Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Βηρυτό, οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.
Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε χθες τη Βηρυτό αυξήθηκε σε 135, ενώ περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar. Παράλληλα, το ιατρικό προσωπικό κάνει λόγο για «σκηνές χάους» στα νοσοκομεία της πόλης.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου κήρυξε σήμερα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό. Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν. Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από ρωσικά ΜΜΕ, οι τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που φέρονται να προκάλεσαν χθες τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, συνδέονται με Ρώσο που ζει στην Κύπρο. Οι σχεδόν 3.000 τόνοι του εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού που προκάλεσε την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης στη Βηρυτό προήλθαν από ένα πλοίο που ανήκει σε Ρώσο επιχειρηματία, ανέφεραν η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediazona και οι The Moscow Times, επικαλούμενες την τηλεόραση του Λιβάνου και μέλη του πληρώματος του πλοίου.
Το πλοίο ταξίδευε από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη το 2013 όταν παρουσίασε μηχανική βλάβη και ελλιμενίστηκε στη Βηρυτό. Σε έλεγχο που έγινε, απαγορεύτηκε ο απόπλους. Λίγο αργότερα, ο Ρώσος ιδιοκτήτης φέρεται να κήρυξε πτώχευση και «εγκατέλειψε» το πλοίο στη Βηρυτό με τους τέσσερις ναυτικούς - μέλη του πληρώματος. Το εύφλεκτο υλικό είχε αποθηκευτεί από τότε στο λιμάνι της Βηρυτού.
Το νιτρικό αμμώνιο είναι μια άοσμη κρυσταλλική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως ως γεωργικό λίπασμα και έχει προκαλέσει πολλές βιομηχανικές εκρήξεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters
σχόλια