Αν ένας πολίτης οποιασδήποτε χώρας πεθάνει και δεν έχει συγγενείς να κληρονομήσουν την περιουσία του, αυτή περνά στο δημόσιο. Εκτός από δύο περιοχές στην Αγγλία, όπου κληρονόμος γίνεται ο βασιλιάς Κάρολος.
Ο Guardian αναφέρεται στην περίπτωση θανάτου της Βαλ Τέιλορ, μιας συνταξιούχου διευθύντριας παιδικών σταθμών που φρόντιζε γενιές και γενιές παιδιών στο Μπέρνλι. Μετά τον θάνατό της, το σπίτι της εγκαταλείφθηκε, πριν περάσει στα χέρια του βασιλιά Καρόλου.
Οι γείτονες θυμούνται τη στιγμή που τον περασμένο Φεβρουαρίου, όταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι και βρήκε το πτώμα της 72χρονης. Είχε πεθάνει από καρδιακή προσβολή. Ήταν λίγο αργότερα όταν, λένε οι γείτονες, εμφανίστηκαν στον δρόμο τους αξιωματούχοι που εκπροσωπούσαν τη βασιλική οικογένεια.
Το ακίνητο, καθώς και όλα τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της Τέιλορ, μεταφέρθηκαν στον βασιλιά Κάρολο Γ'. Ούσα μοναχοπαίδι από γονείς που δεν είχαν αδέλφια, η Τέιλορ δεν είχε συγγενείς για να την κληρονομήσουν.
Πώς φτάνουν τα περιουσιακά στοιχεία στον βασιλιά Κάρολο
Σύμφωνα με το απαρχαιωμένο σύστημα της bona vacantia, ό,τι κατείχε όσο ήταν ζωντανή, περνά στον βασιλιά. Αν είχε πεθάνει 32 χιλιόμετρα μακριά, έξω από την περιοχή που κάποτε ονομαζόταν «παλατιανή κομητεία του Lancashire», τα περιουσιακά της στοιχεία θα τα διεκδικούσε το υπουργείο Οικονομικών, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους Βρετανούς που πεθαίνουν χωρίς διαθήκη ή πλησιέστερους συγγενείς.
Εξαιρέσεις ισχύουν για άτομα που πεθαίνουν σε εδάφη που συνδέονται με μεσαιωνικά φέουδα που συνδέονται με δύο βασιλικά κτήματα, τα δουκάτα της Κορνουάλης και του Λάνκαστερ.
«Νομίζω ότι είναι ντροπή, για να είμαι ειλικρινής», λέει ο Στάνλεϊ Κοστρζέφσκι, φίλος του Ντέιβιντ Φράι, ενός εργάτη πληροφορικής από το Λίβερπουλ του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία μεταφέρθηκαν στο κτήμα του βασιλιά μετά τον θάνατό του σε ηλικία 50 ετών. «Ποτέ δεν γνώριζα τις προσωπικές του συνθήκες όσον αφορά την οικογένεια και τους συγγενείς. Σου κάθεται κάπως στον λαιμό να βλέπεις τα χρήματά του να χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο».
Όταν ο Φράι πέθανε, η αστυνομία και το γραφείο του ιατροδικαστή έκαναν προσπάθεια να βρουν τους πλησιέστερους συγγενείς, αλλά δεν εντόπισαν κανέναν. Το δουκάτο διεκδίκησε επίσημα την περιουσία του τον Φεβρουάριο του 2022. Μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, το σπίτι του βγήκε σε δημοπρασία. Πουλήθηκε για 75.000 βρετανικές λίρες.
Το δουκάτο είναι γνωστό ότι εισπράττει έως και 1,2 εκατομμύρια λίρες από τα κτήματα ανθρώπων που δεν συνέταξαν διαθήκες. Μάλιστα, συλλέγει αυτά τα κεφάλαια με τη βοήθεια μιας κορυφαίας δικηγορικής εταιρείας του Λονδίνου που εκπροσωπεί μέλη της βασιλικής οικογένειας εδώ και δεκαετίες: Farrer & Co.
Οι δικηγόροι είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τον εντοπισμό συγγενών ανθρώπων που πεθαίνουν στα μέρη που συνδέονται με τις μεσαιωνικές κομητείες. Συνήθως, όταν κάποιος πεθαίνει χωρίς κανέναν γνωστό πλησιέστερο συγγενή, το τοπικό του συμβούλιο είναι, σε πρώτη φάση, υπεύθυνο για την αναζήτηση συγγενών. Εάν δεν βρεθεί κανένας, η υπόθεση παραπέμπεται στο bon vacantia τμήμα της κρατικής νομικής υπηρεσίας.
Τα στοιχεία αυτών που πέθαναν δημοσιεύονται από το νομικό τμήμα σε υπολογιστικό φύλλο που ενημερώνεται τακτικά. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, όπου είναι δυνατόν, πληροφορίες όπως πατρικά ονόματα, ημερομηνίες γέννησης, οικογενειακή κατάσταση και άλλες ενδείξεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τους επιζώντες συγγενείς. Οι αναγγελίες θανάτου δημοσιεύονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε ορισμένες τοπικές εφημερίδες.
Όλα αυτά καθιστούν δύσκολο για έναν χαμένο συγγενή να ανακαλύψει ότι ο συγγενής τους πέθανε σε μεγάλες περιοχές της βορειοδυτικής Αγγλίας, σύμφωνα με πολλούς κυνηγούς κληρονόμων, γενεαλόγους και άλλους ειδικούς. Η Farrer & Co αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το δουκάτο βάζει κάποια χρήματα στην άκρη σε ένα ταμείο καθυστερημένων απαιτήσεων σε περίπτωση που συγγενείς εμφανιστούν στο μέλλον για να διεκδικήσουν αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει. Αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια, υποδηλώνοντας ότι το δουκάτο αποτυγχάνει να εντοπίσει εγκαίρως τους πλησιέστερους συγγενείς των ανθρώπων.
Με πληροφορίες από Guardian