Την λίστα με 12.000 ναζί που έζησαν στην Αργεντινή κατά τη δεκαετία του 1930 εντόπισε ερευνητής, ενώ μεγάλος αριθμός από όσους συγκαταλέγονται εκεί διατηρούσαν λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα.
To Simon Wiesenthal Centre, με έδρα τις ΗΠΑ, διάσημο για τον εντοπισμό ναζί, ζήτησε από την Credit Suisse, να ταυτοποιήσει τους αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς. «Πιστεύουμε πως μέσα σε αυτούς τους για χρόνια αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς υπάρχουν ποσά που κλάπηκαν από Εβραίους», αναφέρει το Simon Wiesenthal Centre. Τα έγγραφα βρέθηκαν σε μία αποθήκη σε ένα πρώην κέντρο των Ναζί στο Μπουένος Άιρες. Η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε τις κατασχέσεις εβραϊκών περιουσιών το 1935 και κολοσσιαία ποσά εκλάπησαν κατά το Ολοκαύτωμα. Μεγάλο κομμάτι του πλούτου μεταφέρθηκε σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς.
Σε αναφορά του στην ιστοσελίδα του, το Simon Wiesenthal Centre, αναφέρει ότι πολλοί από τους ναζί που συγκαταλέγονται στις λίστες της Αργεντινής «συνεισέφεραν σε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς της Schweizerische Kreditanstalt που αργότερα εξελίχθηκε στην Credit Suisse». Κατά την περίοδο 1930 - 1938 το στρατιωτικό καθεστώς του José Félix Uriburu, και του διαδόχου του Agustín Pedro Justo ήταν φίλα προσκείμενο στους ναζί. Οι λίστες αποκαλύφθηκαν από ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε από την προεδρία του Roberto Ortiz, που κυβέρνησε την χώρα της Λατινικής Αμερικής από το 1938. Το 1943 ωστόσο ένα νέο πραξικόπημα έφερε στην εξουσία μία ακόμα φίλα προσκείμενη στους ναζί κυβέρνηση και τα ευρήματα της επιτροπής κάηκαν. Ωστόσο, ένας Αργεντινός ερευνητής, ο Pedro Filipuzzi, κατάφερε πρόσφατα να εντοπίσει το αυθεντικό αντίτυπο με τα 12.000 ονόματα.
Σε δήλωσή της στο AFP η Credit Suisse ανέφερε πως στο παρελθόν συνεργάστηκε για την έρευνα σχετικής υπόθεσης, ωστόσο, είναι διατιθεμένη να κοιτάξει εκ νέου το θέμα.
Κατά τη διάρκεια και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής με δικτατορικά φιλοναζιστικά καθεστώτα αποτέλεσαν ασφαλή καταφύγια για τους ναζί. Στην Λατινική Αμερική άλλωστε εντοπίστηκαν μερικοί από τους πλέον καταζητούμενους ναζί, ανάμεσά τους και ο Αδόλφος Άιχμαν ένας από τους βασικούς ενορχηστρωτές του ολοκαυτώματος. Ο Άιχμαν απήχθη από ισραηλινούς πράκτορες το 1960 στην Αργεντινή, δικάστηκε στην Ιερουσαλήμ όπου και καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού το 1962.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια