Ανάγκη για άμεση δράση κατά της εμπορίας παιδιών σε ορφανοτροφεία - Τι αποκαλύπτει έκθεση φιλανθρωπικής οργάνωσης

Έρευνα: Απαιτείται άμεση δράση ενάντια στην εμπορία και εκμετάλλευση παιδιών στα ορφανοτροφεία Facebook Twitter
Πηγή: Associated Press.
0

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της εμπορίας και εκμετάλλευσης παιδιών σε ορφανοτροφεία ανά τον κόσμο προστάσει έκθεση φιλανθρωπικής οργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Lumos που ασχολείται με δικαιώματα των παιδιών διατείνεται ότι περίπου 5,4 εκατομμύρια ανήλικα παγκοσμίως ζουν σε ιδρύματα που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και βιώνουν πολλαπλές μορφές εκμετάλλευσης.

Η έκθεση είναι η πρώτη που εντοπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο πρότυπα εμπορίας ανθρώπων που σχετίζονται με ιδρύματα, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία από 84 οργανισμούς σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Παρατηρήθηκαν περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς και παιδιά που αναγκάζονται να εργαστούν και εξαναγκάζονται να κάνουν παραστάσεις για ξένους δωρητές ώστε να εξασφαλίσουν περισσότερη χρηματοδότηση.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά μένουν υποσιτισμένα σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Η φιλανθρωπική οργάνωση καταγγέλλει ότι πολλά ευάλωτα παιδιά εισέρχονται σε ιδρύματα με πλαστά έγγραφα ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένων πλαστών πιστοποιητικών θανάτου γονέων ή εγγράφων που πιστοποιούν την εγκατάλειψη. Στη συνέχεια διακινούνται από τα ίδια ιδρύματα με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής εργασίας και της εξαναγκαστικής επαιτείας.

Στην Γκάνα, τα παιδιά που διακινούνταν υποβλήθηκαν σε μερικές από τις χειρότερες μορφές κακοποίησης, ενώ ορισμένα πωλήθηκαν από ιδρύματα για να εργαστούν σε φάρμες κακάου και σε χρυσωρυχεία. Στην Καμπότζη, ορισμένοι ιδιοκτήτες ορφανοτροφείων διαπιστώθηκε ότι αγόραζαν παιδιά από φτωχές οικογένειες και τα πωλούσαν. 

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η εμπορία ανθρώπων είναι πιο διαδεδομένη σε χώρες που αναπτύσσουν σταδιακά σημαντική τουριστική βιομηχανία. Στην Ουγκάντα, για παράδειγμα, ο αριθμός εμπορίας παιδιών έχει αυξηθεί από περίπου 1.000 στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε 55.000 σήμερα.

Το 2017, περισσότερα από 100 παιδιά προσπάθησαν να φύγουν από ένα ορφανοτροφείο στη Γουατεμάλα μετά από κακοποίησή τους, αλλά γύρισαν πίσω από αστυνομικούς και τέθηκαν σε περιορισμό. Συνολικά 56 κορίτσια άναψαν φωτιά μέσα σε ένα στενό δωμάτιο σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των αστυνομικών οι οποίοι ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 41 κορίτσια.

Το 2019, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ των παιδικών ιδρυμάτων και της εμπορίας ανθρώπων, αλλά η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι υπάρχουν λίγα παραδείγματα αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω από κλειστές πόρτες: Πώς λειτουργούσε ο Λευκός Οίκος με έναν απαξιωμένο Μπάιντεν

Διεθνή / Πίσω από κλειστές πόρτες: Πώς λειτουργούσε ο Λευκός Οίκος με έναν απαξιωμένο Μπάιντεν

Πώς οι συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ κρατούσαν τις συναντήσεις σύντομες και ήλεγχαν την πρόσβαση στον Τζο Μπάιντεν - Η απομόνωση του προέδρου ακόμα και από κορυφαίους υπουργούς και η «παραπλάνηση» για τις δημοσκοπήσεις μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Στα άκρα η κόντρα Πολωνίας – Ουγγαρίας: Η Βαρσοβία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βουδαπέστη

Διεθνή / Στα άκρα η κόντρα Πολωνίας – Ουγγαρίας: Η Βαρσοβία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βουδαπέστη

Η ένταση ξεκίνησε όταν η πολωνική αστυνομία εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Μάρτσιν Ρομανόφσκι, αφού απέτυχε να τον εντοπίσει στο εσωτερικό της χώρας
LIFO NEWSROOM