Νέο «μαύρο» ρεκόρ κατέγραψε η Βραζιλία, αφού μέσα σε 24 ώρες ανιχνεύθηκαν 100.158 κρούσματα κορωνοϊού, καθώς η έξαρση παίρνει μορφή χιονοστιβάδας η οποία εξελίσσεται σε πολιτική κρίση για τον Ζαΐχ Μπολσονάρο.
Ο νέος απολογισμός- ρεκόρ, όπως και οι 2.777 θάνατοι λόγω κορωνοϊού που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στη Βραζιλία, έρχεται μία ημέρα μετά την υπέρβαση του ορίου των 300.000 νεκρών από την πανδημία. Πρόκειται για τον χειρότερο τραγικό απολογισμό μετά εκείνον των ΗΠΑ.
Η Βραζιλία πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, εξαιτίας της προβληματικής εκστρατείας εμβολιασμού, της έλλειψης εθνικού συντονισμού αλλά και της εμφάνισης ενός νέου, πιο μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού.
Οι επικριτές, στους οποίους πλέον περιλαμβάνονται και βουλευτές που έχουν σχέσεις με τον Μπολσονάρο, κατηγορούν ολοένα και πιο έντονα τον πρόεδρο της Βραζιλίας για τη διαχείριση της πανδημίας. Οι σφοδρές επικρίσεις αφορούν τις προσπάθειές του να εμποδίσει την επιβολή lockdown, το γεγονός ότι περιφρονούσε τη χρήση μάσκας, αλλά και τις αμφιβολίες που έσπειρε για τα εμβόλια.
Επιπλέον, ολοένα περισσότεροι καλούν τον Μπολσονάρο να αποπέμψει τον υπουργό Εξωτερικών Ερνέστο Αραούζο, λόγω των δικών του αποτυχιών στη διαχείριση της πανδημίας. Ο τελευταίος επικρίνεται για τις αιχμές του κατά της παραγωγού εμβολίων Κίνας, αλλά και για την αδυναμία του να εξασφαλίσει δόσεις από το απόθεμα των ΗΠΑ.
Πηγές από το περιβάλλον του Μπολσονάρο δήλωσαν στο Reuters ότι ο πρόεδρος θα προτιμούσε να μην χάσει τον Αραούζο, έναν δηλωμένο υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πασχίσει για να κάνει πρόοδο με τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν. Όμως, σύμφωνα με μία από αυτές τις πηγές, είναι πιθανό τελικά να αναγκαστεί ο Μπολσονάρο να αντικαταστήσει τον υπουργό Εξωτερικών.
Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, που στα τέλη του 2020 αμφισβήτησε την «βιασύνη» για την αγορά εμβολίων για τον κορωνοϊό, τώρα υπόσχεται την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού. Ο στόχος που έθεσε είναι η χορήγηση 1 εκατομμυρίου δόσεων την ημέρα, από περίπου 350.000 ημερησίως που γίνονταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας, Πάολο Γκέντις, πρότεινε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτό, αγοράζοντας εμβόλια και δωρίζοντάς στην κυβέρνηση. Όμως, δεν είναι σαφές αν μια τέτοια ιδέα είναι βιώσιμη, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στη διεθνή αγορά εμβολίων.
Με πληροφορίες από Reuters