Oι πάγοι στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ, λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το αποτέλεσμα είναι να εντοπίζονται δεκάδες πτώματα ορειβατών που επιχείρησαν να ανέβουν στην κορυφή.
Υπολογίζεται πως σχεδόν 300 ορειβάτες έχουν πεθάνει στο βουνό από τότε που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά η κατάκτηση του.
Τα δύο τρίτα των πτωμάτων, μεταδίδει το BBC, υπολογίζεται πως είναι ακόμα θαμμένα στο χιόνι.
Καθώς η εαρινή ορειβατική περίοδος ξεκινά, στο κομμάτι του Έβερεστ που ανήκει στην Κίνα απομακρύνονται συνεχώς πτώματα. «Εξαιτίας της αυξημένης θερμοκρασίας -λόγω της κλιματικής αλλαγής- οι πάγοι λιώνουν γρήγορα και αποκαλύπτονται τα πτώματα που παρέμεναν θαμμένα όλα αυτά τα χρόνια», λέει ο Ang Tshering Sherpa, πρώην πρόεδρος του Ορειβατικού Συνδέσμου Νεπάλ.
«Έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε κάποια από τα πτώματα ανθρώπων που πέθαναν σχετικά πρόσφατα, όμως τώρα βρίσκουμε σορούς που ήταν θαμμένοι για πολλά χρόνια», προσθέτει.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που εργάζεται στο βουνό σχολιάζει πως «μόνο εγώ έχω απομακρύνει 10 πτώματα από διάφορα σημεία του βουνού και ξεκάθαρα εντοπίζονται όλο και περισσότερα».
Σημειώνεται πως η απομάκρυνση και το κατέβασμα κάθε πτώματος από την κορυφή στοιχίζει μεταξύ 40.000 και 80.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο Ang Tshering Sherpa δήλωσε ακόμα ότι μια από τις πιο δύσκολες ανακτήσεις ήταν από ύψος 8.700 μέτρων, δηλαδή κοντά στην κορυφή του βουνού.
Ανέφερε ότι το σώμα ήταν εντελώς παγωμένο και ζύγιζε 150 κιλά και έπρεπε να ανακτηθεί από μια δύσκολη θέση σε αυτό το υψόμε
Παραμένει βέβαια πως το τι θα γίνει με το νεκρό σώμα ενός ανθρώπου παραμένει μία ευαίσθητη και προσωπική υπόθεση.
Ο Alan Arnette, διάσημος ορειβάτης και συγγραφέας για ορειβατικά θέματα, τονίζει πως «οι περισσότεροι ορειβάτες θα ήθελαν να μείνει το πτώμα τους στο βουνό. Οπότε μπορεί να θεωρηθεί ασέβεια η απομάκρυνση του, εκτός και αν το πτώμα εμποδίζει το ορειβατικό μονοπάτι ή οι οικογένειες τους έχουν ζητήσει τη σορό».
σχόλια