Ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα ως και 60%, εάν το χρειαστεί η χώρα.
Επισήμανε δε, ότι ποτέ δεν θα υποχώρησε στην πίεση των ΗΠΑ για την πυρηνική του δραστηριότητα, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση.
Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 με έξι δυνάμεις, την οποία παραβιάζει από την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018, περιορίζει την καθαρότητα στην οποία το Ιράν μπορεί να διυλίσει το ουράνιο στο 3,67%, πολύ κάτω από το 20% που επιτεύχθηκε πριν από τη συμφωνία και ακόμη πιο κάτω από το 90%, που είναι κατάλληλο για πυρηνικό όπλο.
«Το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν δεν θα περιοριστεί στο 20%. Θα το αυξήσουμε σε ό, τι επίπεδο χρειάζεται η χώρα. Μπορούμε να το αυξήσουμε στο 60%», ανέφερε η Χαμενεΐ στην τηλεόραση, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον.
«Οι Αμερικανοί και τα ευρωπαϊκά μέρη στη συμφωνία έχουν χρησιμοποιήσει άδικη γλώσσα εναντίον του Ιράν. Το Ιράν δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις. Η στάση μας δεν θα αλλάξει», επισήμανε ο Ιρανός ηγέτης.
Επανέλαβε δε, ότι το Ιράν δεν θα προσπαθούσε ποτέ να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
Η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι ήταν έτοιμη να μιλήσει με το Ιράν, ώστε τα δύο κράτη να επιστρέψουν στη συμφωνία που εγκατέλειψε ο προκάτοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε νωρίτερα σήμερα, ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να ενισχύσει και να επεκτείνει τη συμφωνία του 2015, η οποία είχε ως στόχο τον περιορισμό του δυναμικού εμπλουτισμού του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των περισσότερων κυρώσεων.
Το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν σχετικά με το ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να αναβιώσει η συμφωνία.
Από την πλευρά τους, οι Ιρανοί επιμένουν ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να τερματίσει πρώτη την εκστρατεία οικονομικής πίεσης για να αποκατασταθεί η συμφωνία.
Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Τεχεράνη πρέπει για αρχή να συμμορφωθεί.
Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν είχε ποτέ επιδιώξει την κατασκευή ή τη χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς αυτό απαγορεύεται από τη θρησκεία της.
«Αν θέλαμε, κανείς δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα (αλλά) το Ιράν δεν αναζητά πυρηνικά όπλα», είπε.
Ο Blinken, ο οποίος μίλησε στη Διάσκεψη για τον αφοπλισμό στη Γενεύη, δήλωσε σε μια προ-ηχογραφημένη ομιλία πως «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο. Η διπλωματία είναι ο καλύτερος δρόμος για την επίτευξη αυτού του στόχου» πρόσθεσε.
Ο Μπάιντεν είπε ότι εάν το Ιράν επέστρεφε στην «αυστηρή συμμόρφωση» με τη συμφωνία του 2015, η κυβέρνησή του θα έκανε το ίδιο, σύμφωνα με τον Blinken.
«Σε συνεργασία με συμμάχους και εταίρους, θα επιδιώξουμε επίσης να επιμηκύνουμε και να ενισχύσουμε το JCPOA (Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης ή πυρηνική συμφωνία) και να αντιμετωπίσουμε άλλους τομείς, που προκαλούν ανησυχία, συμπεριλαμβανομένης της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς του Ιράν και της ανάπτυξης και διάδοσης βαλλιστικών πυραύλων», δήλωσε ο Blinken.
Με πληροφορίες του Reuters
σχόλια