Σε διετή φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα ένας 30χρονος Γερμανός από αυστριακό δικαστήριο, με την κατηγορία ότι είχε προβεί σε ναζιστικούς χαιρετισμούς, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου.
Ειδικότερα, στη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα σε μία τουρκική και μία γερμανική ομάδα τον Ιούλιο του 2017 στην αυστριακή πόλη Φέλντεν, ο 30χρονος χαιρετούσε ναζιστικά και φώναζε ναζιστικά συνθήματα.
Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή δίκη στο περιφερειακό δικαστήριο της αυστριακής πόλης Κλάγκενφουρτ, συνελήφθη ένας παρευρισκόμενος φίλος του, επίσης Γερμανός υπήκοος, γιατί είχε τατουάζ με απαγορευμένα στην Αυστρία σύμβολα που χρησιμοποιούνταν από κάποιες μονάδες των ναζιστικών «Ες Ες».
Το ναζιστικού περιεχομένου τατουάζ αντιλήφθηκε στη διάρκεια της δίκης εισαγγελέας της Κλάγκενφουρτ, που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας στο ακροατήριο στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο οποίος και κάλεσε τους αστυνομικούς για την σύλληψη και την προσαγωγή του στον ανακριτή.
Ο συλληφθείς πρόκειται να προσαχθεί προσεχώς σε δίκη, με την ίδια κατηγορία, της ναζιστικής δραστηριοποίησης.
Η σημερινή καταδίκη του 30χρονου κατηγορούμενου από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Κλάγκενφουρτ, έγινε για παραβίαση του αποκαλούμενου «Νόμου Απαγόρευσης», ο οποίος είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση, και με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.
Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον ναζισμό (σ.σ. από «απλή» συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.
Με βάση αυτό τον νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυση ή δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια