Η Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει να κερδίσει σήμερα την υποστήριξη του κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας σχετικά με ένα κομμάτι της συμφωνίας της για το Brexit, στην τρίτη ψηφοφορία για το ζήτημα, η οποί διαφοροποιείται ως προς το περιεχόμενο σε σχέση με τις δύο προηγούμενες.
Τις δύο προηγούμενες φορές που έφερε τη συμφωνία της στο κοινοβούλιο υπέστη συντριπτική ήττα.
Οι υπουργοί της θεωρούν πως η σημερινή ψηφοφορία που αφορά μόνο τους όρους της αποχώρησης είναι ζωτικής σημασίας ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit.
To Εργατικό Κόμμα αναμένεται να καταψηφίσει τη συμφωνία, καθώς θεωρεί πως το να μην δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές να τοποθετηθούν σχετικά με την πολιτική διακήρυξη, η οποία θα περιγράφει τις μελλοντικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου- Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι «λευκή επιταγή για ένα Brexit στα τυφλά».
Ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για «μία πράξη απελπισίας» από την πρωθυπουργό. «Κάνει μία κακή κατάσταση, ακόμα χειρότερη. Είναι το πιο τυφλό από όλα τα τυφλά Βrexit».
Oι ευρωσκεπτικιστές υποστηρικτές του σκληρού Brexit μέσα στο κόμμα των Συντηρητικών, όπως η ομάδα ERG, αλλά και το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP από την αρχή έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν και τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης, καθώς διαφωνούν με το περιεχόμενό της.
Η Ε.Ε. «βλέπει» no deal Brexit
Xθες, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται σε «διαδικασία αντιμετώπισης κρίσης», καθώς φοβούνται ότι πλέον είναι πολύ πιθανή η έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε. συναντήθηκαν χθες για εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο και υπό ποιους όρους θα επιστρέψει το Λονδίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι η μη συμφωνία «είναι το πιο εύλογο σενάριο» και η Ένωση πρέπει να έχει έτοιμο «σχέδιο πολέμου».
Αυτό που έχει συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες είναι ότι αν τελικά η Βρετανία φύγει χωρίς συμφωνία, στις 18 Απριλίου το Λονδίνο θα δώσει εντολή να πληρωθεί ο λογαριασμός των 50 δισ. ευρώ, που οφείλει στην Ε.Ε. Επίσης, διερεύνησαν εναλλακτικές για τους συνοριακούς τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία ώστε να αποφευχθεί το «σκληρό σύνορο».
Επίσης, συμφώνησαν ότι το Λονδίνο θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «πολύ σύντομα» ώστε να βρεθούν τρόποι για να μην καταρρεύσει η βρετανική οικονομία.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε επίσης ότι μετά τα πολλά «όχι» που ακούστηκαν χθες βράδυ στο Λονδίνο, η Ε.Ε. περιμένει να ακούσει και ένα «ναι»
σχόλια