ πιθανά εμβόλια για τον Covid-19», αλλά απαιτούνται άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραδοθούν εντός 18 μηνών. «Αυτό θα ήταν το ταχύτερο που οι άνθρωποι έχουν ποτέ αναπτύξει εμβόλιο από την εμφάνιση ενός παθογόνου».
Τέλος, ο Γκέιτς καλεί τους G20 να σκεφτούν τώρα πώς θα κατασκευαστούν και θα διανεμηθούν τα εμβόλια. «Δεν είμαστε σίγουροι ποια εμβόλια θα είναι τα πιο αποτελεσματικά ακόμη και το καθένα απαιτεί μοναδική τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι τα έθνη πρέπει να επενδύσουν τώρα σε πολλά διαφορετικά είδη εγκαταστάσεων παραγωγής, γνωρίζοντας ότι κάποια δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ. Διαφορετικά, θα χάσουμε μήνες αφότου το εργαστήριο αναπτύξει εμβόλιο, περιμένοντας τον σωστό κατασκευαστή να αυξήσει την κλίμακα», γράφει.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο «εθνικισμός του εμβολίου» θα μπορούσε να επηρεάσει τον κόσμο αν δεν γίνουν διεθνείς συμφωνίες πριν από την άφιξή του και τον τρόπο διανομής. Τώρα είναι μια κατάλληλη στιγμή για να διεξαχθεί μια συμφωνία «δίκαιης διανομής» διότι κανένα έθνος δεν ξέρει ποιος θα δημιουργήσει πρώτος ένα εμβόλιο.
Ο Μπιλ Γκέιτς μίλησε και στο BBC για την πανδημία και είπε πως ο πλανήτης δεν είχε επενδύσει στο να αντιμετωπίσει μια πανδημία. «Λίγες χώρες θα λάβουν καλό βαθμό για το πώς αντιμετώπισαν την πανδημία. Δεν είχαμε κάνει καμία πρόβα και καμία προσομοίωση. Οι πολιτικές της οικονομίας και της υγείας, βρέθηκαν και οι δύο σε αχαρτογράφητα νερά» .