Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε σήμερα υπέρ των Γάλλων παραγωγών σαμπάνιας, που υποστήριζαν ότι η προστασία του προϊόντος τους βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα πρέπει να εκτείνεται πολύ πέρα από το να απαγορεύεται σε ανταγωνιστικές εταιρίες αφρώδους οίνου να χρησιμοποιούν τη λέξη «σαμπάνια» στις φιάλες τους.
Στόχος της ένωσης παραγωγών σαμπάνιας CIVC είναι να απαγορευτεί σε μία αλυσίδα μπαρ tapas στην Ισπανία να χρησιμοποιεί τη λέξη "champanillo", «μικρή σαμπάνια» στα ισπανικά, σε πινακίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το αρμόδιο δικαστήριο της Βαρκελώνης απέρριψε τους ισχυρισμούς της CIVC καθώς η ένδειξη Champanillo δεν είχε στόχο τον προσδιορισμό ενός αλκοολούχου ποτού, αλλά τους χώρους εστίασης όπου δεν πωλείται σαμπάνια, και άρα διατίθενται προϊόντα άλλα από αυτά που προστατεύονται και στοχεύουν σε διαφορετική αγορά.
Η CIVC κατέθεσε έφεση σε περιφερειακό δικαστήριο της Βαρκελώνης. Αυτό, με τη σειρά του, ζήτησε τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εάν οι προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η σαμπάνια, καλύπτουν εκτός από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Το Δικαστήριο της ΕΕ είπε ότι καλύπτουν υπηρεσίες και ότι είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν εγγύηση ποιότητας λόγω γεωγραφικής ένδειξης και να αποτρέψουν το να επωφελούνται τρίτοι από την φήμη που τέτοιου είδους προϊόντα είχαν αποκτήσει.
Σημαντικό στοιχείο στο να κριθεί εάν ένας αμφισβητούμενος όρος ή ένδειξη παραβιάζει το καθεστώς ΠΟΠ είναι το να υφίσταται επαρκής σχέση μεταξύ των δύο.
Το Δικαστήριο είπε ότι αυτό στοιχειοθετείται εάν η χρήση ενός ονόματος δημιουργεί αρκούντως άμεση και μονοσήμαντη σύνδεση στην αντίληψη του μέσου Ευρωπαίου καταναλωτή που έχει «τη συνήθη πληροφόρηση και είναι ευλόγως προσεκτικός και ενημερωμένος».
Οι δικαστές της ΕΕ έκριναν ότι εναπόκειται στο περιφερειακό δικαστήριο της Βαρκελώνης να λάβει την τελική απόφαση για την υπόθεση, λαμβάνοντας υπόψιν τις διευκρινίσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ.
Η ένωση παραγωγών σαμπάνιας προσβάλλει επίσης ένα νέο ρωσικό νόμο που αναγκάζει ξένους παραγωγούς να χρησιμοποιούν την αναφορά «αφρώδης οίνος» στις φιάλες τους, ενώ οι παραγωγοί της ρωσικής "shampanskoye" μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μόνο αυτόν τον όρο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ