Σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων Αμερικανών δεν γνωρίζουν ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αναφέρει νέα έρευνα.
Περισσότεροι δε, από έναν στους 10 πιστεύουν ότι οι Εβραίοι προκάλεσαν το Ολοκαύτωμα, όπως αναφέρει νέα έρευνα, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικά επίπεδα άγνοιας για το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ου αιώνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη των νέων γενιών ηλικίας μεταξύ 18 και 39 ετών, σχεδόν οι μισοί (48%) δεν μπορούσαν να κατονομάσουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή γκέτο που δημιουργήθηκε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, ποσοστό της τάξης του 23%, δήλωσαν ότι πίστευαν ότι το Ολοκαύτωμα ήταν μύθος, ή ήταν υπερβολικό, ή δεν ήταν σίγουροι.
Ένας στους οκτώ, δηλαδή το 12% είπε ότι σίγουρα δεν είχαν ακούσει, ή δεν πίστευαν ότι είχαν ακούσει, για το Ολοκαύτωμα.
Περισσότεροι από τους μισούς, σε ποσοστό 56% δήλωσαν ότι είδαν ναζιστικά σύμβολα στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ή / και στις κοινότητές τους, και σχεδόν οι μισοί (49%) είδαν αναρτήσεις αρνητών του Ολοκαυτώματος ή παραποίησής του στα social media ή αλλού στο διαδίκτυο.
«Τα αποτελέσματα είναι τόσο σοκαριστικά όσο και θλιβερά, και υπογραμμίζουν γιατί πρέπει να δράσουμε τώρα, που οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος εξακολουθούν να είναι μαζί μας για να πουν τις ιστορίες τους», δήλωσε ο Gideon Taylor, πρόεδρος της Διάσκεψης για τις Εβραϊκές Υλικές Απαιτήσεις κατά της Γερμανίας (Διάσκεψη Αξιών) που ζήτησε την διενέργεια της έρευνας.
Ο Taylor πρόσθεσε πως «Πρέπει να καταλάβουμε γιατί δεν τα πάμε καλύτερα στον τομέα της εκπαίδευσης στις νέες γενιές σε ό,τι αφορά στην γνώση για το Ολοκαύτωμα και τα μαθήματα του παρελθόντος. Αυτό πρέπει να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης σε όλους μας και ως οδηγός, για άμεσες ενέργειες από τους κυβερνώντες».
Η έρευνα, η πρώτη που αναλύεται σε επίπεδο πολιτείας στις ΗΠΑ, κατατάσσει τις πολιτείες σύμφωνα με μια κλίμακα, η οποία βασίζεται σε τρία κριτήρια: αν οι νέοι έχουν σίγουρα ακούσει για το Ολοκαύτωμα, αν μπορούν να ονομάσουν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή ένα γκέτο και αν γνωρίζουν ότι σκοτώθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι.
Η περιοχή με την υψηλότερη βαθμολογία ήταν το Ουισκόνσιν, όπου το 42% των νέων της γενιάς των 00s και μετά πληρούσαν και τα τρία κριτήρια. Ακολουθεί η Μινεσότα στο 37% και η Μασαχουσέτη στο 35%. Οι πολιτείες με τη χαμηλότερη βαθμολογία ήταν η Φλόριντα στο 20%, ο Μισισιπής στο 18% και το Αρκάνσας στο 17%.
Σε εθνικό επίπεδο, το 63% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και περισσότεροι από έναν στους τρεις (36%) πίστευαν ότι σκοτώθηκαν 2 εκατομμύρια ή λιγότεροι.
Ποσοστό 11% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ πίστευαν ότι οι Εβραίοι προκάλεσαν το Ολοκαύτωμα, με το ποσοστό στην πολιτεία της Νέας Υόρκης να φτάνει στο 19%, ακολουθούμενο από το 16% στη Λουιζιάνα, το Τενεσί και τη Μοντάνα και το 15% στην Αριζόνα, το Κονέκτικατ, τη Τζόρτζια, τη Νεβάδα και Νιού Μέξικο.
Σε εθνικό επίπεδο, το 44% των ερωτηθέντων μπόρεσαν να αναγνωρίσουν το Άουσβιτς-Μπίρκεναου και μόνο το 3% γνώριζε το Μπέργκεν-Μπέλσεν. Έξι στους 10 ερωτηθέντες στο Τέξας δεν μπόρεσαν να κατονομάσουν ούτε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης ή γκέτο.
Ωστόσο, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) των Αμερικανών σε αυτές τις ηλικίες, που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι η εκπαίδευση και η σχολική ενημέρωση για το Ολοκαύτωμα πρέπει να είναι υποχρεωτική (στα σχολεία).
Επτά στους 10 ανέφεραν ότι δεν είναι αποδεκτό ένα άτομο να έχει νεοναζιστικές απόψεις.
Η Διάσκεψη Αξιών, η αποστολή της οποίας είναι «να παρέχει ένα μέτρο δικαιοσύνης στα θύματα των Εβραίων του Ολοκαυτώματος», δημιούργησε μια ειδική ομάδα για την εποπτεία της έρευνας.
Αυτή περιλαμβάνει επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ιστορικούς και εμπειρογνώμονες από το Yad Vashem και το Μουσείο Μνημείων του Ολοκαυτώματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Συλλέχθηκαν δεδομένα από 1.000 συνεντεύξεις σε εθνικό επίπεδο και 200 συνεντεύξεις σε κάθε πολιτεία με νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 39, που επιλέχθηκαν τυχαία.
Με πληροφορίες του Guardian
σχόλια