Μήνυση κατά του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης του μετρό της Γερμανίας για διακρίσεις υπέβαλε ο τραγουδιστής της όπερα, Jeremy Osborne, σε μία υπόθεση που θεωρείται ορόσημο για τη χώρα, που υπερηφανεύεται για την ποικιλομορφία και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό της.
Ένα απόγευμα του Οκτωβρίου του 2020, ο Αμερικανογερμανός καλλιτέχνης ήταν σε συρμό του μετρό όταν μπήκαν τέσσερις ελεγκτές εισιτηρίων. Στο μετρό του Βερολίνου δεν υπάρχουν μπάρες εισόδου-εξόδου λόγω ζητημάτων ασφαλείας που επικαλείται ο φορέας εκμετάλλευσης, BVG.
Τον προσέγγισε ένας εξ αυτών και όταν ο τραγουδιστής του ζήτησε αποδείξεις ότι είναι ελεγκτής, η κατάσταση ξέφυγε.
Οι ελεγκτές, όπως αναφέρει στη μήνυσή του, άρπαξαν το πάσο του και τον ανάγκασαν να κατέβει από τον συρμό και ένας του είπε: «Το Black Lives Matter είναι μία δικαιολογία για εσένα», ενώ άλλος - σύμφωνα πάντα με τον ίδιο - τον έσπρωξε σε μεταλλικό παγκάκι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να χρειαστεί ιατρική περίθαλψη.
Ωστόσο, στην έκθεση της BVG, σημειώνεται πως ο επιβάτης προκάλεσε τους ελεγκτές δείχνοντας το εισιτήριό του «πάρα πολύ αργά» και χαρακτηρίζοντάς τους «ξένους» - τρεις από τους τέσσερις ήταν τουρκικής καταγωγής. Η έκθεσή αυτή, ωστόσο, είναι εν μέρει ασύμβατη με την έκθεση της αστυνομίας που συντάχθηκε αμέσως μετά το συμβάν και ο ίδιος ο Osborne τη διαψεύδει κατηγορηματικά.
«Έχω ζήσει στη Βαλτιμόρη, τη Νέα Υόρκη, τη Νίκαια και τη Βιέννη, αλλά σε καμία πόλη δεν έχω νιώσει τόσο ανασφαλής στα μέσα μαζικής μεταφοράς όσο εδώ» είπε ο 35χρονος στον Observer. «Είναι λες και οι ελεγκτές έχουν την ελευθερία να σε παρενοχλήσουν κατά το δοκούν».
Τα τραύματα του Osborne ήταν μηδαμινά συγκριτικά με εκείνα του Abbey Odunlami, ενός Νιγηριανού εφόρου τέχνης ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο με θρυμματισμένη ωμοπλάτη, σπασμένη κλείδα και δύο σπασμένα πλευρά, όταν ελεγκτές τον έσπρωξαν στο πάτωμα της πλατφόρμας.
«Ο γιατρός που με εγχείρησε είπε ότι ήμουν τυχερός» σημείωσε ο Odunlami. Ένα από τα σπασμένα πλευρά πίεζε τον πνεύμονά του και εάν είχε εισχωρήσει «μερικά εκατοστά πιο βαθιά, δεν θα είχα επιβιώσει». Όπως ο 35χρονος, έτσι και αυτός αναγκάστηκε να κατέβει από το μετρό παρότι είχε εισιτήριο.
Άλλο άτομα, ασιατικής καταγωγής αυτή τη φορά, καταγγέλλει πως ελεγκτής γύρισε το χέρι του με αποτέλεσμα να του σπάσει ένα δάκτυλο.
Στα social media έχει στηθεί καμπάνια με το hashtag #WeilWirunsFürchten (Γιατί φοβόμαστε), η οποία ήρθε σε απάντηση διαφήμισης της BVG με το σύνθημα #WeilWirDichLieben (Γιατί σας αγαπάμε). Από τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ξεκίνησε, υπάρχουν περί τις 60 καταγγελίες από άτομα που αισθάνθηκαν πως υπέστησαν διακρίσεις από τους ελεγκτές λόγω της εμφάνισής τους.
Η καμπάνια καλεί, μεταξύ άλλων, σε καλύτερους μισθούς στους εργαζομένους και κατάλληλη εκπαίδευση.
Από την άλλη, η BVG κάνει λόγο για αρκετές επιθέσεις στους ίδιους του ελεγκτές, ενώ δεν δίδει ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των καταγγελιών κατά των υπαλλήλων τους.
Με πληροφορίες από Guardian