Άστεγοι επιστρατεύονται να καθαρίσουν τα πυρηνικά απόβλητα της Φουκουσίμα

Άστεγοι επιστρατεύονται να καθαρίσουν τα πυρηνικά απόβλητα της Φουκουσίμα Facebook Twitter
1
Άστεγοι επιστρατεύονται να καθαρίσουν τα πυρηνικά απόβλητα της Φουκουσίμα Facebook Twitter

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν πυρηνικό όλεθρο στην Ιαπωνία, η επιχείρηση απομάκρυνσης του ραδιενεργού υλικού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα και τις απαγορευμένες ζώνες φαίνεται πως κρύβει διαστάσεις που εγείρουν ζητήματα πέρα από τα οικολογικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη αποκαλυπτική έρευνα του Reuters για τον καθαρισμό των πυρηνικών αποβλήτων του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα έχει στηθεί ένα παράνομο δίκτυο εκμετάλλευσης των αστέγων το οποίο ελέγχει για λογαριασμό των εργολάβων του έργου η μαφία της Γιακούζα. Οι "κυνηγοί κεφαλών" προσεγγίζουν και στρατολογούν εκατοντάδες άστεγους τους οποίους πληρώνουν έως και 60$ ημερησίως για να εργαστούν στις ζώνες υψηλού κινδύνου και να καλύψουν τα κενά του ανθρώπινου δυναμικού στα πόστα που κανείς δεν φαίνεται να θέλει να καταλάβει.

Άστεγοι επιστρατεύονται να καθαρίσουν τα πυρηνικά απόβλητα της Φουκουσίμα Facebook Twitter

Οι άνθρωποι της Υakuza που στέλνονται για να εντοπίσουν πιθανούς εργαζόμενους που θα ήθελαν να εργαστούν για τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο της απολύμανσης των περιοχών λαμβάνουν 100$ για κάθε νέο εργάτη που θα μπορέσουν να προσελκύσουν ενώ τα συνήθη μέρη που επισκέπτονται είναι μεταξύ άλλων ο σταθμός του τρένου αλλά και δρόμοι γύρω από αυτόν όπου υπάρχουν δεκάδες άστεγοι.

Άστεγοι επιστρατεύονται να καθαρίσουν τα πυρηνικά απόβλητα της Φουκουσίμα Facebook Twitter

Στην αποκαλυπτική έρευνα υπάρχουν επίσης αναφορές για τεράστια νομικά κενά, αυθαιρεσίες και οικονομικές ατασθαλίες από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την εργολαβία του πανάκριβου έργου. Σύμφωνα με αυτές, αρκετές από τις 730 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην επιχείρηση καθαρισμού, έχουν συμβόλαια τα οποία δεν τηρούν το αυστηρό νομικό πλαίσιο και λειτουργούν καταχρηστικά και ανεξέλεγκτα εντός του έργου του οποίου το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 δις δολάρια.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δηλαδή αν οι εργαζόμενοι ήταν στεγασμένοι και όχι άστεγοι θα ήταν όλα καλά; Το θέμα είναι αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας κι αν είναι ασφαλές για οποιονδήποτε να δουλέψει εκεί. Αν στέλνουν ανθρώπους σε επικίνδυνες περιοχές είναι κατακριτέο είτε άστεγοι είναι αυτοί είτε επιστήμονες.