Αμαζόνιος: Νεκρός από κορωνοϊό ο Paulinho Paiakan - Εμβληματική φυσιογνωμία των ιθαγενών

Αμαζόνιος: Νεκρός από κορωνοϊό ο Paulinho Paiakan - Εμβληματική φυσιογνωμία των ιθαγενών Facebook Twitter
Αμαζόνιος: Νεκρός από κορωνοϊό ο Paulinho Paiakan - Εμβληματική φυσιογνωμία των ιθαγενών (Reuters)
0

Ο Paulinho Paiakan, ένας από τους πιο γνωστούς αυτόχθονες υπερασπιστές του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, πέθανε από κορωνοϊό.

Ο Paiakan, ο οποίος ήταν περίπου 65 ετών, ήταν αρχηγός της φυλής Kayapo.

Τράβηξε τη διεθνή προσοχή τη δεκαετία του 1980 στον αγώνα ενάντια στο υδροηλεκτρικό έργο του Belo Monte στη Βραζιλίας, το τρίτο μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο.

Ο Paiakan πέθανε την Τετάρτη σε νοσοκομείο στη βόρεια πολιτεία Pará. Η περιοχή έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις αυτόχθονες κοινότητες.

«Δούλεψε όλη του τη ζωή για να δημιουργήσει παγκόσμιες συμμαχίες γύρω από αυτόχθονες πληθυσμούς για να σώσει τον Αμαζόνιο», δήλωσε ο Gert-Peter Bruch, ιδρυτής του περιβαλλοντικού ομίλου Planet Amazon, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Έχουμε χάσει έναν εξαιρετικά πολύτιμο ηγέτη».

Ποιος ήταν ο Paiakan

Ο Paiakan προσελήφθη από την κυβέρνηση της Βραζιλίας το 1971 για να διευκολύνει την κατασκευή του συστήματος υπεραμαζονικής εθνικής οδού μέσω της γης των Kayapo.

Μόλις όμως είδε τη φύση του έργου, εγκατέλειψε τη δουλειά του και άρχισε να κινητοποιεί τους ανθρώπους του ενάντια σε αυτό.

Πήρε μια ομάδα του χωριού του και έφτιαξε ένα νέο χωριό με το όνομα Aukre, ξεκινώντας να βιντεοσκοπεί την καταστροφή του τροπικού δάσους και των παραδόσεων της φυλής του.

Ο Paiakan έγινε γνωστός στην παγκόσμια σκηνή, περιοδεύοντας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική με δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες, που χρηματοδοτήθηκαν από τους Φίλους της Γης, το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής και την Ομάδα Υποστήριξης Kayapo του Σικάγο σε μια εκστρατεία κατά του έργου Dam Altamira.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είχε πει πως «Το δάσος είναι ένα μεγάλο πράγμα. Έχει ανθρώπους, ζώα και φυτά. Δεν έχει νόημα να σώσουμε τα ζώα εάν το δάσος καίγεται.

Δεν έχει νόημα να σώσουμε το δάσος εάν οι άνθρωποι και τα ζώα που ζουν σε αυτό σκοτώνονται ή απομακρύνονται. Κανένας από εμάς δεν είναι αρκετά δυνατός για να κερδίσει μόνος του. Μαζί, μπορούμε να είμαστε αρκετά δυνατοί για να κερδίσουμε.»

Μετά την εκστρατεία του η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεν θα χορηγήσει στη Βραζιλία δάνειο για το έργο.

Η κατηγορία για βιασμό και η δίκη

Το 1992, ο Paiakan κατηγορήθηκε για βιασμό μιας νέας λευκής γυναίκας που είχε προσλάβει για δασκάλα των παιδιών του.

Στο φως ήρθαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το περιστατικό. Ωστόσο, το 1994, ο Paiakan αθωώθηκε, αλλά σε νέα εκδίκαση της υπόθεσης το 1999, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης.

Η όλη υπόθεση στιγμάτισε όχι μόνο τον ίδιο τον Paiakan, αλλά και ολόκληρο το κίνημα των αυτόχθονων λαών για το οποίο ήταν τόσο σημαντική προσωπικότητα.

Για την επίθεση κρίθηκε ένοχη για συνέργεια και η σύζυγός του.

Οι σύμμαχοί του όμως, υποστηρίζουν ότι η υπόθεση ήταν ένα κατασκεύασμα για να αμαυρώσει τη φήμη του και να τον σιωπήσει.

Με πληροφορίες του BBC/jakarta Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ