Ισόβια κάθειρξη επέβαλε το δικαστήριο σε αστυνομικό για την απαγωγή, τον βιασμό και τη δολοφονία της διευθύντριας μάρκετινγκ Σάρα Έβεραρντ.
Ο 48χρονος Γουέιν Κούζενς, αστυνομικός στο Λονδίνο που υπηρετούσε στη φύλαξη διπλωματικών χώρων, χρησιμοποίησε την ιδιότητά του για να σταματήσει την 33χρονη στον δρόμο ενώ εκείνη αναχωρούσε από το σπίτι ενός φίλου της. Την απήγαγε, στη συνέχεια τη βίασε και τη δολοφόνησε σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Βρετανία και προκάλεσε κατακραυγή για τη βία κατά των γυναικών.
Ο Κούζενς ανάγκασε την 33χρονη να νοικιάσει αυτοκίνητο καθώς πήγαινε στο σπίτι της μετά την επίσκεψή της σε φίλο στο νότιο Λονδίνο στις 3 Μαρτίου. Η σορός της βρέθηκε σε δάσος 80 μίλια μακριά, στη νοτιοανατολική Αγγλία. Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε σημαίνει ότι ο 48χρονος δεν έχει το δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στο μέλλον.
«Τίποτα δεν μπορεί να κάνει τα πράγματα καλύτερα, τίποτα δεν μπορεί να φέρει τη Σάρα πίσω, αλλά το να ξέρουμε ότι θα φυλακιστεί για πάντα είναι κάποια ανακούφιση» ανέφερε η οικογένεια της 33χρονης σε ανακοίνωσή της. «Ο Γουέιν Κούζενς κατείχε μια θέση εμπιστοσύνης ως αστυνομικός και είμαστε εξοργισμένοι και αηδιασμένοι, που καταχράστηκε αυτή την εμπιστοσύνη για να παρασύρει τη Σάρα στο θάνατό της» πρόσθεσε.
Η δολοφονία προκάλεσε δημόσιες συγκεντρώσεις και οργή από γυναίκες που έχουν αφηγηθεί τις δικές τους εμπειρίες και τους φόβους τους.
Αυτόπτης μάρτυρας είχε δει τον αστυνομικό να περνά χειροπέδες στην νέα γυναίκα. Η αστυνομία εκτιμούσε ότι ο δράστης μάλλον επικαλέστηκε τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού για να ξεγελάσει και να συλλάβει την άτυχη γυναίκα πριν τη σκοτώσει. Ο δικαστής Άντριαν Φούλφορντ είπε ότι ο δράστης σχεδίαζε εδώ και καιρό μια βίαιη σεξουαλική επίθεση.
«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε τη θέση του ως αστυνομικός για να την εξαναγκάσει, με εντελώς ψευδές πρόσχημα να μπει στο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει για αυτόν ακριβώς τον σκοπό» είπε.
Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, η οποία διερεύνησε τη δολοφονία και για την οποία εργαζόταν ο δράστης, δήλωσε ότι η πράξη προκαλεί αποστροφή, οργή και απέραντη θλίψη. Η Επίτροπος Κρεσίντα Ντικ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια της Έβεραρντ.
«Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να περπατούν στους δρόμους μας χωρίς να φοβούνται και με απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η αστυνομία είναι εκεί για να τους παρέχει ασφάλεια» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Οι βρετανικές αρχές εξετάζουν επίσης, ένα άλλο περιστατικό που σχετίζεται με τον Κούζενς από το 2015 και δύο ακόμη ανάλογες κατηγορίες που εκκρεμούν από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Με πληροφορίες του Reuters/BBC