Απαγορεύστε τις διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων για να σώσετε το κλίμα, λέει ο γ.γ. του ΟΗΕ

Απαγορεύστε τις διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων για να σώσετε το κλίμα, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ Facebook Twitter
Φωτ.: freepik
0

Την απαγόρευση διαφημίσεων για τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων ζητά ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τις εταιρείες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου ως τους «νονούς του κλιματικού χάους» που διαστρέβλωσαν την αλήθεια και εξαπάτησαν το κοινό επί δεκαετίες. «Όπως ακριβώς απαγορεύτηκε η διαφήμιση του καπνού λόγω της απειλής για την υγεία, το ίδιο θα πρέπει τώρα να ισχύσει και για τα ορυκτά καύσιμα», είπε.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα εκείνους στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων που έχουν επιδείξει αμείλικτο ζήλο για την παρεμπόδιση της προόδου - επί δεκαετίες. Προτρέπω κάθε χώρα να απαγορεύσει τη διαφήμιση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Και καλώ τα μέσα ενημέρωσης και τις εταιρείες τεχνολογίας να σταματήσουν να δέχονται διαφημίσεις για ορυκτά καύσιμα» συνέχισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, μιλώντας στη Νέα Υόρκη.

Στην ομιλία του, ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι ο χρόνος είναι επιτακτικός, καθώς οι επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας είναι ήδη αισθητές - όπως οι πρόσφατοι φονικοί καύσωνες στην Ασία ή οι πλημμύρες στη Νότια Αμερική.

Οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ νέες μελέτες δείχνουν ότι ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας αυξάνεται και ότι τα παγκόσμια ρεκόρ θερμότητας συνεχίζουν να καταρρέουν. Τα στοιχεία  της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι καθένας από τους τελευταίους 12 μήνες σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας για την εποχή του έτους. Οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, αν και έλαβαν επίσης μια μικρή ώθηση από το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ