Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο, που κατατάσσει επίσημα το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα.
Το Κογκρέσο ενέκρινε την πρόταση του Προέδρου Nayib Bukele να νομιμοποιήσει το κρυπτονόμισμα, με 62 από τις 84 ψήφους την Τρίτη το βράδυ.
Ο πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση έγραψε ιστορία και η απόφαση αυτή θα διευκολύνει τους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που μένουν στο εξωτερικό να στέλνουν χρήματα στους συγγενείς τους στην πατρίδα.
Το Bitcoin θα γίνει νόμιμο νόμισμα παράλληλα με το αμερικανικό δολάριο σε 90 ημέρες.
Ο νέος νόμος σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση υποχρεούται να δέχεται το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα για αγαθά ή υπηρεσίες, εκτός εάν δεν είναι σε θέση να παρέχει την τεχνολογία που απαιτείται για την πραγματοποίηση της συναλλαγής.
«Θα φέρει την επενδύσεις, τουρισμό, καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη για τη χώρα μας», δήλωσε ο Πρόεδρος Μπουκέλε σε tweet λίγο πριν από την ψηφοφορία. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα δώσει την ευκαιρία για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο 70% των πολιτών, που δεν διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εμβάσματα, ή χρήματα που αποστέλλονται από το εξωτερικό, τα οποία αποτελούν περίπου το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ ζουν εκτός χώρας, αλλά συνεχίζουν να διατηρούν στενούς δεσμούς με τον τόπο γέννησής τους, στέλνοντας πίσω περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.
Στο Twitter, ορισμένοι οικονομικοί και νομικοί παρατηρητές περιέγραψαν την αλλαγή του νόμου ως αξιοσημείωτο επίτευγμα και αλλαγή στους όρους του παιχνιδιού. Άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την αστάθεια του κρυπτονομίσματος.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε επίσης να περιπλέξει τα ζητήματα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου το Ελ Σαλβαδόρ αναζητά πρόγραμμα στήριξης άνω των 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η ψηφοφορία στο Κογκρέσο έγινε την ίδια ημέρα που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θεωρεί το bitcoin «απάτη». «Δεν μου αρέσει γιατί είναι ένα άλλο νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο», δήλωσε στο Fox Business. Πρόσθεσε δε, ότι ήθελε το δολάριο να είναι «το νόμισμα του κόσμου».
Το Bitcoin, ένα εικονικό περιουσιακό στοιχείο χωρίς άμεση σύνδεση με την πραγματική οικονομία, έχει δει μεγάλες διακυμάνσεις στην αξία του με την πάροδο των ετών. Οι περισσότερες από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακών νομισμάτων.
Τον Απρίλιο, η Τράπεζα της Αγγλίας γνωστοποίησε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα, που θα κινείται παράλληλα με μετρητά και τραπεζικές καταθέσεις.
Με πληροφορίες του BBC