Απόφαση-σταθμός στην Ινδία για γενόσημο φάρμακο

Απόφαση-σταθμός στην Ινδία για γενόσημο φάρμακο Facebook Twitter
0

Τρόπους για προσβάλει την απόφαση του αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού της Ινδίας σκέπτεται ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός   Bayer AG μετά την άδεια που χορήγησε η ινδική αρχή σε τοπική επιχείρηση να παράγει ένα φθηνό γενόσημο φάρμακο για τον καρκίνο. Η απόφαση από τον ελεγκτικό μηχανισμό της Ινδίας,  αποτέλεσε την πρώτη φορά που δίνεται η λεγόμενη  «υποχρεωτική άδεια» για την παραγωγή φαρμάκου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το φάρμακο αυτό κυκλοφορεί στην Ινδία από τη γερμανική εταιρία.

"Θα αξιολογήσουμε (νομικά) τις επιλογές μας για να υπερασπιστούμε τα περαιτέρω δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας μας στην Ινδία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της  Bayer Αλόκε Πραντάν στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας  ότι η εταιρεία είναι  "απογοητευμένη από την απόφαση." Σύμφωνα με την απόφαση, που παρακολουθείται στενά από τις πολυεθνικές  φαρμακευτικές εταιρείες, η Bayer θα πρέπει να δώσει άδεια για το φάρμακο Nexavar για τον καρκίνο στην ινδική εταιρεία NATCO Pharma. Η NATCO θα πληρώσει στην Bayer τα δικαιώματα  επί των καθαρών πωλήσεων του φαρμάκου και θα πουλά το φάρμακο για 8.800 ρουπίες ($ 175) η μηνιαία δόση. Αυτό το ποσό όμως, αντιπροσωπεύει τη μείωση κατά  97 τοις εκατό της τιμής που το πουλά στην Ινδία η Bayer, στα 5,5 χιλιάδες δολάρια. Αυτή η τιμή δυσκόλευε πολύ τους ασθενείς να προμηθευτούν το φάρμακο αφού ήταν απαγορευτική για τα οικονομικά δεδομένα του λαού  της Ινδίας . «Η απόφαση χρησιμεύει και ως μια προειδοποίηση ότι, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ανεβάζουν τις τιμές περιορίζοντας τη διάθεση, τότε υπάρχουν και συνέπειες» ανέφερε η Μισέλ Τσάιλντς, διευθύντρια πολιτικής στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η απόφαση  θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για άλλες  "υποχρεωτικές άδειες" που θα έσωζαν ζωές με ένα κατά πολύ μικρότερο κόστος για τους ασθενείς. Η Ινδία, γνωστή ως «φαρμακείο του αναπτυσσόμενου κόσμου,» έχει από καιρό γίνει βασικός πάροχος των φτηνών γενόσημων φαρμάκων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Ανάλυση / Τουρκία: Τριπλό γεωπολιτικό παιχνίδι του Ερντογάν με στόχο την απόλυτη εξουσία

Απόπειρα εξουδετέρωσης της αντιπολίτευσης, προσέγγιση με Κούρδους, και στρατηγικός ρόλος στη Συρία – Οι κινήσεις Ερντογάν στην πιο κρίσιμη πολιτική φάση της καριέρας του
LIFO NEWSROOM
UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM