Ο βρετανός πρωθυπουργός, Σερ Κιρ Στάρμερ, επιδιώκει να επιταχύνει τη συμφωνία για την παραχώρηση κυριαρχίας των Νήσων Τσάγκος στον Μαυρίκιο πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκαλύψεις της The Telegraph.
Η συμφωνία, που υποστηρίχθηκε από τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από Ρεπουμπλικανούς και τον Νάιτζελ Φάρατζ, οι οποίοι την καταδικάζουν ως πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, εξαιτίας των στενών σχέσεων του Μαυρίκιου με την Κίνα.
Ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, δεν έχει εκφράσει άμεσα θέση, αλλά οι σύμμαχοί του προειδοποιούν ότι ενδέχεται να αντιταχθεί στη συμφωνία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε τη συμφωνία «αυτοκαταστροφική» και κατηγόρησε τον Στάρμερ ότι ενεργεί υπό την πίεση «αριστερών ιδεολόγων» που επιθυμούν την εξάλειψη του αποικιακού παρελθόντος της Βρετανίας.
Προσπάθειες ολοκλήρωσης της συμφωνίας
Σύμφωνα με πηγές, η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει την υπογραφή της συμφωνίας πριν από την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθιστώντας δύσκολη την ανατροπή της. Ωστόσο, η συμφωνία χρειάζεται ακόμη την επικύρωση από το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των Εργατικών αναμένεται να την εγκρίνει.
Ο Στάρμερ έχει αναθέσει στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας, Τζόναθαν Πάουελ, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση του Μαυρίκιου και να πείσει την αμερικανική πλευρά για τη σημασία της συμφωνίας. Παρά τις δημόσιες αντιρρήσεις του πρωθυπουργού της Μαυρίκιου, Ναβίν Ραμγκούλαμ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος έχει δεσμευθεί ιδιωτικά να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις.
Η στρατηγική σημασία των Νήσων Τσάγκος, που φιλοξενούν τη στρατιωτική βάση του Ντιέγκο Γκαρσία, είναι κρίσιμη για την αμυντική πολιτική των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον Ινδικό Ωκεανό. Υπό τη συμφωνία, η βάση θα παραμείνει υπό βρετανικό έλεγχο για τουλάχιστον 99 χρόνια, διασφαλίζοντας τη συνέχιση των επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ενδοκυβερνητική αισιοδοξία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε στη Βουλή ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζουν τη συμφωνία, τονίζοντας ότι πρόκειται για «καλή συμφωνία».
Η βρετανική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με διεθνείς πιέσεις και νομικές αποφάσεις που ευνοούν τη Μαυρίκιο, θεωρεί ότι η συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσει τη στρατιωτική παρουσία στο Ντιέγκο Γκαρσία και να αποτρέψει την αβέβαιη κατάληξη που θα επέφερε η πλήρης απώλεια κυριαρχίας.
Η έκβαση της συμφωνίας εξαρτάται τώρα από την ταχύτητα των διπλωματικών διαδικασιών και την αποδοχή της από τη νέα αμερικανική διοίκηση.
Η στρατηγική σημασία των Τσάγκος και η Κίνα
Τα νησιά Τσάγκος φιλοξενούν τη στρατηγικής σημασίας βάση Ντιέγκο Γκαρσία, κρίσιμο κόμβο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η παραχώρηση του ελέγχου της περιοχής σε ένα κράτος με στενούς δεσμούς με την Κίνα αυξάνει τον κίνδυνο κινεζικής παρέμβασης, ακόμη και σε κρίσιμες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η Κίνα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προβολή ισχύος στον Ινδικό Ωκεανό, και η πιθανότητα χρήσης των Νήσων Τσάγκος από κινεζικές δυνάμεις ενισχύει τους φόβους της Δύσης. Η συμφωνία δεν αποκλείει την παραχώρηση των υπόλοιπων νησιών σε κινεζικές στρατιωτικές ή εμπορικές δυνάμεις, γεγονός που μπορεί να αλλάξει το γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι η απόφαση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου να επιλέξει μια λύση παραχώρησης μιας βρετανικής κτήσης για 99 χρόνια - σε αυτή την περίπτωση εδάφους - ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες συζητήσεις στο μέλλον. Δεν θα ήταν καθόλου απίθανο, στο πλαίσιο αυτό, να τεθεί επί τάπητος και μια ανάλογη ή παραπλήσια λύση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Με πληροφορίες από Telegraph, BBC, Guardian