Δεκάδες χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ έχουν ισοπεδωθεί με εκσκαφείς

Δεκάδες χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ έχουν ισοπεδωθεί με εκσκαφείς Facebook Twitter
0

Δορυφορικές εικόνες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αποδεικνύουν, όπως επισημαίνει η ΜΚΟ, ότι δεκάδες χωριά της μειονότητας των Ροχίνγκια στη δυτική Μιανμάρ ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς.

«Πολλά από αυτά τα χωριά έγιναν θέατρο ωμοτήτων εναντίον των Ροχίνγκια και θα έπρεπε να διατηρηθούν προκειμένου οι εμπειρογνώμονες που διόρισε ο ΟΗΕ να μπορέσουν να τις ερευνήσουν», υπογράμμισε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής για τη Ασία του HRW.

 

Βάσει των δορυφορικών εικόνων που συγκέντρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση, κατέγραψε τουλάχιστον 55 χωριά που ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς στην πολιτεία Ραχίν, γύρω από την πόλη Μαουνγκντάου, επίκεντρο των διώξεων εναντίον των Ροχίνγκια.

Σχεδόν 700.000 μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας αναγκάστηκαν το 2017 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, φωτογραφίες που ανέβασε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μιανμάρ Κρίστιαν Σμιτ, έπειτα από επίσημο ταξίδι του στην πολιτεία Ραχίν, φαίνονται ολόκληρες περιοχές ισοπεδωμένες από εκσκαφείς.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαβεβαιώνει ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο «ενός σχεδίου για τον επαναπατρισμό» των Ροχίνγκια, το οποίο όμως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό οι ειδικοί και οι ΜΚΟ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία, Πορτογαλία: «Περιορίστε τις μετακινήσεις», λέει ο δήμαρχος Μαδρίτης

Ο δήμαρχος Μαδρίτης λέει ότι λόγω του μπλακ άουτ εκτός από τα φανάρια που είναι εκτός λειτουργίας, χρειάστηκε να κλείσουν και οι σήραγγες ορισμένων αυτοκινητοδρόμων
LIFO NEWSROOM
Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Διεθνή / Το Βατικανό έκλεισε την Καπέλα Σιξτίνα εν όψει του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Η Καπέλα Σιξτίνα, που πήρε το όνομά της από τον Πάπα Σίξτο Δ΄, κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα και φιλοξενεί τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, ο οποίος ζωγράφισε την οροφή με σκηνές από τη Γένεση και αργότερα τη «Τελική Κρίση» στον τοίχο
LIFO NEWSROOM