Δίκτυα εκτροφέων προσφέρονται να ακρωτηριάσουν κουτάβια για να ακολουθήσουν μια νέα «μόδα» στα social media, σύμφωνα με έρευνα του BBC.
Το κόψιμο ή το «ψαλίδισμα» αυτιών περιλαμβάνει την αφαίρεση μέρους του πτερυγίου του αυτιού για αισθητικούς λόγους.
Εκτροφέας είπε σε μυστικό δημοσιογράφο ότι δημιούργησε μια «εντυπωσιακή» εμφάνιση για τα Αμερικανικά Μπούλι (American Bully), αποτέλεσμα διασταυρώσεων και αναπαραγωγής μεταξύ άλλων από πίτμπουλ, γαλλικά μπουλντόγκ και Σταφορντσάιρ Τεριέ.
Η διαδικασία είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά εκτροφείς προσφέρουν πλαστά διαβατήρια για κατοικίδια που γράφουν ότι έγινε στο εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ένας εκτροφέας προσφέρθηκε να πουλήσει σε μυστικό δημοσιογράφο του BBC Wales ένα κουτάβι για 13.000 λίρες και αναφέρθηκε στο κόψιμο αυτιών, πρακτική που απαγορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του νόμου περί προστασίας των ζώων.
Η Paula Boyden, από το Dogs Trust, είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως δικαιολογία» για την πρακτική και θα μπορούσε να δημιουργήσει σκυλιά με προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς.
«Μερικά ζώα εμφανίζουν μολύνσεις μετά από αυτό ή δεν τους αρέσει να αγγίζουν τα αυτιά τους οι άνθρωποι», είπε. «Έχουμε δει επίσης προβλήματα συμπεριφοράς επειδή τα σκυλιά επικοινωνούν με τα αυτιά τους και χωρίς αυτά μπορεί να δυσκολεύονται να το κάνουν με τους ιδιοκτήτες τους ή άλλα σκυλιά».
Προειδοποίηση: Οι εικόνες μπορεί να ενοχλήσουν
Το BBC Wales Investigates εντόπισε έναν αριθμό εκτροφέων που δημοσιεύουν εικόνες σκύλων με κομμένα αυτιά στο διαδίκτυο.
Ένας εκτροφέας, ο Moheiz Adam, είπε ότι είναι «κρίμα» που το κόψιμο ήταν παράνομο καθώς έδινε στα σκυλιά μια «εντυπωσιακή εμφάνιση».
Προσφέρθηκε να πουλήσει σε μυστικό δημοσιογράφο ένα κουτάβι για 13.000 λίρες και είπε ότι θα είχε μαζί διαβατήριο για κατοικίδιο και ένα μικροτσίπ.
«[Ένας άλλος άντρας] απλώς το φροντίζει, φέρνει πίσω τα χαρτιά... αν σου γίνουν ερωτήσεις βασικά [πες] έτσι το αγόρασες, από έναν Ιρλανδό. Ήρθε από την Ευρώπη και μόνο αυτό ξέρεις. Όλα τα σκυλιά μου τα έχει κάνει αυτός κι εφόσον το κάνεις στη σωστή ηλικία, φαίνεται 10 στα 10», είπε.
Κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης, ο Moheiz Adam σήκωσε το κουτάβι και, αναφερόμενος στο αυτί του, είπε: «Όλα αυτά θα ξεκολλήσουν».
Σχολιάζοντας τα στοιχεία του BBC, η Daniella Dos Santos, πρώην πρόεδρος της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης (BVA), δήλωσε «συντετριμμένη» από τις αποκαλύψεις.
«Το κόψιμο αυτιών είναι παράνομος ακρωτηριασμός που δεν γίνεται για κανέναν άλλο λόγο παρά για... αισθητικούς λόγους και όλη η συζήτηση ήταν για το πώς δείχνουν αυτά τα σκυλιά. Όλα γίνονται για το status. Δεν υπάρχει κανένα όφελος στην υγεία αυτών των σκύλων».
Ο Moheiz Adam είπε αργότερα ότι ενώ θα ήθελε «να αφαιρούνται τα αυτιά των σκύλων» ήταν παράνομο και πως «δεν είχε κανονίσει ποτέ να γίνει».
Ένας άλλος εκτροφέας, ο Joshua Harty από το Κάρντιφ, είπε σε μυστικό δημοσιογράφο ότι θα μπορούσε επίσης να κανονίσει το κόψιμο και να παρέχει ένα ξένο διαβατήριο και μικροτσίπ για κατοικίδια.
«Για να κόψω αυτιά, διαβατήριο και τσιπ είναι κανονικά γύρω στις 500 λίρες... ο κτηνίατρός μου τα παίρνει από την Τουρκία. Έχω πάει σκύλους σε σόου στην Ιρλανδία, την Ισπανία και προφανώς χρειάστηκε να περάσω τα σύνορα, και με αυτά τα διαβατήρια περνούσα κάθε φορά. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα», είπε.
«Είναι όλα εντελώς παράνομα, το κόψιμο αυτιών, τα πλαστά διαβατήρια, τα πάντα είναι ένα παράνομο σύστημα», σημείωσε η Daniella Dos Santos. «Και φυσικά να θεωρείς αυτά τα ζώα ως εμπορεύματα και μηχανές παραγωγής χρήματος και όχι ως ζωντανά που αισθάνονται».
Αναρτήσεις στα social media
Η Vanessa Waddon, από το φιλανθρωπικό ίδρυμα διάσωσης σκύλων Hope, φροντίζει κουτάβια που έχουν ακρωτηριαστεί και κατασχέθηκαν από έναν παράνομο εκτροφέα.
Τα κουτάβια φέρεται να κόστιζαν 1.500 λίρες παραπάνω αφότου κόπηκαν τα αυτιά τους. Όπως τονίζει η ίδια, φοβάται ότι η ζήτηση καθοδηγείται από influencers των social media που δημοσιεύουν εικόνες σκυλιών με κομμένα αυτιά, όπως ο ποδοσφαιριστής Marcus Rashford, η τραγουδίστρια Leigh-Anne Pinnock των Little Mix και ο Jack Fincham του Love Island.
«Κάθε φορά που σελέμπριτι δημοσιεύουν πράγματα online, ο κόσμος αναπόφευκτα σκέφτεται «Α, αυτός ο σκύλος φαίνεται ωραίος, ίσως πάρω ένας τέτοιο», είπε. «Κι ενώ [οι διάσημοι] μπορεί να έχουν εισάγει τα σκυλιά νόμιμα, υπάρχουν άνθρωποι που εκτρέφουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψουν τη ζήτηση».
Με πληροφορίες από BBC