BBC: Τα στρατεύματα του Ισραήλ αποχώρησαν από τον διάδρομο που χώριζε τη Γάζα στα δύο

Τα στρατεύματα του Ισραήλ αποχώρησαν από τον διάδρομο που χώριζε τη Γάζα στα δύο Facebook Twitter
Ισραηλινά στρατεύματα/ ΕΡΑ
0

Τα στρατεύματα του Ισραήλ αποσύρθηκαν από τον διάδρομο Νετζαρίμ, μια στρατιωτική ζώνη που «έκοβε» τη Γάζα στα δύο και χώριζε το βόρειο τμήμα της από το νότιο.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι με αυτοκίνητα και καροτσάκια φορτωμένα με στρώματα και άλλα εμπορεύματα άρχισαν να επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων.

Η ισραηλινή αποχώρηση προβλέπεται στη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, βάσει της οποίας 21 Ισραηλινοί όμηροι και 566 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν- μέχρι στιγμής- απελευθερωθεί.

Σημειώνεται πως οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την απόσυρσή τους από το ανατολικό τμήμα του διαδρόμου.

Η εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, προτρέπει τους ανθρώπους να «δείξουν προσοχή και να τηρήσουν τις υπάρχουσες οδηγίες μετακίνησης για την ασφάλειά τους».

Μέχρι το τέλος του πρώτου σταδίου της εκεχειρίας σε τρεις εβδομάδες, αναμένεται να έχουν απελευθερωθεί 33 όμηροι της Χαμάς και 1.900 κρατούμενοι του Ισραήλ. Επίσης, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, οκτώ από τους 33 είναι νεκροί.

Η Χαμάς συνέλαβε 251 ομήρους και σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους όταν επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Γάζα.

Τουλάχιστον 47.500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Περίπου τα δύο τρίτα των κτιρίων της Γάζας έχουν καταστραφεί από τις επιθέσεις του Ισραήλ, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Περίπου 700.000 κάτοικοι της βόρειας Γάζας κατέφυγαν στις νότιες περιοχές κατά την έναρξη του πολέμου, όταν ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές μαζικής εκκένωσης πριν ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή στο παλαιστινιακό έδαφος.

Πολλοί από τους εκτοπισμένους αναγκάστηκαν στη συνέχεια να μετακινηθούν πολλές φορές μετά την ώθηση των ισραηλινών δυνάμεων στη νότια Γάζα. Επιπλέον, πολλοί δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσω του διαδρόμου Νετζαρίμ, που εκτείνεται από τα σύνορα Γάζας-Ισραήλ έως τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν εν μέρει από τα δυτικά του διαδρόμου τον περασμένο μήνα και οι πρώτοι Παλαιστίνιοι μπόρεσαν να περπατήσουν κατά μήκος της παράκτιας οδού Ρασίντ καθώς περνούσαν στη βόρεια Γάζα.

Όσοι βρίσκονται σε οχήματα, πρέπει να χρησιμοποιούν την οδό Salah al-Din και να υποβάλλονται σε έλεγχο για όπλα από αξιωματούχους ασφαλείας των ΗΠΑ και της Αιγύπτου.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επέκτειναν στη Νουρ Σαμς στρατιωτική τους επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ανακοινώνοντας τη διεύρυνση των επιχειρήσεών τους στο κατεχόμενο έδαφος.

Ο στρατός, η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών εξαπέλυσαν αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Τζενίν στις 21 Ιανουαρίου, την οποία αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «μεγάλης κλίμακας και σημαντική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι κατά την επιχείρηση σκοτώθηκε αριθμός Παλαιστίνιων μαχητών και τέθηκε υπό κράτηση αριθμός καταζητούμενων υπόπτων.

Με πληροφορίες από BBC

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM
Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM
Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM