Οι απόγονοι του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας Ουμβέρτου Β', έκαναν αγωγή στο ιταλικό κράτος σε μία απόπειρα να διεκδικήσουν τα κοσμήματα του στέμματος.
Τα βασιλικά κοσμήματα παρέμεναν για σχεδόν 76 χρόνια κρυμμένα σε ένα σεντούκι σε θυρίδα ασφαλείας στην Τράπεζα της Ιταλίας, εν μέσω ενός μακροχρόνιου μυστηρίου για την ιδιοκτησία τους.
Η αγωγή έγινε καθώς οι απόγονοι του βασιλιά Ουμβέρτου Β' απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα για την επιστροφή των κοσμημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερα από 6.000 διαμάντια και 2.000 μαργαριτάρια τοποθετημένα σε καρφίτσες, περιδέραια και τιάρες που φορούσαν διάφορες πριγκίπισσες και βασίλισσες κατά τη διάρκεια της 85ης μοναρχίας.
Η πρώτη ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου στο δικαστήριο της Ρώμης, δήλωσε ο Σέρτζιο Ορλάντι, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον γιο του Ουμβέρτου Β', Βιτόριο Εμανουέλε ντι Σαβοΐα, και τις τρεις κόρες του, Μαρία Γκαμπριέλα, Μαρία Πία και Μαρία Μπεατρίς.
«Γνωρίζαμε ότι η συνάντηση διαμεσολάβησης (με την Τράπεζα της Ιταλίας) δεν θα οδηγούσε πουθενά, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να την κάνουμε πριν προχωρήσουμε στην αγωγή», πρόσθεσε ο Ορλάντι.
«Ελπίζω να καταφέρουμε να επιστραφούν τα κοσμήματα και τώρα εναπόκειται στον δικαστή να διαπιστώσει εάν η οικογένεια έχει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».
Η Τράπεζα της Ιταλίας παρέλαβε τα κοσμήματα στις 5 Ιουνίου 1946, τρεις ημέρες αφότου οι Ιταλοί ψήφισαν για την κατάργηση της μοναρχίας και εννέα ημέρες πριν ο Ουμβέρτος Β', ο οποίος κυβέρνησε μόλις 34 ημέρες, εξοριστεί μαζί με τους άνδρες κληρονόμους του.
Ο Ουμβέρτος Β' είχε ζητήσει από τον Φαλκόνε Λουκιφέρο, τον υπουργό του Βασιλικού Οίκου, να δώσει τα κοσμήματα στον Λουίτζι Εϊνάουντι, τον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας που αργότερα έγινε πρόεδρος, για να τα φυλάξει.
Τα κοσμήματα λέγεται ότι ήταν το μόνο μέρος της βασιλικής περιουσίας που δεν κατασχέθηκε από το ιταλικό κράτος μετά την κατάργηση της μοναρχίας, στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει την οικογένεια Σαβοΐα να ξανακερδίσει την κατοχή τους.
Ελπίζουν επίσης ότι ένα μυστικό σημείωμα που θα παραδοθεί μαζί με το σεντούκι του θησαυρού, το οποίο έλεγε ότι τα «πολύτιμα» κοσμήματα πρέπει να «να είναι στη διάθεση όσων έχουν δικαίωμα», θα βοηθήσει ώστε να αναδειχθεί η οικογένεια και όχι το κράτος, οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.
Με πληροφορίες του Guardian