Βέτο από Ρωσία και Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ψήφισμα των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα

Βέτο από Ρωσία και Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ψήφισμα των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα Facebook Twitter
Φωτό Αρχείου - EPA
0

Βέτο άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα στον ΟΗΕ επί ενός σχεδίου ψηφίσματος των ΗΠΑ, που καλούσε υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων, δίκαιων κι αξιόπιστων» προεδρικών εκλογών και της «απρόσκοπτης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Βενεζουέλα.

Η Νότια Αφρική, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψήφισε, επίσης, το αμερικανικό κείμενο, το οποίο στήριξαν εννέα χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες.

Τρεις χώρες απείχαν: η Ισημερινή Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ινδονησία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο που επανέρχεται στην «καθαίρεση ενός προέδρου».

«Οι ΗΠΑ επιμένουν στην κλιμάκωση» επισήμανε.

«Στόχος είναι η αλλαγή του καθεστώτος» υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Από την άλλη, η Ρωσία δεν κατάφερε σήμερα να υπερψηφιστεί ένα ψήφισμα για τη Βενεζουέλα, που στόχευε στο να καταδικάσει «τις απειλές προσφυγής στη βία» εναντίον του Καράκας, που διατυπώνουν συχνά οι ΗΠΑ.

Τη Μόσχα στήριξαν μονάχα η Κίνα, η Νότια Αφρική κι η Ισημερινή Γουινέα.

Το ρωσικό ψήφισμα υπογράμμισε επίσης «την αναγκαιότητα πλήρους σεβασμού των αρχών της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας στην παροχή διεθνούς βοήθειας».

Οι ΗΠΑ, τα πέντε μέλη του Συμβουλίου από την Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο) και το Περού το καταψήφισαν. Τέσσερις χώρες απείχαν: η Ινδονησία, το Κουβέιτ, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Η ρωσική πρόταση δεν προσέφερε «καμία λύση στην κρίση, δίνει την ψευδαίσθηση μιας Βενεζουέλας, όπου επικρατεί η ειρήνη, την ώρα που 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε νωρίτερα, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/dpa/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ράσελ Μπραντ: Θα παραθέσει ομιλία σε κολέγιο μετά τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ράσελ Μπραντ: Θα παραθέσει ομιλία σε κολέγιο μετά τις κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση

Ο ηθοποιός ανακοινώθηκε πως θα μιλήσει για την κουλτούρα του «cancel», για την ελευθερία του λόγου και τη λογοκρισία, μόλις οκτώ ημέρες μετά τις κατηγορίες εναντίον του
LIFO NEWSROOM
Καταγγελία πρώην στελέχους του Facebook: «Η Meta υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Διεθνή / Καταγγελία πρώην στελέχους του Facebook: «Η Meta υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»

Η Σάρα Γουίν-Γουίλιαμς κατηγορεί στελέχη της Meta ότι συνεργάστηκαν με το Πεκίνο, απέκρυψαν πληροφορίες από το Κογκρέσο και κατασκεύασαν «λογισμικό λογοκρισίας» για την Κίνα
LIFO NEWSROOM
Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Διεθνή / Μην τους βάλετε στην ίδια σκηνή: Αυτές είναι οι πέντε πιο τοξικές «κόντρες» της μουσικής βιομηχανίας

Η πρόσφατη συμφιλίωση της Madonna με τον Έλτον Τζον έβαλε τέλος σε μία μακροχρόνια διαμάχη, αλλά στον κόσμο της μουσικής πολλές ακόμη «κόντρες» δεν έχουν επιλυθεί
LIFO NEWSROOM