MH XAΣΕΤΕ

Αυξάνεται η πίεση στο Ισραήλ για τη Ράφα μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τους 45 νεκρούς

Αυξάνεται η πίεση στο Ισραήλ για τη Ράφα μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τους 45 νεκρούς Facebook Twitter
Ράφα - Φωτ.: Getty Images
0

Οι εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Ράφα, μετά τις χθεσινές ισραηλινές επιδρομές σε καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων, απεικονίζουν σκηνές φρίκης. Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα κύμα καταδίκης για το χτύπημα, καθώς ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 45 νεκρούς και τουλάχιστον 240 τραυματίες, μόλις δύο ημέρες αφότου το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να «σταματήσει αμέσως» η επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε το χτύπημα «τραγικό ατύχημα» και ο στρατιωτικός εισαγγελέας της χώρας διέταξε έρευνα, προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ λυπάται για οποιαδήποτε ζημιά σε μη εμπλεκόμενους πολίτες». Σύμφωνα με δηλώσεις δύο ισραηλινών αξιωματούχων που επικαλούνται οι New York Times, το χτύπημα έγινε έξω από την καθορισμένη ανθρωπιστική ζώνη που υποτίθεται ότι θα προσέφερε ασφαλές καταφύγιο στους Παλαιστίνιους που κλήθηκαν να εκκενώσουν τη Ράφα. 

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία εισβολή στη Ράφα στις 7 Μαΐου, αψηφώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Ισραήλ κλιμάκωσε τις στρατιωτικές επιχιερήσεις του στη Ράφα, παρά τη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου να «σταματήσει αμέσως» την επίθεσή του στη νότια πόλη της Γάζας. Οι δεκάδες νεκροί από τις χθεσινές επιδρομές προκάλεσαν κύμα διεθνών επικρίσεων. Η πίεση προς το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα ήταν ήδη μεγάλη από όλες τις πλευρές: Αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, διεθνή δικαστήρια, διασημότητες, δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, ακόμη και οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων.

Αλλά η μεγαλύτερη πίεση έρχεται από τη νομική και διπλωματική δράση κατά του Ισραήλ αυτόν τον μήνα, παρά τη ρητορική περί «αντισημιτισμού» που επικαλείται το Τελ Αβίβ. Το Ισραήλ κατηγορεί τους επικριτές τους για αντισημιτισμό και έχει υποσχεθεί να μην υποχωρήσει μπροστά στη διεθνή πίεση. «Ακόμη και αν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, θα σταθούμε μόνοι μας και θα συνεχίσουμε να χτυπάμε δυναμικά τους εχθρούς μας μέχρι τη νίκη», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μια πύρινη ομιλία στην τελετή έναρξης της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος αυτόν τον μήνα.

Η εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας «είναι δεσμευτική και πρέπει να τηρηθεί», δήλωσε σήμερα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. «Αυτά τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικά και φυσικά πρέπει να ακολουθηθούν», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε το αντίθετο. Υπάρχουν περισσότερες ρουκέτες στο Τελ Αβίβ από τη Χαμάς. Και την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι δεν είναι κέρδος για την ασφάλεια του Ισραήλ, ότι δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος όταν αυτή τη στιγμή καίγονται άνθρωποι σε σκηνές. Το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ισχύει για όλους, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού πολέμου», πρόσθεσε η Μπέρμποκ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την επανενεργοποίηση της συνοριακής αποστολής της ΕΕ στη Ράφα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ.   «Έχω το πράσινο φως από τους υπουργούς της ΕΕ για την επανενεργοποίηση της συνοριακής αποστολής στη Ράφα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια αποστολή θα χρειαστεί την υποστήριξη της Αιγύπτου, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Διλήμματα για τους συμμάχους του Ισραήλ

Οι υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχουν δοκιμάσει τη δέσμευση των δυτικών κρατών στο διεθνές δίκαιο, καθώς αγωνίζονται να τοποθετηθούν επί των αυξανόμενων νομικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα ρήγμα μεταξύ των δυτικών συμμάχων του Ισραήλ και ενός αυξανόμενου συνασπισμού χωρών του Παγκόσμιου Νότου που εκτείνεται στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, οι οποίες ζητούν όλο και πιο έντονα να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τις ενέργειές του στη Γάζα.

Σε μια πρόσφατη υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο, η Γερμανία αναγκάστηκε να υπερασπιστεί τις πωλήσεις όπλων της στο Ισραήλ έναντι των ισχυρισμών της Νικαράγουας για «διευκόλυνση γενοκτονίας». Παρά την πίεση, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για άμεση διακοπή των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας προς το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να επιδιώξει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ έχει διχάσει τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ. Ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγγείλει την κίνηση αυτή, ευρωπαϊκές χώρες -όπως η Γαλλία και η Γερμανία- έχουν επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία του δικαστηρίου και δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συλλάβουν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους εάν εισέλθουν στο έδαφός τους μετά την έκδοση εντάλματος.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο επιδιώκει επίσης την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά τριών ηγετών της Χαμάς: Ισμαήλ Χανίγια, Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ. Μια ομάδα δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξακολουθεί να διαβουλεύεται για το αν θα εκδώσει αυτά τα εντάλματα σύλληψης.

Η αντίδραση στο αίτημα έκδοσης ενταλμάτων ήταν ιδιαίτερα έντονη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη διακομματική προσπάθεια για την επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - μια υπενθύμιση ότι όσο μεγάλη πίεση και αν δέχεται το Ισραήλ, εξακολουθεί να έχει έναν πολύ ισχυρό φίλο. 

Με πληροφορίες από CNN, NYT

Διεθνή
0

MH XAΣΕΤΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ