Αργεντινή: Η πρώτη απεργία εδώ και 10 χρόνια

Αργεντινή: Η πρώτη απεργία εδώ και 10 χρόνια Facebook Twitter
6

Αντιμέτωπη με μια πανεθνική απεργία, την πρώτη εδώ και μια δεκαετία, από τα συνδικάτα που ως τώρα ήταν ένθερμοι υποστηρικτές της, ήρθε η Κριστίνα Φερνάντεζ.

Δεν κινήθηκαν τρένα και λεωφορεία ενώ κλειστές ήταν πολλές τράπεζες, όπως και τα δικαστήρια και σχολεία. Τα σκουπίδια έμειναν στους δρόμους ενώ στα νοσοκομεία της χώρας εξυπηρετούνταν μόνο έκτακτα περιστατικά.

Η απεργία ήταν, όπως γράφει η  Βoston, μια επίδειξη δύναμης στην πρόεδρο της Αργεντινής από τον Pablo Moyano, ηγέτη της ομοσπονδίας των εργατών και ενός από τους  στενότερους συμμάχους του πρώην συζύγου και προκατόχου της προέδρου, Νέστορ Κίρσνερ.

Ο  Moyano και μερικοί άλλοι συνδικαλιστές ηγέτες απομακρύνθηκαν από το κόμμα της Φερνάντεζ φέτος, όταν εκείνη προσπάθησε να περιορίσει τις απαιτήσεις τους.

Στα αιτήματα του Μογιάνο, που πλέον εμφανίζεται στο πλευρό της αντιπολίτευσης, είναι η πλήρης κατάργηση του φόρου εισοδήματος αλλά και νέες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Με τον πληθωρισμό να είναι επισήμως στο 10% (αλλά ανεπισήμως αρκετά παραπάνω)  και το «φάντασμα» του χρέους να επιστρέφει, οι εργαζόμενοι έλαβαν φέτος αυξήσεις 25%  ενώ για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, κάτι που δεν γινόταν ως τώρα. Ο κατώτατος μισθός για τον ανειδίκευτο εργάτη είναι στις 15.600 δολάρια και από αυτά ο φόρος εισοδήματος υπολογίζεται στο 25%.

Η Φερνάντεζ επιχείρησε να προειδοποιήσει τους απεργούς με μήνυμα της στο Facebook:» Οι πρώτοι που θα πεινάσουν ή θα μείνουν χωρίς δουλειά είναι οι εργαζόμενοι. Και αυτός είναι ο λόγος που θέλω να ζητήσω από τους συναδέλφους μου, τους εργαζόμενους, να δείξουν μεγάλη ευθύνη και να υπερασπιστούν, όχι την κυβέρνηση μου-αλλά το πολιτικό σχέδιο που έχει δημιουργήσει περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας», έγραψε.

Η Φερνάντες κάλεσε τους εργαζόμενους να ενεργήσουν υπεύθυνα και να υπερασπιστούν ό,τι έχει επιτευχθεί ώστε «να μην επιστρέψει η χώρα στο παρελθόν, όταν λίγοι απολάμβαναν τα οφέλη της  οικονομικής ανάπτυξης.»

6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Κατάργηση φόρου εισοδήματος???πολύ νεοφιλελεύθερη την βρίσκω την ομοσπονδία εργατών!Α και διάβασα ένα σχόλιο παραπάνω περί σταρχιδισμού σε σχέση με τον πληθωρισμό , το ΑΕΠ και την ευημερία της κοινωνίας..Θερμή παράκληση..ανοίξτε κάνα βιβλίο, διαβάστε προτού γράψετε κάτι..ο πληθωρισμός είναι ίσως η μεγαλύτερη ασθένια μιας οικονομίας και ιδιαίτερα για τα πιο φτωχά στρώματα!Για ψάξτε να δείτε ποιά είναι η τιμή του κρέατος στην αργετινή
Αστο ανδριανοπουλε. Η "ελευθερη" οικονομια , σου εκανε οταν την ειχες μονο εσυ, η δ. ευρωπη η ιαπωνια και η βορεια αμερικη. (και στον υπολοιπο πλανητη υπηρχαν μονο αποικιες και φασιστικες η κομουνιστικες δικτατοριες). Τωρα που και τα δισεκατομμυρια ασιατες θελουν να μαθουν το χρηματηστηριο τα μακ ντοναλτς κλπ. θα μαθεις και εσυ τι εστι βερυκοκο. Ειναι πλεον προφανες οτι το καπιαλιστικο συστημα ουτε πραγματικη ευημερια φερνει, ενω ταυτοχρονα καταστρεφει και τον πλανητη. ... το ΑΕΠ καθορίζουν πόσο πλούτο έχει μια χώρα και κατα πόσο μπορούν οι πολίτες της να τον απολαύσουν... Κινα, ινδια, βραζιλια, ρωσια, ειναι στην κορυφαια δεκαδα ΑΕΠ παγκοσμιως. Πιστευεις οτι ευημερει η πλειοψηφια των κατοικων τους ? Και επιτελους ξεκολα.Μην συνδεεις την ανθρωπινη ευημερια μονο με το "εισοδημα" . Το φυσικο περιβαλλον, η ποιοτητα της τροφης, το αγχος για το μελλον, η ασφαλεια να κυκλοφορεις βραδυ στο δρομο, η προσβαση στη μαθηση, οι θανατοι απο καρδια, καρκινο τροχαια κλπ ειναι και αυτοι σημαντικοι δεικτες. Και οι χωρες με το συστημα που εσυ θαυμαζεις, (αυτες με τα ψηλα ΑΕΠ ντε) δεν εχουν καθολου, μα καθολου καλη βαθμολογια.
Yero par Axenos:"Κινα, ινδια, βραζιλια, ρωσια, ειναι στην κορυφαια δεκαδα ΑΕΠ παγκοσμιως. Πιστευεις οτι ευημερει η πλειοψηφια των κατοικων τους ?"Αχαχαχαχαχα!!!Όταν μάθεις ΔΙΑΙΡΕΣΗ λα να τα ξαναπούμε, μέχρι τότε παρακολουθα αυτούς τους λαούς να ξεφεύγουν από την φτώχεια και την δυστυχία που τους είχε προσφέρει απλόχερα ο απομονωτισμός και ο κολεκτιβισμός ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΤΑΣ, ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ, γενικά με το να γίνονται και αυτές κομμάτι του σύγχρονου κόσμου.
Α πα πα πα , δεν γίνεται να συμβαίνει αυτό!Αφού ο Αλέξης Τσίπρας μας λέει να γίνουμε Αργεντινή.Γιατί ο λαός της Αργεντινής αντιδρά? Μήπως είναι πράκτορες του κεφαλαίου και λακέδες του καπιταλισμού?Φωτιά και τσεκούρι στους αντεπαναστάτες!Ακούς εκεί να μην τους αρέσει πληθωρισμός 25%-30% ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!Ο δρόμος προς τον σοσιαλισμό με το κράτος να τυπώνει πληθωριστικό χαρτοπόλεμο απαιτεί θυσίες κύριοι!
Εχεις α)πολυ πλακα β)μεγαλο κομπλεξ Ο Τσιπρας σου φταιει παλι ? Εκατον πενηντα χρονια καπιταλισμο και " ελευθερη" (μη χεσω) αγορα εχεις, κοιτα που καταντησες τους ανθρωπους και τον πλανητη. Τον τσιπρα που δεν εχει κυβερνησει ουτε μια ωρα κραζεις.. Οσο για την αργεντινη, επειδη εισαι και ασχετος. Δεκα χρονια πριν ητανε στην ιδια και χειροτερη θεση με εμας. Κι ομως και το ΔΝΤ στειλανε στο διαολο, και τα μνημονια , δανεια κλπ στειλανε. Και τις τραπεζες και πετρελαιοβιομηχανιες κρατικοποιησανε. Εφτασαν σε σημειο οι εργαζομενοι να μην φορολογουνται καν ! Και για να τελειωνουμε με το παραμυθι σας. Στα παπαρια μας το υψος του πληθωρισμου και του ΑΕΠ. Ουτως η αλλως αυτο ειναι ανυπαρκτο ψηφιακο χρημα. Το θεμα πλεν ειναι η ευημερια της κοινωνιας και οχι η υπεραναπτυξη της οικονομιας.
Αχαχαχαχαχαχα!!!Πότε στην Ελλάδα υπήρξε ελεύθερη οικονομία?Ένα συνδυασμό κρατικοδίαιτου Οθωμανισμου έχουμε.Η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης.....Το ύψος του πληθωρισμού και το ΑΕΠ καθορίζουν πόσο πλούτο έχει μια χώρα και κατα πόσο μπορούν οι πολίτες της να τον απολαύσουν αντί να εξανεμίζεται το εισόδημα τους λόγω Αφρικανικού ύψους πληθωρισμού.Αλήθεια κάνα παράδειγμα χώρας θα υπάρξει πότε όπου ο λαός ευημέρησε ΧΩΡΙΣ να έχει ελεύθερη οικονομία?Ο λαός ετσι, οχι η ηγεσία του μοναδικού νόμιμου κόμματος.Μια ρε παιδιά δεν μπορειτε να μας πείτε?Μια μόνο!