Πολιτική κρίση προκαλεί στη Βόρεια Μακεδονία η ανακοίνωση του Ζόραν Ζάεφ, το βράδυ της Κυριακής, ότι παραιτείται από τη θέση του πρωθυπουργού, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.
Δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την αποτυχία, ο 47χρονος δήλωσε ότι παραιτείται από πρωθυπουργός- αξίωμα που κατέχει από τον Μάιο του 2017- και από την ηγεσία του SDSM, έπειτα από οχτώ χρόνια.
Ο Ζάεφ θα πρέπει να υποβάλει επίσημα την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής. Όταν θα γίνει αυτό, το κοινοβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του, χωρίς συζήτηση, θα επιβεβαιώσει ότι έχει λήξει η θητεία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα ξεκινήσει τις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η εντολή δίνεται στον υποψήφιο πρωθυπουργό του κόμματος ή των κομμάτων που δύνανται να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια, ο εντολοδόχος θα πρέπει εντός 20 ημερών να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αν αποτύχουν οι διερευνητικές εντολές, το πιθανότερο σενάριο είναι η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Η παραίτηση Ζάεφ δεν σημαίνει απαραίτητα και διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Εξάλλου και ο ίδιος επανέλαβε χθες ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ακόμη 2,5 χρόνια για να ολοκληρώσει την θητεία της και πρέπει να συνεχίσει το έργο της.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω και ισχνή, καθώς υποστηρίζεται από 62 από τους συνολικά 120 βουλευτές. Κάτι που σημαίνει πως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα μπορούσαν με μεταξύ τους συνεννόηση να ορίσουν τον διάδοχο του Ζάεφ.
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιο- ή κάποια- μικρότερα κόμματα του συνασπισμού να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην παρούσα κυβέρνηση και να συνταχθούν με το VMRO-DPMNE, που σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, άνευ εκλογών.
Αν δεν υλοποιηθεί κανένα από αυτά τα σενάρια, τότε μένει να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών πρέπει να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ