Ανησυχία και νευρικότητα στο Βερολίνο για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Ανησυχία και νευρικότητα στο Βερολίνο για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν Facebook Twitter
0

Μετά την προκλητική συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και κατά την επίσκεψη του στη Μεγάλη Βρετανία, στο Βερολίνο επικρατεί νευρικότητα σε ό,τι αφορά τις αυριανές συνομιλίες του  με τον ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Οι ανησυχίες ενισχύονται από την παραπομπή στη δικαιοσύνη δώδεκα ρώσων πρακτόρων στις ΗΠΑ για παραβίαση υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Στο πλαίσιο των ερευνών τους οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές εντόπισαν επαφές μελών του προεκλογικού επιτελείου του κ. Τραμπ με ρώσους χάκερς. Όπως ανακοινώθηκε, κατά την αυριανή τους συνάντηση οι κκ. Τράμπ και Πούτιν θα έχουν και κατ' ιδίαν συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή τρίτων.

Εκφράζοντας τις γερμανικές επιφυλάξεις για τη συνάντηση στο Ελσίνκι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποιεί τον αμερικανό πρόεδρο να μην κλείσει κάποια συμφωνία με το ρώσο ομόλογο του σε βάρος των δυτικών συμμάχων: «Μονομερείς συναλλαγές (deals) σε βάρος των εταίρων βλάπτουν σε τελική ανάλυση και τις ΗΠΑ», τονίζει ο κ. Μάας στην κυριακάτική Bild. «Όποιος περιφρονεί τους εταίρους του, κινδυνεύει στο τέλος να βγει χαμένος».

Επιπλέον ο κ. Μαας καταλογίζει στον αμερικανό πρόεδρο ότι του λείπει η απαραίτητη ξεκάθαρη στάση που είναι αναγκαία για το διάλογο με τη Ρωσία. «Επί της αρχής» είναι όμως θετικό που οι δύο υπερδυνάμεις συνομιλούν. Για τον γερμανό υπΕξ θα αποτελούσε «πρόοδο» αν από την αυριανή συνάντηση δινόταν μια ώθηση στον πυρηνικό αφοπλισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή από τα 4% επί του ΑΕΠ για την άμυνα, δηλώνει ο Χάικο Μας, αντικρούοντας σχετικό αίτημα του αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Πιο επικίνδυνος ο Τραμπ για την παγκόσμια ειρήνη

 

Στη Γερμανία η δυσπιστία στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ δεν αφορά ωστόσο μόνο τον πολιτικό κόσμο.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov η πλειοψηφία των Γερμανών έχει μια θετικότερη γνώμη για τον ρώσο παρά για τον αμερικανό πρόεδρο.

Το 64% πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο επικίνδυνος για τη παγκόσμια ειρήνη, ενώ μόλις ένα 16% θεωρεί πιο επικίνδυνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ενδιαφέρον έχει ότι το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ικανότερο τον ρώσο πρόεδρο, ενώ μόλις ένα 5% θεωρεί ικανότερο των δύο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Διεθνή / Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Σε ομιλία της σήμερα – μόλις 48 ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες – η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν αυτά τα δάνεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Διεθνή / «Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Οι διαφημίσεις παιχνιδιών για κινητά φαίνεται να χρησιμοποιούν θέματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, εξευτελισμού και μισογυνισμού για να προωθήσουν τα downloads
LIFO NEWSROOM