Αντιμέτωπη με μια πανεθνική απεργία, την πρώτη εδώ και μια δεκαετία, από τα συνδικάτα που ως τώρα ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της, ήρθε η Κριστίνα Φερνάντεζ.
Δεν κινήθηκαν τρένα και λεωφορεία ενώ κλειστές ήταν πολλές τράπεζες, όπως και τα δικαστήρια και σχολεία. Τα σκουπίδια έμειναν στους δρόμους ενώ στα νοσοκομεία της χώρας εξυπηρετούνταν μόνο έκτακτα περιστατικά.
Η απεργία ήταν, όπως γράφει η Βoston, μια επίδειξη δύναμης στην πρόεδρο της Αργεντινής από τον Pablo Moyano, ηγέτη της ομοσπονδίας των εργατών και ενός από τους στενότερους συμμάχους του πρώην συζύγου και προκατόχου της προέδρου, Νέστορ Κίρσνερ.
Ο Moyano και μερικοί άλλοι συνδικαλιστές ηγέτες απομακρύνθηκαν από το κόμμα της Φερνάντεζ φέτος, όταν εκείνη προσπάθησε να περιορίσει τις απαιτήσεις τους.
Στα αιτήματα του Μογιάνο, που πλέον εμφανίζεται στο πλευρό της αντιπολίτευσης, είναι η πλήρης κατάργηση του φόρου εισοδήματος αλλά και νέες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Με τον πληθωρισμό να είναι επισήμως στο 10% (αλλά ανεπισήμως αρκετά παραπάνω) και το «φάντασμα» του χρέους να επιστρέφει, οι εργαζόμενοι έλαβαν φέτος αυξήσεις 25% ενώ για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, κάτι που δεν γινόταν ως τώρα. Ο κατώτατος μισθός για τον ανειδίκευτο εργάτη είναι στις 15.600 δολάρια και από αυτά ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται στο 25%.
Η Φερνάντεζ επιχείρησε να προειδοποιήσει τους απεργούς με μήνυμα της στο Facebook:» Οι πρώτοι που θα πεινάσουν ή θα μείνουν χωρίς δουλειά είναι οι εργαζόμενοι. Και αυτός είναι ο λόγος που θέλω να ζητήσω από τους συναδέλφους μου, τους εργαζόμενους, να δείξουν μεγάλη ευθύνη και να υπερασπιστούν, όχι την κυβέρνηση μου-αλλά το πολιτικό σχέδιο που έχει δημιουργήσει περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας», έγραψε.
Η Φερνάντες κάλεσε τους εργαζόμενους να ενεργήσουν υπεύθυνα και να υπερασπιστούν ό,τι έχει επιτευχθεί ώστε «να μην επιστρέψει η χώρα στο παρελθόν, όταν λίγοι απολάμβαναν τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης.»
σχόλια