Το BBC παραδέχτηκε σήμερα ότι ήταν λάθος από πλευρά τους να γράψουν για την παραίτηση της Τζασίντα Άρντερν από την πρωθυπουργία της Νέας Ζηλανδίας συνοδεύοντας την είδηση με τον σεξιστικό τίτλο «Μπορούν οι γυναίκες να έχουν πάντα;»
Η είδηση, που από τότε έχει διαγραφεί, αναρτήθηκε την Πέμπτη στο Twitter με link, το οποίο παρέπεμπε σε άρθρο του BBC World.
Οργισμένοι οι χρήστες επέκριναν τον τρόπο που παρουσιάστηκε το ζήτημα συγκρίνοντάς το με την κάλυψη θεμάτων με άνδρες πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον, του τρεις φορές παντρεμένου πατέρα επτά παιδιών που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Βρετανίας πέρυσι.
Κάποιος σχολίασε το άρθρο με την Τζασίντα Άρντερν ως «απόλυτο σεξισμό», ενώ άλλοι κατηγόρησαν το BBC για «μισογυνισμό».
Ο τίτλος του άρθρου άλλαξε στη συνέχεια σε «Η αποχώρηση αποκαλύπτει πιέσεις για την θέση του πρωθυπουργού».
Το άρθρο παρουσίαζε τη ζωή της Τζασίντα Άρντερν ως εργαζόμενη μητέρα ενός μικρού παιδιού.
«Άμεσα αναγνωρίσαμε ότι ο αρχικός τίτλος δεν ήταν κατάλληλος για την ιστορία και τον αλλάξαμε ανάλογα. Διαγράψαμε επίσης το σχετικό tweet», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του BBC.
Η 42χρονη Άρντεν που ηγήθηκε της Νέας Ζηλανδία εν μέσω φυσικών καταστροφών, πανδημίας και της χειρότερης στην ιστορία της χώρας, τρομοκρατικής επίθεσης, ανακοίνωσε την παραίτησή της καθώς όπως είπε έχει πάθει burnout, αφήνοντας την ηγεσία των Εργατικών.
Η ίδια ωστόσο, ενώ δεν απέφυγε να συζητήσει τα δεινά της εξουσίας, έχει σπεύσει να καταρρίψει τις σεξιστικές γραμμές.
Τον Νοέμβριο, σε μία κοινή συνέντευξη τύπου με την Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν, ερωτήθηκαν και οι δύο από έναν άνδρα δημοσιογράφο αν η συνάντησή τους έγινε επειδή και οι δύο είχαν «παρόμοια ηλικία και γενικά κοινά πράγματα».
Η Άρντερν, απάντησε άμεσα με αναφορά στους πρώην ηγέτες των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας, και αναρωτήθηκε αν ποτέ «ρώτησε κανείς τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζον Κέι αν συναντήθηκαν επειδή ακριβώς είχαν την ίδια ηλικία».
Με πληροφορίες του AFP